die keer dat er een Pokemon uit de boom viel

Het gebeurde toen ik ijverig okkernoten uit de boom stond te knuppelen, ondertussen alweer een maand of zo geleden. Niet dat die okkernoten zouden weigeren om vanzelf naar beneden te komen, uiteindelijk. Maar door ze in hun bolster te oogsten blijven ze veel langer vers, en dat is handig voor de export naar verderaf wonende familieleden. Vandaar.

Dus stond ik hevig met een meterlange stok op die boom in te meppen. En ineens viel hij naar beneden; een Pokemon. Van het vriendelijke type.

meriansborstel rupsHeel even vreesde ik een invasie van heelder horden met smartphone bewapende Pokomonjagers op mijn erf, die dit ongetwijfeld zeldzaam exemplaar aan hun verzameling zouden wensen toe te voegen. Ik overwoog even om ‘m dan maar dood te trappen (grapje). Maar gelukkig ontrolde het ding zich tijdig, en bleek het een simpele meriansborstel, de rups van een duffe mot die geeneens uitzonderlijk is. Een hele geruststelling!

Meriansborstel-rupsen blieven blaadjes van allerlei bomen- en struikensoorten en eten zich daarmee vol tot aan het eind van de herfst. Dan zoeken ze het strooisel op, kapselen zich in en komen de winter door als pop, om pas vanaf april weer te ontwaken. De volwassen nachtvlinder die dan tevoorschijn komt heeft geen monddelen en moet in de korte tijd die hem of haar rest teren op de eerder aangelegde voedselreserves om een laatste belangrijke taak te vervullen: voortplanten! De onopvallende vlinders leven dus maar kort en worden dan ook veel minder vaak gezien dan de rupsen. De mannetjes zijn nog het makkelijkst te zien, want die komen ’s nachts op licht af.

Toch ook heel eventjes wijzen op het nut van je tuin niet helemaal op te ruimen voor de winter. Laat (een deel van de) afgevallen bladeren liggen waar dat niet stoort, zo krijgen veel insecten de kans om de winter door te komen. Ook uitgebloeide bloemstengels en wat langer gras zijn prima plaatsen voor overwinterend klein grut. Dat opruimen kan gerust nog volgende lente, bovendien heb je dan wellicht meer zin om weer in de tuin te werken dan op grauwe najaarsdagen.

Ter lering ende vermaeck nog een klets etymologie en historiek: De naam meriansborstel heeft deze soort te danken aan het borstelige uitzicht van de rups, en aan Maria Sibylla Merian, een Duitse kunstenares uit de 17e eeuw die heelder boekwerken vulde met tekeningen van rupsen en vlinders. Een van haar boeken, Metamorphosis Insectorum Surinamensium, werd dit jaar nog heruitgegeven bij uitgeverij Lannoo, dit ingeval u nog iets zou zoeken voor onder de kerstboom.

En inderdaad, maandag blijkt heropeningsdag! Over de blogfrequentie durf ik echter nog niks beloven. Mocht u zich geroepen voelen om te reageren, en het lukt niet, dan zou dat wel eens aan de nieuwe captcha-spamfilter kunnen liggen die ik recent diende te installeren. In dat gebeurlijke geval mag u mij dat altijd melden via bart-apestaart-eigenwijzetuin-punt-be, dan probeer ik daar een mouw aan te passen.

Afsluiten doen we met een bovenaanzicht van de rups, dit voor wie in die eerste foto helemaal geen rups zou herkennen. Hetgeen vrij logisch zou zijn, eigenlijk.

rups meriansborstel

Dit bericht is geplaatst in dieren. Bookmark de permalink.

13 reacties op die keer dat er een Pokemon uit de boom viel

 1. Bart schreef:

  Ik dacht eerst dat er een Muppet op bezoek was in de Eigenwijze tuin :-). Wat een mooi beestje!
  Over die blogfrequentie zou ik niet teveel wakker liggen, het is de kwaliteit die telt, niet?

 2. Godelieve schreef:

  Fijn om hier weer een bericht te zien. Genieten van mooie foto’s en teksten met een kwinkslag. Al is het maar af en toe.
  Wij zijn, net als de beestjes, fan van een niet al te opgeruimde wintertuin.

 3. Menck schreef:

  De Muppet Show laat weten verheugd te zijn met een vriendje voor WembleyFraggle:

  https://c2.staticflickr.com/6/5732/30862447425_4c6accceb7_o.jpg

  Welkom terug, overigens. Een zeer genietbare eerste post.

 4. De Fruitberg schreef:

  Welkom terug mijn beste. Leuke foto’s, leuk beestje

 5. hoow schreef:

  t blijft een schoon beest dien rupsem

 6. Stijn schreef:

  Prachtig diertje!! Net alsof hij/zij lacht.

 7. Natuurlijk-rijk schreef:

  Ik had hem al gezien op fb, maar het blijft een bijzondere foto. Ik heb zo’n beestje in ieder geval nog nooit gezien. Chapeau en fijn weer hier op bezoek te kunnen komen.

 8. Annemieke schreef:

  Wat een leuke foto, en zo blij met de heropeningsdag!

 9. Dufraing Marc schreef:

  Rijkdom in tekst en beeld wordt terug tot leven gebracht. Verrijzenis is eigenlijk pas met Pasen maar nu dus een vroege vogel. Goed om weten dat er weer te lezen valt.

 10. theo schreef:

  Mooi dat je terug bent. Ik geniet van je verhalen, maar zeker ook van de foto’s!

 11. KrisB schreef:

  Heel fijn dat je terug blogt. Ik genoot altijd zo van je schrijfsels en hoop dat je er nog heel lang mee door gaat!

 12. Anna schreef:

  Hoera Bart
  Ben een stille fan en wilde met de nieuwjaarsopruim de link naar je site verwijderen. Ik laat ‘m dan nog maar even staan en zal weer wat vaker kijken.
  Anna (Den Haag NL)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.