kelderfauna

kelderfauna kikker

Wij doen in onze tuin niet graag aan scherpe grenzen. Geleidelijke overgangen zijn de norm: van haag naar houtkant, van houtkant naar bos of grasland, van bloemenweide naar boomgaard naar ruigte… En ook aan de buitengrenzen wordt gemorreld. Zo vormt onze kelder bijwijlen een verlengstuk van de tuin. Die kelder heeft namelijk een kelderraam’ dat niet veel meer is dan een open gat dat niet-zo-heel-grondig afgeschermd is met een gaasje. Muisjes, insecten, slakken, spinnen en kikkers maken er occasioneel gebruik van als het hen om de één of andere reden buiten niet aan staat. Dat is niet echt een probleem, de kelder mogen ze gebruiken en ze vinden meestal wel de weg terug naar buiten. En anders helpen we hen wel een handje indien nodig, tenminste als we hen tijdig ontdekken; vooral de muizen verstoppen zich doorgaans nét te lang.

kelderfauna woelmuis

kelderfaunakikker2

Maar zie! De laatste weken doken er voorwaar enkele nieuwe gasten op, meer bepaald salamanders (ik vermoed overwinteraars die niet meer buiten geraken)! En niet alleen de vinpoten die ik de laatste jaren al eens accidenteel opvis bij het kroos- of herfstbladeren verwijderen. Neen, meneer en mevrouw, er zat voorwaar ook een mooi mannetje alpenwatersalamander te blinken onderaan de keldertrap. Spreekt vanzelf dat ik die onmiddellijk naar buiten gebracht heb, rechtstreeks de vijver in. Al kon ik het toch niet laten om hem toch heel snel op foto te zetten, heh. Waanzinnig schone beesten, alpenwatersalamanders. En dan is deze zelfs nog een beetje verfrommeld gezien zijn kelderverblijf. Moenievragen!

kelderfauna salamander

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

14 Responses to kelderfauna

 1. Wat een prachtige Salamander, ik heb ze hier nog nooit gezien.
  Gr Jan Wilde een Tuin

 2. ritmo lento voor altijd schreef:

  a ja! zeer mooi die laatste foto,
  a ja! zeer inspirerend die eerste foto
  kissy kissy kermit, doe mij nog een westmalleke

 3. ’t Is duidelijk waar ze op af komen. Die muis ligt trouwens gewoon haar roes uit te slapen.

 4. Zem schreef:

  Wat een verrassing, zo’n mooie salamander!
  Boeiende populatie daar bij de drankvoorraden ;-)

 5. Bart Blijentuin schreef:

  We zullen eens een uitwisselingsproject moeten opstarten :-)
  Ik heb nog nooit een vinpootsalamander gezien, in onze poel zitten alleen alpenwatersalamanders en kleine watersalamanders
  En die kikkers weten duidelijk wat lekker is!

 6. Heidi schreef:

  Ha, die beestjes weten waar ze moeten zijn! Die salamander da’s inderdaad een schoontje hé, hier zag ik hem nog maar 1 keer. In de kelder hadden we twee salamandermummies, en verder spinnen, veel spinnen.

  • bart schreef:

   spinnen, dat is nog eens een idee voor een volgende editie ‘kelderfauna’. Want daar zitten er ook veel van, wees gerust. Niet dat ze me storen, want ze eten een hoop muggen op die ook misbruik maken van de kelder (en accidenteel mee naar boven glippen als ze de kans zien)

 7. Fruitberg schreef:

  Leuke vondst in je kelder. Ook hier durfde wel eens een amfibie in de kelder verschijnen, maar de kelder is nu niet meer bereikbaar (gaas doet wonderen)

  • bart schreef:

   Eigenlijk sluit ik de kelder heel bewust niet 100% af. Die beestjes moeten toch ergens naar toe in de winter newaar… Alleen ratten zijn niet welkom, en die geraken inderdaad niet doorheen de barricade.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.