pieper

Zo’n weekje geleden zat ik mij daar toch enigszins gewrongen met een pieper. Niet met een pieper in de Westvlaamse betekenis van het woord, ook al bevond de problematische pieper zich op West-Vlaamse Bodem. Ook niet met een pieper die doorgaans in tuingerelateerd verband bedoeld wordt, ook al bevindt u zich op een tuinblog. Neen, de pieper in kwestie fourageerde langsheen een golfbreker ter hoogte van de ijzermonding in Nieuwpoort.

oeverpieper

Nu, piepers op golfbrekers zijn in 90% van de gevallen oeverpiepers, maar omdat er zo ellendig veel soorten sterk gelijkende piepers bestaan besloot ik ’s avonds toch maar eens mijn vogelgids open te slaan ter hoogte van het geslacht Anthus. En toen begon de twijfel toch wat te knagen. Vergelijk vooral zelf bovenstaande foto met de oeverpieper op het plaatje hier onder.

piepers tirion

Lijkt voor geen meter! Meer beige, en vooral veel meer streping op de buikzijde. Derhalve enige mailtjes en een poll via facebook gepleegd, waarbij het oeverpieper-vermoeden toch bevestigd werd. Én ik de voorzichtige suggestie kreeg om toch maar eens een nieuwe vogelgids te overwegen. Een Zeer Bevoegd Persoon wist mij zelfs te melden dat ik wellicht de allerlaatste was die voor vogeldeterminatie nog op de Tirion vogelgids aangewezen was. Mijn exemplaar bleek inderdaad al sinds 28 november 1987 (voor 960 frank) in mijn bezit te zijn. Een update leek dus wel gerechtvaardigd, en derhalve ben ik vanaf heden trotse eigenaar van een ANWB-vogelgids van Europa,  naar de Zeer Bevoegde Persoon mij wist te zeggen de beste vogelgids van het moment. Maar oordeelt u vooral zelf:

piepersANWB

Voila. Tevreden met mijn aankoop, ik. Dus mocht u op zoek zijn naar een goeie vogelgids, dan kan u misschien de ANWB gids overwegen, zo met klazen en kerstbomen in’t verschiet. pieper

Dit bericht is geplaatst in further reading. Bookmark de permalink.

6 reacties op pieper

  1. Fruitberg schreef:

    Met de juiste gids zo gepiept, die identificatie. Mooi beestje en leuke foto’s

  2. Menck schreef:

    Ik heb die vogels al meermaals gespot (zonder te weten dat ze piepers heten). Nu, een mens is nooit te oud om bij te leren. Wat overigens geenszins wil zeggen dat ik oud ben. Toch niet van hart. En anders ook niet.

  3. muggenbeet schreef:

    Schone waarneming. Indien ik twijfel over de juiste naam van een vogel kan ik gelukkig terecht bij dorspgenoot Koen Leysen, een van de vogeldeskundige van Natuurpunt. hij heeft me al een aantal keren goed geholpen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.