voorjaarsklassiekers

Voorjaar! Doorgaans kan ik dan een maand of langer lichtelijk geagiteerd berichten lezen op verwante blogs, over hoe onstuimig aldaar de voorjaarsflora tot bloei komt, terwijl op mijn koude natte kleizomp alhier amper een madeliefje de kop op steekt. Armoe troef op het Eigenwijze Erf wat dat betreft. Edoch zo niet dit jaar! Néhee, meneer en mevrouw! Ofwel vinden mijn collega-bloggers het volstrekt de moeite niet meer om nog te berichten over het bij hen alomtegenwoordig ontluikend voorjaarsgroen, ofwel heeft de warme winter mij dit jaar een gelijkstellend tandje bij gestoken. In elk geval kan ik heden foto’s plaatsen van maar liefst 3 (drie!) overtuigend bloeiende voorjaarsplanten. Ik content.
Zoals daar zijn: de toverhazelaar!

hamamelisEn ook wel: de sneeuwklokjes (meervoud!).

sneeuwklokjeMaar vooral – en O wat zijn ze weer mooi dit jaar – de boerenkrokussen:

boerencrocusMaar eigenlijk ben ik wel nieuwsgierig: hoe zit dat eigenlijkbij u? Bloeit er ook al een en ander?

Dit bericht is geplaatst in planten, zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

14 reacties op voorjaarsklassiekers

 1. Menck schreef:

  Momenteel – maar het is dan ook al laat – staat vooral mijne selder in bloei.
  In de tuin zijn het dan weer krokussen, sneeuwklokjes, helleborussen, iris (reticulata) en wat hogerop de Chimonanthus praecox alsook de Viburnum farreri die bloeien. Ergens daartussenin doet de Euphorbia characias wreed zijn best en steekt de schoenlappersplant twee tandjes bij.

  Knappe foto’s, overigens. Vooral de laatste is een pareltje.

 2. De Fruitberg schreef:

  Knappe foto’s. Maar technisch gesproken bloeien die krokussen en sneeuwklokjes nog niet, hier staan de krokussen even ver, de sneeuwklokjes nog lang niet (nog minimaal twee weken voor die in bloei staan). En ook de toverhazelaar doet het hier nog niet. Wel van de partij : longkruid en Sarcococca.

  • bart schreef:

   Als je goed kijkt zie je dat de zesde krokus van rechts zelfs al úitgebloeid is! En ook de sneeuwklokjes doen af en toe de deur open, eerlijk waar serieus:-) Maar het speenkruid is hier nog lang niet aan bloeien toe.

 3. Bart schreef:

  Ondanks mijn moeite (zie : https://blijentuin.wordpress.com/2015/10/13/ter-aarde-besteld/) is er hier nog geen boerenkrokus of sneeuwklokje te bespeuren. Ik hoop dat het aan het feit van de nieuwe aanplant ligt en niet dat ze in de natte leem aan het rotten zijn geslagen.
  Voor de rest : 1 narcis in bloei, enkele tientallen zullen volgen, de schoenlappersplant heeft volop in bloei gestaan maar heeft nu wat last van de vorst gehad, hier en daar een voorzichtig speenkruidbloemetje en ook de ranonkelstruik toont al enkele gele bloemen.
  En dat die niet op de m’n blog staan heeft vooral met geen goesting om ’s avonds terug voor de pc te kruipen te maken, het zal wel eens beteren zeker ;-) .

  • bart schreef:

   Hopelijk zijn de woelmuizen er niet mee weg. Maar als het een geruststelling kan zijn: ook hier heeft het een paar jaar geduurd voor de eerste bloeiende exemplaren opdoken. Vooral de sneeuwklokjes hebben hun tijd genomen wat dat betreft. En weinig goesting om te bloggen, ik ken dat :-)

 4. AnneTanne schreef:

  Al gelezen wat er bij mij bloeide op 1 januari (16 soorten)? of op 1 februari (18 soorten)? Nèh! In de Kempen zijn we er toch altijd net iets vroeger!
  En dat mijn sneeuwklokje wél bloeit, bewijst de foto op 1 februari, en dat mijn krokussen ook echt openstaan, zie je op 25 januari (met bij en zweefvlieg op de koop toe!)

  Probeer een Kempenaar niet met een vroeg voorjaar te overtroeven… Hoogstens met een zachte winter of een nat voorjaar maak je kans.

  • bart schreef:

   Oei nee, nog niet gelezen. Na de lange stilte was ik je blog wat uit het oog verloren. Maar zo te zien ben je weer serieus gedémareerd. Leuk. Maar overtroeven of wedstrijdje spelen was niet het doel van deze post hoor… :-)

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Allé en ’t marcheert hier ook weeral, hopelijk met uwen rug ook al wat beter, de krokusjes zijn schitterend!

  • bart schreef:

   Dank je wel! Ze blijven maar uitbreiden, fijn dat ze het zo goed doen ondanks de nattigheid. En met de rug is’t al veel beter, alleen mijn nekhernia speelt mij nog parten maar mijn kinesist doet z’n best om die er uit te stretchen. Hoop doet leven ;-)

 6. cage schreef:

  de toverhazelaar staat hier al een week mooi te wezen en ook de sneeuwklokjes zijn op tijd, maar heel uitzonderlijk is de bloei van de pruimelaars: zowel de Early Rivers als de Early Laxton zijn zowat een maand vroeger dan vorig jaar. Benieuwd hoe dat gaat aflopen.

  • bart schreef:

   Zolang het niet meer vriest zit het wel snor wellicht? Maar een flinke nachtvorst en zeg maar dag met het handje aan pruimen dit jaar. Hier zit er nog geen beweging in de fruitbomen, noch in de sleedoorn wat dat betreft.

 7. Pingback: Bonte krokus en Boerenkrokus - Plant(en) van de maand - AnneTannes Tuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.