oud en nieuw

Het is bijwijlen moeilijk te geloven, zo in de stortvloed van beelden die dagelijks op facebook, instagram, pinterest en al de rest van het interwebs passeren, maar zo’n 15 jaar geleden waren digitale fototoestellen nog een rariteit. In dat semi-pre-digitale tijdperk kwamen foto’s niet zonder omweg op een computerscherm terecht, of ge moest een redelijk level of nerdyness  bereikt hebben en derhalve toegang hebben tot een scanner (ik beken). Dia’s of fotoprintjes, dat was de keuze. Beiden waren duur. Dia’s gewoon duur, foto’s echt pokkeduur. Derhalve was ik een aanhanger van de eerste optie. Slechts heel af en toe schafte ik mij fotofilmpje aan om in mijn Nikon EM te vijzen, maar alleen voor speciale gelegenheden, ziet dat van hier. En zo’n filmpje van 36 opnames ging dan máánden mee, want er schoten altijd nog drie of vier foto’s over. En die moest ge dan van miserie op doen aan onnozeligheden als daar zijn huisdieren of de tuin en het huis en al.
En zo kwam in 2001 dé speciale gelegenheid der speciale gelegenheden langs, zijnde de geboorte van mijn eerste – ondertussen 14 jaar oude – zoon. Ziet van hier dat er niet op een fotofilmpje meer of minder gekeken werd, en ziet van hier dat er geregeld nog twee of drie foto’s moesten opgemaakt worden om het rolletje vol te krijgen. Vandaar dat er zowaar -preditigaal- een aantal foto’s bestaan van het Eigenwijze Erf, nog lang voor er sprake was van blogplannen. Maar ze zijn er, en vorige zomer – in volle blogplannenwaan – heb ik die foto’s ingescand. En vervolgens gepoogd om dezelfde foto’s, vanop nagenoeg dezelfde plaats, opnieuw te maken, kwestie van eens te zien wat en hoeveel er zo veranderd aan een huis en in een tuin, zo op vijftien jaar. Maar genoeg geleuterd, nu gewoon de foto’s (met een klein onderschriftje, ik kan het niet laten :-) )

de kruidenhoek in 2001De kruidenhoek in 2001. De flessen bevatten opgelegde krieken die later als suikerbonen dienst hebben gedaan.

exit kruiden 2015Hetzelfde hoekje in 2015. Exit kruiden, een paar plantenbakken en -potjes in de plaats. En een nieuw vloerke, dat ook.

de tuin, 2001de ‘tuin’ in 2001. In hoofdzaak nog schapenweide. (Én een arty-farty zwartwit filmpje gekocht).
de tuin, 2015Geloof het of niet, zelfde richting van op de zelfde plaats, 15 jaar later. De scheve pruimelaar staat er nog, de appelboom rechts is jammer genoeg onder het gewicht van z’n appels gesneuveld. In de plaats staat er nu, ietsje meer naar voor, een notelaar.

2001 doorsteek van de tuin naar de binnenkoer2001 : waar nu onze woonkamer is, was er toen nog een open doorsteek naar de binnenkoer.

2015 terras en woonkamer2015: ’t is wel een woonkamer nu, maar dankzij de twee grote schuiframen is’t nog altijd een potentiële doorsteek naar de binnenkoer :-)

2001 binnenkoer Nog een kijkje op de binnenkoer, ietsje meer naar rechts op. De bananenplant, die jaarlijks belachelijk veel klonen produceerde, is wijlen. Maar één van die klonen houdt krampachtig stand in de dreadful desert genaamd kantoor.

exit bananen, in comes the saunaHoekje open gemaakt, exit bananen, in comes the sauna en aanhorigheden. Life is cool (behalve in de dreadful desert dan).

de zijgevel, 2001Tja, wat fotografeert ne mens zo al met die restjes op het rolletje. De zijgevel van ons huis bijvoorbeeld, destijds zo doorzopen dat je de vochtigheid bijna op flessen kon trekken. De bleke streep daar zo centrum rechts is de locatie van kachel en schouw, waar het sop een beetje uit verdampt was,  just sayin’ .

zijgevel-2015Wat een beetje cementbezetting en een extra raampje toch niet kan doen, newaar!

2001 de weideAaneengeplakte foto’s van de tuin/weide. Prille conference links, scheve pruimenboom  midden links, gesneuvelde appelboom achter rechts en jonge notelaar vooraan rechts.

de weide 2015Allemaal iets groter, kastanjeboom er bij links, dochter er bij rechts :-)2001 our houseDe koterij achter het oorspronkelijke huis. Let op de nog heel prille kastanjeboom op de voorgrond, dezelfde als de kastanjeboom links op de foto hier net boven.

huis-2015Our house!

 

 

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin. Bookmark de permalink.

23 reacties op oud en nieuw

 1. Woelmuizenier schreef:

  Wat er in de middle of our street zoal kan veranderen. En waarschijnlijk nog geen end of the road in zicht.

 2. Jet ziet er goed leven uit daar op het eigenwijze erf

 3. cage schreef:

  going strong, keep it up.
  het berkensap komt op dreef, goed voor het heelal dat mijn lichaam is, zeggen ze.

 4. zem schreef:

  Absoluut een heerlijke plek. Leuk om foto’s van toen erbij te zien!

  • bart schreef:

   Leuk he, die oude foto’s. Ik zou er bijna zin van krijgen om eens door de oude dia’s te gaan en daar en en ander van in te scannen. Maar dat zijn er echt *duizenden*…

 5. Eilish schreef:

  Dit is echt mooi om te zien. Jullie hebben daar een mooi plekje verbouwd !

 6. Menck schreef:

  Ach, die oude foto’s; ze blijven zalig. En het is best wel indrukwekkend hoe alles enorm geëvolueerd is. Je woont daar mooi, mijn beste.

 7. onderdeappelboom schreef:

  Ah zo leuk! En toch zie je ook, meteen, op die oude foto’s, dat je iets moois en goed gekocht had. tof!

  • bart schreef:

   Het resultaat van 2 jaar lang nagenoeg elk weekend, urenlang, in de steeds ruimere periferie van Gent van de ene streekkrant annonce naar het andere immokantoor-aanbod rondrijden, juffrouw (jaja ik volhard ;-) ). In een tweedehandse Toyota die naar natte hond rook. De ultieme relatietest, zo in nabeschouwing :-)

 8. Natuurlijk-rijk schreef:

  Het ziet er werkelijk verbluffend schoon uit. Heel leuk om die evolutie te zien!n

 9. De Fruitberg schreef:

  Twede poging om hier iets te posten . Daar is de laatste jaren duidelijk flink gewerkt. Zowel aan de woning als de tuin. en ’t ziet er allebei veel beter uit.

 10. AnneTanne schreef:

  Heerlijk om die voor/na verschillen te zien…
  Wij kochten ons huis in 1995, en verbouwden tot zow

 11. AnneTanne schreef:

  Oeps… en verbouwden tot zowat 2000, maar ik vrees dat wij nog minder foto’s uit die beginperiode hebben, en al helemaal niet van de koeienwei die in onze tuin veranderde…

  • bart schreef:

   Tja, elke foto/dia kostte geld, toen. Ook ik was spaarzaam bij het klikken, zeker in vergelijking met nu. Maar ik vermoed dat er tussen de dia’s toch ook nog een en ander moet zitten.

 12. Bart schreef:

  Ferm erf me dunkt ! Een soortgelijk bericht zou ik ook ooit eens schrijven, ik heb al enkele oude luchtfoto’s bijeengesprokkeld, nu nog de goesting ;-).

 13. hoow@huis met tuin. schreef:

  eej! waar blijven die dia’s !

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.