Plant van de maand: gele dovenetel

Oei, alreeds 4 mei en u hebt nog de plant van vorige maand van mij te goed! Snel recht zetten, en wel met de gele dovenetel!

geledovenetel

Járen geleden één plantje gekocht bij Ecoflora (ja, ééntje. Gelukkig heeft die’n mens betere klanten dan ondergetekende, of hij was al lang failliet), dat ondertussen al flink van uitbreiderke gedaan heeft en op verschillende plaatsen in de haag, houtkant en bosrand opduikt. Bij sommige mensen schijnt de soort zelfs zwaar te overdrijven en alle beschikbare (en bij voorkeur ook de onbeschikbare) ruimte in te pikken, maar hier loopt het zeker nog zo’n vaart niet. Dus ik prijs u hem hier aan met de bemerking dat, indien u over proper afgezoomde en gecultiveerde borders beschikt, dit mogelijks na enkele jaren niet uw beste aanschaf zal blijken. Maar als het op uw erf niet zo nauw steekt: een dikke aanrader, ook al omdat het een prima insectenlokker is.

geledovenetel met hommel

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags . Bookmark de permalink.

11 reacties op Plant van de maand: gele dovenetel

 1. Fruitberg schreef:

  Mooie plant. Ik heb de witte, paarse en rode dovenetel, maar niet de gele. ‘k Zal er eens over nadenken. Leuke plant iig

 2. Heidi schreef:

  Hier staat de paarse in de border (nu nog netjes, binnen een paar jaar gegarandeerd ni meer), en de gele aan de rand van de gazon verovert terrein, langzaam maar zeker.

 3. Groentje schreef:

  mooie plant, ik associeerde het zelf vooral met onkruid. Fijn dat je er de aandacht op vestigt!

 4. Wister Kapele schreef:

  Wel zeer en zeer mooie foto’s. Ik heb dat onkruid nog nooit zo goed bekeken.
  Alhier veel concurrentie tussen de gele dovenetel, de vergeet-mij-nietjes en het hondsdraf, enfin, onkruid onder mekaar, ge kent dat.

 5. Zem schreef:

  De gele dovenetel blijft hier een alleszins te verdragen offensief voeren. Méér dan de bescheidener paarse, de lichtpaarse en de rose.
  Maar die schitterende foto’s van jou lokken mij naar buiten om de bloempjes nog eens extra te bekijken!

 6. natuurlijk-rijk schreef:

  Hier mag ie ook een beetje zijn gangen gaan. Mooie foto’s, plat op de buik waarschijnlijk ;-) Ik wou nog zeggen naar aanleiding van je vorige berichtje dat wij momenteel met het werk verhuisd zijn naar een bijhuis van de paters van Westmalle, war de nonnekes vroeger zaten. De leiding van ’t bier heb ik evenwel nog niet ontdekt ;-)

 7. Tineke schreef:

  Mooie plant als ie de ruimte krijgt/mag nemen. Ik heb jaren geleden een klein stukje uit een gemeenteperkje meegenomen. Het hele achterdeel van de tuin, waar veel bomen en struiken staan heeft nu gele dovenetel als vloerkleed. Wel zaak om er voor te zorgen dat ie geen ‘tere’ plantjes overwoekert… Tussen bosandoorn, lelietjes van dalen, en wilgenroosjes, en lysimachia past ie prima.

 8. Bart Blijentuin schreef:

  Ook in onze tuin mag die zijn gangen gaan, al het is er op dit moment wel al heel veel geel te zien. Want samen met deze dovenetel staan ook de boterbloemen, paardenbloemen, ranonkelstruik en de gele lis in bloei, na we het speenkruidtapijt , dotterbloem en de narcissen hebben gehad. Gelukkig zorgen de akeleien voor wat afwisseling :-).

 9. de wapens van de vos schreef:

  volhouden Bart B, daar komen de rozen !

 10. Pingback: Plant van de maand mei | natuurlijk-rijk

 11. Pingback: Plant van de maand, update | natuurlijk-rijk

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.