en al al zijn naalden kwijt!

kerstsfeer!

De jaarlijkse kerstboomzetting, het is telkens weer een hoop getwijfel ten onzent. Zetten we er een of niet? Met of zonder wortel met het oog op herplanten? Ene van bij de Aveve of van bij de plaatselijke neringdoender? Een simpele zilverspar (ook al ruim duur genoeg) of zo’n afgrijselijk dure Nordmann?
Ook een steevast terugkerend fenomeen: vanaf dag 1 totteren de naalden uit de takken als het haar uit een ruivende hond. Zodat we begin januari eindigen met een halfkale boom en een tapijt losse dennennaalden in de roosterkes van de radiatoren, een merde! Vandaar dat we in het verleden al wel eens een jaartje geschrikkeld hebben, en geen boom gezet. Of een schabouwlijk lelijke zelfgemaakte, ik bespaar u de foto’s van het gedrocht. Maar mijn familie, die toen oudejaar bij ons vierde, spreekt er wellicht nóg schande van.

Edoch dit jaar was de kroost al ruim op voorhand aan het lobbyen; er moest en zou een kerstboom komen, en niet zo’n lelijke zelfgemaakte alstublieft dankuwel. Nu, ondertussen zouden ze toch al moeten beseffen dat als ze mij onder druk zetten, er wel eens omgekeerde reacties durven volgen. Maar geheel en al in de constructieve kerstsfeer kwamen we tot een compromis. Jazeker een kerstboom, maar toch maar weer een zelfgemaakte.

Geheel in het geniep was ik immers op snuistertocht gegaan naar inspiratie op het internet, en was op een behapbaar model gestoten waar ik mij wel baas over zag. Dus trok ik, gewapend met niets meer dan een kettingzaag en handschoenen, het bos in om aldaar enkele morsdode vlieren te ruimen. Toen de Eigenwijze Madam mijn oogst aan verweerde takken zag, en mij plechtig hoorde verklaren dat daar onze kerstboom uit zou ontspruiten rolden haar ogen spontaan ten hemel en ontsnapte haar een licht wanhopige ‘Daarmee?’. Edoch ik liet mij vanzelfsprekend niet van de wijs brengen, stelde haar gerust en ging terstond aan de slag, ha! Omdat nergens op het interwebs de mooie voorbeeldprentjes vergezeld gingen van een handleiding hoe je zo’n kerstboom ineens flanst, zet ik hier op een rij hoe ik te werk ben gegaan. Doe er uw voordeel mee!

Ingrediënten:

 • een krijtje
 • hopen takken met een dikte tussen de 12 en de 3 centimeter
 • een ijzeren staaf, diameter rond de 10 mm en lengte geheel naar eigen wens. Zelf had ik nog een geschikt exemplaar liggen van de verbouwingen (gooi nooit iets weg)
 • een tweede ijzeren staaf van zo’n 30 cm lengte. Zelf had ik nog zo’n stukje liggen (gooi nooit iets weg!)
 • twee meter houten balk (9×9 cm). Zelf had ik nog een restje afgedankte schommel liggen (gooi nooit iets weg!!)
 • een slangspannerdingk, ge weet wel, om een tuinslang mee aan te spannen. Een paar eurocent in de doe het zelf.

Recept:

 • Teken de omtrek van je beoogde boom uit met het krijtje. Zorg dat de ijzeren staaf zo’n 30 cm langer is.stap 1
 • rangschik je takkenoogst van dik naar dun
  zelf kerstboom maken
 • Assembleer de stukken balk met het korte ijzeren staafje als dwarsverbinding tot een stevige voet met behulp van een boormachine en een rubberen hamer. Zet er de lange ijzeren staaf zo recht mogelijk in.kerstboom diy
 • Zaag de takken op maat zodat ze in je getekende kerstboom passen. Voorzie om de 7 à 8 takken een extra exemplaar, want op de grond sluit het allemaal wat minder mooi aan dan als het straks rechtop staat.kerstboom maken met snoeihout
 • maak onderaan de ijzeren staaf het slangspannerding vast zodat de onderste balk op de gewenste hoogte blijft zitten.doe het zelf kerstboom maken
 • boren en stapelen maar!doe het zelf kerstboom
 • klaar!

En nadat de Eigenwijze Madam er haar ding mee gedaan heeft ziet het eindresultaat er zo uit:zelfgemaakte kerstboom

Zélfs de kroost vindt het geslaagd. Én we zullen geen naalden uit de radiatorroosters moeten koteren dit jaar. Iedereen content!

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags . Bookmark de permalink.

30 reacties op en al al zijn naalden kwijt!

 1. Menck schreef:

  How jong, dit is super! Moest ik een bos hebben, ik kapte het meteen om teneinde ook zoiets in elkaar te kunnen flansen.
  Hier is nog niks beslist wat het al dan niet zetten van een al dan niet echte kerstboom betreft. Misschien moet ik ook maar eens wat creativiteit aan de dag leggen.

  • bart schreef:

   Moest het enkel mijn madam en mijzelve betreffen, er zou hier ook geen boom aan te pas komen wellicht. Maar die kinders zijn helemaal gehersenspoeld op school meneer! Slachtoffers van de commerce!

 2. Woelmuizenier schreef:

  Mijn zelf gemaakte wordt nu precies 20 jaar. Geen enkele ‘echte’ die het zo lang uithoudt.

 3. Heidi schreef:

  In het geniep? Ze volgen daar uwe pinterest nie zeker?
  Dankewel voor de handleiding, hier is de discussie nog volop gaande (en het gedrocht uit de tuin dat elke keer herplant en weer binnen gehaald wordt ben ik beu, evenals al die naalden!) Mogen wij ne keer in uw bos komen wandelen? ;)

  • bart schreef:

   Ba neet jong, noch mijn pinterest, noch mijn blog, noch het facebookgebeuren. Ik kan doen wat ik wil op ’t internet, niemand hier die iets merkt :-)
   Als er in je buurt een paar knotwilgen onder handen genomen worden dees dagen is’t de moment om je slag te slaan en wat takken af te schooien, wilgenhout zal ook perfect zijn.

 4. Fruitberg schreef:

  Uw eigenwijze madame zou wat meer vertrouwen in U moeten hebben. Ziet er goed uit.

 5. hoow schreef:

  Ola, da mag gezien worden !!
  Duizend keer schoner dan zo’n zieltogend “levend” ding

  • bart schreef:

   Dankezeer. Een echte vind ik ook wel mooi eigenlijk, maar toch ergens zonde om elk jaar een boom te laten sneuvelen voor die paar weken dat dat binnen staat. En die ellendige naalden natuurlijk, niet te vergeten… :-)

 6. cage schreef:

  HOLA, persies echt en dank voor het voorbeeld, mijn madam had meteen ook een opdracht voor mij, maar dan in vlechtwilg: resultaat, hier ook iedereen content.

  • bart schreef:

   Oh maar met vlechtwilg kunnen er andere mooie modellekes gebouwd worden. Pinterest staat er vol mee. Ik zal voor volgend jaar mijn bestelling doorgeven ;-)

   • cage schreef:

    No problemo en bovendien kan ik ’t je tegen dan wel leren, als ik me goed herinner heb je vlechtwilgen staan.

 7. Frank schreef:

  helaba,

  geen woorden in de mond van uw familie leggen hé :-)
  spijtig genoeg heb jij de meeste creatieve genen geërfd. Het is een fantastische boom geworden…

 8. m(i)e schreef:

  Ik heb nog nooit een kerstboom gezet, maar ge doet me bijna twijfelen met dit prachtexemplaar !

 9. onderdeappelboom schreef:

  ‘Eigenwijze Tuin heeft een leuke alternatieve Kerstboom’, zeg ik tegen mijn man.
  Mijn man zegt: ‘Alternatieve Kerstboom? En hij heeft een volledig dennenbos in zijn tuin. Kon hij daar geen lichtjes in hangen?’
  ‘ ‘k Zal het eens vragen’, zei ik.
  :-)

 10. Bart Blijentuin schreef:

  Weeral ferm gedaan, Bart. Ik heb hier ook een zelfgemaakt exemplaar op zolder liggen, maar dan met pannenlatten. De jouwe zou zeker ook niet misstaan in de tuin.
  Wij hebben dit jaar gekozen voor wit geschilderde krulwilgtakken die ik in een hoek tegen het plafond heb gehangen en die het vrouwke heeft versierd. Deze blijven hangen en zullen volgens ’t seizoen gedecoreerd worden. ’t Is ook nekeer iets anders.

 11. Zem schreef:

  Dit vind ik een hele feestelijke, alternatieve boom.
  Hier zelfs geen alternatieve kerstboom dit jaar: twee piepjonge katjes maken hier het huis onveilig ;-)

 12. Tineke schreef:

  Wij hebben er een van stof. Zonder ballen, wel met een gouden ster op de top. 20 cm groot. Kadootje van huisoppassers, die eens met Kerst op ons huis pasten en het leuk vonden om patchwork attributen te maken, We hebben ook een patchwork kat. Die staat het hele jaar beneden. De kerstboom van de week voor kerst tot 6 januari.

 13. natuurlijk-rijk schreef:

  Dat heb je weeral knap ineen geknutseld, maar die pantoffels van onder de boom zijn er toch over hé!!

 14. L1a schreef:

  Mooie boom pantoffelheld! mooi!

  En wanneer komt de kerstkaart ? :-))

  fijne jingelhell! ;-)
  xxx

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.