komt dit ooit nog goed?

welkom in modderland
Modder. Tot aan de einder modder, zo lijkt het wel. Elk stukje gras waar de voorbije maand meer dan één stap op gezet werd blijkt omgevormd tot zompige blubber. Zonder laarzen is de hele tuin een no-go zone. En zelfs dan is het van slurp-splets-zomp en van modderspatten op de broek. Bovendien hebben we hier te maken met modder-met-een-missie. Meerbepaald zich zo stevig mogelijk vastzuigen aan laarzen teneinde mee te liften richting huis. Alsof een kwaadaardig brein onder de blubber huist dat aast op zo veel mogelijk terreinuitbreiding. En dus klots je dan met een kwart kilo extra gewicht aan elke voet richting achterdeur, een bruin kliedderspoor achterlatend als ware je een reusachtige slak. Slotsch. Slotsch. Slotsch…

modderland

Het stukje paardenweide is zelfs mét laarzen risicogebied, met zones waar je twintig centimeter diep in de drab zakt zodat je laarzen vast blijven steken. Wat ooit een weide was is nu een moddervlakte. Benieuwd of en hoe dat volgend voorjaar zal uitdraaien. Volgens mij moet ik dat stuk eerst volledig loswerken en opnieuw inzaaien, anders wordt dat een netel- en distelwalhalla.

mieke haat modder

Maar ook het stuk waar de paarden niet komen is niet veel beter. Mieke wordt er bepaald niet vrolijk van. En de mollen ook al niet, die hebben het gewoon opgegeven en zijn verkast naar een hoger gelegen, droger stuk. Waar ze nu volop nieuwe hopen bouwen. Jeuj, nog meer modder!

spontane vijvervorming

Waar er wel nog gras staat is de bodem danig verzadigd dat er bij de minste regenvlaag spontaan poelen lijken te ontstaan. De schamele overblijfselen in de moestuin zijn tot een aquacultuur verworden. Om maar te zeggen dat ik het zo stilletjes aan beu ben, die natte winter…

tuinpad...

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

21 reacties op komt dit ooit nog goed?

 1. Menck schreef:

  Kun je geen lucratief handeltje beginnen met de eigen kweek van waterlelies of zuurstofplanten?
  Soit. Ik zou, mocht ik van u zijn, een stevige portie compost (minstens 10 à 15 kg per vierkante meter en goed infrezen) doorheen de bodem mengen alvorens terug in te zaaien.

 2. Thea schreef:

  Jeetje wat een nattigheid. Ik hoop echt voor je dat het snel eens wat droger gaat worden.
  Al weer zin in het voorjaar?

 3. En dat dat echt allemaal goed komt, dat is nog het strafste van al! K’weet het uit ervaring, want hier is dat van ’t zelfde … alhoewel – die paardenwei – dat ziet er inderdaad dramatisch uit.

 4. Zem schreef:

  Daar lijkt geen drainagesysteem tegen bestand. Wát een nattigheid, en duidelijk ook kleiig, daar is ook geen twijfel over mogelijk.
  Deze natte toestand was jaren geleden in de Friese weidegebieden ’s winters normaal. Dat vonden de boeren niet handig, vandaar dat ze grondwaterverlaging gedaan hebben gekregen bij het Waterschap. En nu: een ongekende muizenplaag… Want die houden wel van droge grond met malse monoculturele grasworteltjes. En dan zijn er de afgelopen jaren ook nog vele muizenetende roofvogels stiekem om zeep geholpen: daar hebben de daders misschien nu wel spijt van…
  Muizen en mollen zullen je in elk geval niet plagen, maar ik kan me je wanhoop wel voorstellen.

  • Kees schreef:

   Een paar maanden geleden was er nog een boer en vereniging van Friesland op de radio dat ze toch wel wat last hadden van de roofvogels en de vossen en die dus massaal afslachtten.
   Een dikke week geleden was er een boer uit Friesland op Radio1 die aan het klagen was over de muizen.. hoe zou het toch allemaal komen en hij eiste van de NL regering financiële tussenkomst voor deze gigantische schade.
   Je zou verwachten dat die boeren in de loop der jaren iets geleerd hebben….

   • bart schreef:

    Bij deze een kleine snuif populatiedynamica: Voor snel reproducerende prooidieren als muizen doet het predatorenbestand er eigenlijk niet toe hoe groot hun populatie wordt. Wel andersom: het aantal vossen en roofvogels is afhankelijk van het aantal muizen. (en ook het aantal muizen is afhankelijk van hun voedselaanbod)

   • Tineke schreef:

    En een van de boeren inFriesland zet nu zijn muizen geplaagde land onder een watrelaag van een paar centimeter, dan rennen de muizen naar buiten, en is het groot feest voor de meeuwen en kraaien, die dat in no time doorhebben. Geen fraai gezicht, aldus de boer, maar het helpt wel! En het water was aldaar na een paar uur weer weggezakt.

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Hier is het ook van dratsj en smodder maar belange niet zo erg als daar, amai succes ermee!

 6. Woelmuizenier schreef:

  Bekijk het positief: organiseer een partijtje modderworstelen. ;-)

 7. jan de bas schreef:

  Beste medewerker,

  Mogen wij de foto hieronder van http://eigenwijzetuin.be/2008/05/22/lurkers-from-the-deep/ 9van twee larven in het water)overnemen met bronvermelding. Dit voor het boek De pabotoets natuur en techniek haal je zo (2015, studieboek) dat ik samen met hoofdauteur Hans van der Griend schrijf. Het verschijnt medio 2015 en is bestemd voor de educatieve markt. De foto illustreert een vraag!

  We horen het graag!

  groet,

  Jan de Bas

  0615279031

 8. bart schreef:

  Als’t voor de Pabo is dan moet dat kunnen! :-)
  Stuur mij eens een maitje Jan (adres zie onder ‘Tuinier’) dan bezorg ik je de foto in hoge resolutie.

 9. MmeZsazsa schreef:

  Hier elk jaar van hetzelfde.
  In de zomer kurkdroog en in de winter zakt ge tot uw knieên in de modder.

  Een poel graven heeft hier wel iets geholpen.

 10. Fruitberg schreef:

  Hier is ‘took nat, maar niet zo nat (we wonen boven op een heuvel). Het kippenhok lijkt wel wat op di efoto’s hier. ’t Zou nu redelijk droog zijn een hele week lang. Een welgekomen pauze. Nu zaterdag geef ik hier een snoeicursus en komt er 15 man de tuin in, ik hoop dat het dan wat droger is

 11. muggenbeet schreef:

  Vaak benijd ik jullie leemhoudende grond, maar bij aanhoudende regen prijs ik me gelukkig met onze Kempische zandgrond. Niets aan de hand hier. Komt allemaal wel goed Bart!

 12. meneer Boerenerf schreef:

  Hier van het zelfde. Overal drassig. Ik hoop ook dat dit in de lente goed komt.

 13. onderdeappelboom schreef:

  Amai, dat is hevig! Wellicht speelt het feit dat de tuin omhoog loopt wel mee? Hier net het omgekeerde, zoals je weet, en we horen het water gewoon onder het gras naar beneden stromen. Laat ons er toch maar op rekenen dat dat peloezeke van je vanzelf terug in orde komt.

 14. Bart Blijentuin schreef:

  Als het eens goed vriest kunt ge schaatsen in de tuin. En ik dacht dat het bij ons al nat lag…

 15. Stijn schreef:

  Arme jongen…
  Moest men van niet beter weten men waant zich in de Broeken!

 16. Kristof sprengers schreef:

  Hier in de kempen net hetzelfde, ezels staan noodgedwongen op een paar m² en om de kippen de voeren moet ik de kano nemen, laat de vroege en droge lente maar snel beginnen!

 17. Stijn schreef:

  Bart, die groene (lelijke) plastieken boombeschermers, zijn die effectief bij schapen? Ik heb nog wilgenpoten te planten in de schapenweide en zie er wat tegenop om rond iedere boom een bescherming met palen en draad te plaatsen.

  • bart schreef:

   Voor schapen zijn die effectief, maar ’t zijn inderdaad lelijke ondingen. Als je goed kijkt op de foto zie je dat er boven die plastiek gewoon kippengaas losjes rond de boom gewikkeld zit (tegen de paarden). Rond alle andere bomen, waar zo’n plastiekding niet past wegens te dik, zit ook kippengaas tot twee meter hoog. Houdt zowel de schapen als de paarden van de schors af, en valt niet eens heel erg op.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.