Februari is krokusmaand

Helaas, helaas, helaas. Driewerf helaas. Het oorspronkelijke opzet van Natuurlijk-rijk, zijnde een minder voor de hand liggende plant naar voor schuiven, wordt hier weerom schandelijk met de voeten getreden. Want na het alomtegenwoordig viooltje van januari is ook -wat mij betreft- dé plant van februari verre van een obscure zeldzaamheid, namelijk de boerenkrokus ofte Crocus tommasinianus.

boerenkrokussen

U mag mij dat niet euvel duiden, want van boerenkrokussen wordt ik vrolijk. Zie ze staan blinken in het winterzonnetje. Bovendien produceert dat hópen stuifmeel, en die is welkom bij vroege insecten. En die zijn op hun beurt dan weer welkom bij mij. Een hommel- en bijenmagneet dus, op momenten dat er elders nog niet zo veel te rapen valt.

boerenkrokusExact tien jaar geleden schaftte ik mij bij Ecoflora een twintigtal bolletjes aan dewelke zich in de loop der jaren enthousiast vermeerderd hebben. Enkel vegetatief evenwel, met als gevolg dat ik nu met enkele drukbevolkte clusters krokussen zit die ik eigenlijk eens zou moeten uitgraven en herverdelen. Maar eer dat moment aangebroken is (t.t.z. uitgebloeid en blaadjes verwelkt) is het omgevende groen al zodanig onstuimig opgeschoten dat ik ze nooit terug vindt. Nú een stokje in de grond steken op de plaatsen waar ze bloeien zou natuurlijk veel oplossen, maar dat vergt een mate van georganiseerdheid die mij tot op heden mankeert. ’t Is ook altijd iets.
boerenkrokussen

In de gespecialiseerde lectuur wordt gewag gemaakt van zaden die middels een mierenbroodje in combinatie met hongerige mieren op nieuwe locaties zouden terecht komen, edoch dergelijk random verspreidingspatroon is in de verste verten niet te bespeuren op mijn erf. Ik zal dus wel genoodzaakt zijn om zelf in te grijpen, wil ik meer – en vooral beter gespreide- krokussenbloei zien.

boerenkrokusWant zeg nu zelf, zoiets wil je toch echt wel overvloedig in je tuin staan hebben, zo’n schoon blommekes?

boerenkrokus

 

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

21 reacties op Februari is krokusmaand

 1. Anisokarposi schreef:

  schoon schoon zo met die dauw- en of regendruppels. ik heb niets tegen krokussen.

 2. Wie het kleine niet eert…
  En van krokussen moet een mens wel houden.

 3. Heidi schreef:

  Ooooh, zo schoon! Ik kocht vorige herfst diezelfde krokusjes, in diezelfde winkel, en ik hoop dat ze zich hier hetzelfde gedragen. Zo van “vermenigvuldigt u”…

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Heerlijk bloemeke, dus voor ene keer is ’t goed hé ;-) Maar waarom koop en zet je er niet gewoon elk jaar wat extra bij. 20 bollen per jaar dat moet r toch afgaan hé. want krokussen dat kan je in mijn ogen nooit genoeg hebben, wacht maar tot ik mijn foto’s op je afvuur ;-)

  • bart schreef:

   Kijk, dit vind ik nu eens een goed idee zie, gewoon bollen bijplanten. Dat ik daar zelf begot niet op gekomen ben :-) En benieuwd naar je foto’s!

 5. Pingback: Plant(en) van de maand, februari | natuurlijk-rijk

 6. Groentje schreef:

  Niets om u voor te schamen, zo’n schoon bloemekes – de ultieme aankondiging van de lente :)

 7. madame boerenerf schreef:

  Niets mis mee: zowel viooltjes als krokussen zijn mooie bloemen. Ze brengen kleur en de krokussen zijn een voorbode voor de lente. Ze verdienen het om plant van de maand te zijn :-)

 8. Zem schreef:

  De boerencrocus vind ik een absoluut toppertje in de tuin. Na jaren bij mij flink te zijn teruggelopen lijkt hij zich nu weer wat uit te breiden.
  Je foto’s zijn buitengewoon mooi!

 9. Fruitberg schreef:

  Een absolute topper.Ook mijn plant van de maand februari.

 10. Tineke schreef:

  In Groningen beginnen de eerste krokussen te komen, maar de hoofdmacht is in maart. Dus geen februari-bloem hier. Je kunt de zaden ook zelf verspreiden: let een tijdje na de bloei, als de bloem al lang verdwenen is, goed op. Uit het krokusblad omhoog, zie je een soort klein wit paddestoeltje oprijzen, de zaaddoos. De krokus heeft zijn zaad onder de grond uitgebroed, en steekt de zaaddoos nu omhoog om open te springen en het zaad te (laten) verspreiden. Door de wind, de mieren of de tuinier.
  Of zijn het toch triffid-krokussen, bij ons in de tuin. Die hun bolletje oppakken en een eindje verderop gaan staan? Zie link:
  http://members.home.nl/tvdmeij/files/4fa142736cfa3aefc81a31384342342d-2567.html

 11. Bart Blijentuin schreef:

  Die mooie foto’s hebben me helemaal overtuigd. Dit najaar ga ik Ecoflora nog eens bezoeken en me een lading krokussen aanschaffen!

  • Isa schreef:

   heel mooi jou krokussen. Wij hebben ook al jaren overal krokussen staan maar dit jaar heb ik ook zaden gevonden van de krokussen. Kan ik die ook zaaien in de herfst, omdat ik ergens gelezen had dat dat niet gaat? Waarvoor dienen die zaadjes dan?

 12. het zaad van de vos schreef:

  tsja Isa, waarom heeft het leven dan wel zaad uitgevonden?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.