reculer pour mieux sauter

U had het wellicht niet opgemerkt, maar de voorbije lente en zomer bleef het op deze blog oorverdovend stil ter hoogte van de moestuinrubriek. Een reden daarvoor hoeft niet ver gezocht te worden, het was namelijk een heel rustig jaar wat moestuinieren betreft. Het animo ontbrak een beetje in het voorjaar om er in te vliegen, want er waren andere bezigheden gezien de bosuitbreiding en de toevoegingen aan het dierenbestand. De bereidheid bij de kroost om zich op pastinaken, rode bieten en ander exotisch groensel te storten had het jaar daarvoor bovendien een historisch dieptepunt bereikt, terwijl preimineervliegen, bladluizen en woelmuizen net uitermate enthousiast waren gebleken. Het warmoes wou op de koop toe niet groeien, de rucola verpieterde en de komkommers bleven geel en zuur. Bovendien bleek mijn moestuintje zes jaar na aanleg wat overschaduwd te raken door onstuimig groeiende fruitbomen, zoals ook op onderstaande foto te zien is, dus dienen er zich op termijn grote verplaats-manoeuvers aan. Blèh met andere woorden, en geen goesting.

moestuin 2015

Daarom bleef mijn moestuintje dit jaar beperkt tot een perkje sla, een perkje courgetten en een perkje aardbeien en wat kruiden. En tomaten in de serre natuurlijk, daar wijken we niet van af. De oogst was niettemin overvloedig, ondanks de verwaarlozing van mijn kant, en raakte dit jaar tenminste opgegeten. Want sla eet ik als ware ik een konijn, courgetten kunnen gevuld worden of in voortreffelijke soep veranderd, en aardbeien zijn bij de jeugd dan weer in trek. Meer moet dat niet zijn.
Maar voorwaar, ondertussen begint het toch weer te kriebelen, dus is’t volgend jaar weer op grotere schaal. Tijd om eens in zaadcatalogi te snuisteren! (En ook uw tips zijn van harte welkom, dat spreekt!)

Dit bericht is geplaatst in moestuin. Bookmark de permalink.

17 Responses to reculer pour mieux sauter

 1. Fruitberg schreef:

  Ik ken het gevoel, zo aan ’t begin van ’t jaar ergens wat minder zin in hebben. Ik had dat dit jaar met de aardbeien, te veel te doen op andere plaatsen in de tuin. Volgend jaar start ik er weer aan met nieuwe moed.
  Ik zag de interesse voor tuinieren over de jaren wegebben als sneeuw voor de zon. De dieren in de tuin blijven hen wel interesseren

  • bart schreef:

   Veel interesse voor het moestuinieren is er bij mijn kroost nooit geweest, maar ik zou al bij zijn mochten ze er ook eens van willen proeven :-/ (moeilijke eters, ’t is wat!)

 2. cin schreef:

  Awel, ik ben aan het experimenteren met zoveel mogelijk vaste groenten, in de hoop dat die hun plan zelf wel trekken als ik geen goesting heb. ‘T is nog maar een beginnetje hoor, naast de gekende asperges, artisjokken en rabarber.komen er volgend jaar Kaukasische klimspinazie, vaste brocolli en nog wat andere vaste eetbare planten waarvan we vergeten zijn dat ze eigenlijk in de kookpot kunnen. Maar zoals gezegd, ’t is experimenteren en dan vooral in de keuken.

 3. Menck schreef:

  Moestuinieren lijkt serieus te boomen de laatste tijd, ook bij de jongere generatie.
  Al jaren plannen mijn madam en ik een moestuin, maar volgend jaar zal hij er naar alle waarschijnlijkheid ook komen. Probleem is dat we er één van de twee vijvers moeten voor opofferen. (Onze lap grond is “iets” kleiner dan de jouwe.)
  Vraag mij dus (nog) niet om tips. Maar ik lees ze hier graag, dat dan weer wel. Geheel uit eigenbelang, dat spreekt. ;-)

 4. Zem schreef:

  Hier heb ik ook de ervaring dat een moestuin in (te veel) schaduw slechts voor teleurstelling zorgt. Toch blijf ik het een en ander proberen, ook in bakken en potten. Maar ook dat geeft niet altijd een goed resultaat.
  Ik vind de plannen van Cin wel interessant, en blijf volgen hoe jij verder gaat ;-)

  • bart schreef:

   Het bloed kruipt waar het niet gaan kan :-) Ook hier staat een en ander in potten en bakken, maar doorgaans lukt het in volle grond nog altijd wat beter.

   • cage schreef:

    hier lukt de bieslook en de look in potten beter dan in volle grond want tis vette klei hier.

 5. Geheel vanuit een goed gevulde ervaring met moeilijke eters – patatjes doen het altijd goed. Prei valt ook in de smaak, maar kweek ze onder een net, want moeilijke eters lusten geen preimotlarfjes in de preistoemp met gehakt. Verder blijft broccoli een topper, en zelfs spruiten gaan er in (mits eveneens verstopt in stoemp). En pastinaken – dat verstop ik als kleine blokjes in de stoofcarbonade, samen met wortels zorgt dat voor wat vulling in de saus.
  Eigengekweekte boontjes met courgette, ajuin, look en tomaat is zowat het meest exotische recept dat er uit onze tuin komt, en dat ze nog willen eten.
  Volgend jaar ga ik toch nog eens voor rode bietjes, maar die eet ik dan lekker zelf op ;-)

  • bart schreef:

   preistoemp? wortels? courgette? ajuin? look? Als ik dat op tafel zet dan stappen ze naar het Europees Strafhof denk ik. Neenee, ’t zijn moeilijke eters :-(

 6. natuurlijk-rijk schreef:

  ‘T was me wel opgevallen hoor, ik dacht nog de hype is over en Mr eigenwijs stopt er al mee ;-) Hier vallen steevast in de smaak; courgette, patisson dit jaar voor het eerst, veel bonen en peultjes, spinazie en prei, … maar seg ge et meedoen met de zadenruil hé, gratis en voor niks te ruilen met eigen gerief, ga dat zien en doe mij ;-)

  • bart schreef:

   Au contraire meneer, ik ben een trendsetter! Begonnen met moestuin vóór de hype, en nu op een laag pitje voor de massa er mee kapt. :-) Trendwatchers zouden aan mij veel geld kunnen verdienen!

   • cage schreef:

    En ik die dacht dat trendwatchers het deden for the watching, not for the money.

 7. janus schreef:

  al eens patisson geprobeerd. groeit gelijk niet, kan gevuld worden met vanalles, kan tot soep verwerkt worden, en is niet gelijk aan courgette!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.