plantje van het jaar

brede- espenorchis

Zo ergens voor het begin van de zomervakantie was het alhier nog een maandelijkse gewoonte om een favoriete plant in de kijker te zetten. Maar ge weet hoe dat gaat met zomervakanties, één en ander kabbelt algauw richting ‘uitgesteld is afgesteld’. Nochtans dook er geregeld wel iets op waarvan ik mij voornam er alhier kond over te doen. Wat echter ook steevast strandde in avondjes op het terras, buitenlandse gezinsverplaatsingen en andere bezighoudingen.

Maar minstens ééntje wil ik hier toch weer oprakelen, en wel het spontaan opduiken van enkele exemplaren van de brede wespenorchis op mijn erf. Want dat, meneer en mevrouw, is toch wel een plantje waar ik werkelijk enórm content mee ben. Ook al is het au fond een vrij algemene soort, ik zou hier toch durven gewagen van het ‘plantje van het jaar’ wat mij betreft.
brede wespenorchis
Vier exemplaren, met in totaal een bloeistengel of 12 stonden er deze zomer. Waarvan er helaas eentje onder de voet gelopen werd tijdens een schoolvriendjes-komen-spelen-evenement (toen was ik eventjes minder enorm content). De drie overblijvers werden vervolgens met de nodige bamboestokjes beveiligd, en zijn verder heelhuids de zomer doorgekomen. Het bleken er, zoals op de foto’s te zien, drie te zijn met de nodige kleur- en vormvariatie, zodat er zelfs eventjes twijfel rees of het wel allemaal brede wespenorchissen betrof! Ja dus; de brede wespenorchis is nogal variabel zo blijkt uit de boekskes.
Momenteel staan ze uitgebloeid en wel hevig zaadjes te verspreiden, dus er is hoop op vermeerdering voor volgend jaar! Die zaadjes komen er door toedoen van wespen die voor de bestuiving zorgen. Dat was dit jaar dus volstrekt geen probleem, gezien de talrijke aanwezigheid van die geelzwarte rakkers. Ge ziet, elk nadeel heb ze voordeel.

brede wespenorchis

Dit bericht is geplaatst in planten. Bookmark de permalink.

13 reacties op plantje van het jaar

 1. Heidi schreef:

  Schoon, schoon. Hier staan elk jaar een paar orchisjes, maar ik heb nog nooit de bloemen gezien en weet dus begot niet welke het zijn: geen bloei, of platgetrapt, of uitgerukt door een onwetende onverlaat uit mijn huishouden. Ik blijf hopen…

 2. Zem schreef:

  Al jaren koester ik één wespenorchis. Hij wil zich maar niet uitbreiden.
  Ik kan me voorstellen, dat je hem een topper vindt. De bloemen zijn wondermooi.
  Op wat voor plek staat hij bij jou? (zon, nat of droog, zand of betere grond)

  • bart schreef:

   Ze staan in de halfschaduw bij wat haagbeuk en veldesdoorn, zware leemgrond, niet extreem nat of droog. Maar als ik het zo lees stellen ze niet te veel eisen aan de bodem. Misschien mankeren de wespen wel in je tuin? ;-)

 3. cage schreef:

  Schoon hé :)

 4. Fruitberg schreef:

  Een echte schoonheid. Ik snao dat je ‘content’ bent ;-) Ik hoop dat je er volgend jaar een pak meer mag ontdekken ;-)

  • bart schreef:

   Teneinde het zekere voor het onzekere te nemen ga ik af en toe eens aan de uitgebloeide stengels schudden, kwestie dat er niet te veel zaadjes blijven ‘plakken’ :-

 5. Menck schreef:

  In onze tuin staat er welgeteld eentje. Ineens was het er. Ikke content ende tevree, want zoals je zegt is het een schoonheid zonder weerga.

 6. natuurlijk-rijk schreef:

  Schoontje seg, ikke jaloers ;-) met die maïsvelden rondom ons verwacht ik niet meteen een intrede van de wespenorchis :-(

 7. Pingback: Vreugdedansjes | Het huis van Tante Alice

 8. Ge moet die wespen dan eens goed in de gaten houden. Een kolfje naar de hand van jou en u fotomarieke. Die beestjes dragen na bezoek van een aantal bloemen een “narrenmuts” van pollinia opgekleefd. Bovendien raken ze beneveld van die nectar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.