vikingziel

Niet alleen ikzelf getuig van enige Scandinavische inborst (zie ‘vikingbloed‘, zo uw memorie opfrissing behoeft), ook de Eigenwijze Madam neigt bijwijlen tot handelingen die een inwendige Vikingprinses verraden. Ze gaat zelfs voor een overtreffende trap wat dat betreft. Want waar het mij, na een deugddoende zweetsessie in het 80°C saunahok, ruim volstaat om af te koelen middels een matig frisse douche (niet té koud aub!), smacht mijn lief op zo’n moment naar een ijskoud dompelbad. Enig probleem: zo’n dompelbad was niet beschikbaar ten onzent.

ice ice babyNu begrijp ik die ijsbad-neiging totaal niet (tot zover de Scandinaaf in mij), maar wie ben ik om het geluk mijner spondedeelster in de weg te staan? Op zoek naar een dompelton dus!  Maar het was toch schrikken bij een korte zoektocht op het internet: voor een beetje dompelbad mag je algauw 1000 tot 2000 euro neertellen. En dat vonden we er allebei toch wel wat over, zo voor 10 seconden geplons. Zouden we niet zelf iets kunnen fabriceren? Opnieuw het internet afgespeurd, maar niks bruikbaar gevonden. Djutoch!

Maar toen bleek er ook een wickie-de-viking in mij te huizen! Strakke plannen op basis van een gerecycleerd ibc-vat begonnen te rijpen, en enkele weken later ging ik aan de slag. Wat heb je nodig:

sauna dompelbad zelf maken

 • tweedehands IBC vat (zo’n 40 euro). Kies een exemplaar met een zijkraantje.
 • twee profielen voor een metalen rek van zo’n meter lang
 • vier leggers die op die profielen passen
 • een metserlat van een meter lang
 • een stukje buisisolatie van zo’n 10 cm lang
 • zo’n vierkante meter stevige isolatieplaat
 • zo’n tien lopende meter pannenlatten
 • hout voor de afwerking. Wij kozen voor thermowood omdat de plaats waar het dompelbad moest komen ook met thermowood afgewerkt is. Het kan veel goedkoper als je voor simpele tandgroef planchetten of multiplex panelen gaat.
 • schroeven en bouten

Stap 1 : IBC vat open maken (klein slijpschijfje werkt prima), randjes afschuren met schuurpapiertje en binnenkant grondig reinigen. In het onze had smeervet gezeten. Een beetje detergent is dus ook niet misplaatst. Het deksel heb je eigenlijk niet meer nodig.

zelfbouw dompelbad: IBC tank geopendStap 2: Assembleer een trapje met de metalen rekprofielen en leggers, slijp de metserlat in twee gelijke helften en schroef alles stevig aan elkaar met enkele moeren en bouten. Gebruik een stukje buisisolatie om de onderkant van het trapje in het IBC-vat te laten steunen en gebruik enkele stevige bouten om het trapje bovenaan aan het metalen frame van het IBC-vat te bevestigen. Enkele extra moeren kunnen helpen om de rekprofielen mooi vertikaal te plaatsen.

sauna-dompelbad zelf bouwdoe het zelf dompelbad voor saunastap 3: bevestig de nodige pannenlatten op de vertikale spijlen van het ijzeren frame. Dat gaat makkelijk met gewone schroeven, maar wel best voorboren in de spijlen. Twee pannenlatten per zijde volstaan, en voorzie ook 2 korte latjes ter hoogte van  het kraantje (zie verder). Ook  voor de bovenste 10 cm van de binnenzijde voorzie je een stukje pannenlat (zie tweede foto hier onder) zodat je ook de binnenkant kan afwerken. Eenmaal alle pannenlatten geplaatst zijn kun je de gekozen bekleding vastschroeven. Voorzie ook een bovenrand.

sauna dompelbad zelfbouwsauna dompelton doe het zelfdoe het zelf dompelton saunaMet wat plankenresten heb ik een voorlopig trapje ineen geschroefd om in het dompelbad te geraken. Nu alleen nog zorgen dat ‘voorlopig’ niet tot ‘permanent’ verwordt, heh.
’t Is ondertussen bijna klaar, alleen nog een beetje afwerking: Ter hoogte van het kraantje zorg je voor een uitneembaar paneeltje, zodat je om de zoveel tijd het water kunt verversen zonder al te veel gedoe.

dompelbad doe het zelfVoorzie best ook een goed afsluitend deksel. Dat houdt niet alleen het water properder, maar voorkomt ook dat poes in het water belandt of dat steekmuggen er een kweekbak van maken. Een deksel heb je gauw gemaakt met een stuk isolatieplaat waar je ook houten bekleding op bevestigt.

sauna dompelbadVoila, dompelbad klaar voor een ijskoude plons, en dat voor een fractie van de nieuwprijs. IJskoud mag u overigens letterlijk nemen, soms dient er eerst een laagje ijs weggehakt te worden voor gebruik, pure waanzin kortom. Ondertussen toch al uitgebreid getest en goed bevonden door mijn Vikingprinses (en neen, daar zijn geen foto’s van, tsss!).
Ikzelve blijf verder diep tevreden met een matig frisse douche, ziet dat van hier.

zelfgebouwd dompelbaddompelbad doe het zelf

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op vikingziel

 1. De Fruitberg schreef:

  Ziet goed uit. Eén tip (omdat je dat trapje tijdelijk noemt): indien je dat trapje uit ’t zelfde hout maakt als de bak , gaat het er nog iets strakker uitzien denk ik.

 2. Mooi gemaakt, ziet er professioneel uit.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

 3. AnneTanne schreef:

  Knap gedaan, en dank voor de uitgebreide instructie, doch daar gaan wij geen gebruik van maken.
  IJswater godbetert!

 4. Eilish schreef:

  Wat een vakmanschap wordt hier gedemonstreerd ! Daaraan zie je maar dat een mens met creativiteit een heel budget kan uitsparen.
  Voor de rest hoop ik dat je vrouw op andere vlakken geen koele kikker is :-)

 5. Menck schreef:

  Vakmanschap is meesterschap. Wat een geslaagde metamorfose, zeg!
  P.S.: Maak je ook jacuzzi’s van een IBC-vat? Dat spreekt me net iets meer aan dan zo’n frigobox.

 6. onderdeappelboom schreef:

  Waaw!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.