er zijn geen seizoenen meer!

Toen ik enkele weken geleden de meidoornhaag onder handen nam met mijn geliefkoosde Stihl HLA 85 had ik haar al zien zitten, zo half verscholen onder de haag op een grote cirkel eieren. Ze trok zich niks aan van mijn activiteiten, want Brahma’s zijn geruste zielen en doodbrave karakters. Zelf trok ik mij dan weer niks aan van háár activiteiten, want Brahma’s zijn tevens beroerde broedkippen als het er op aan komt. De doorsnee poging loopt uit op een sisser, of in het beste geval slagen ze er in om met z’n drieën drie kuikens uit te broeden die dan na twee dagen door de eksters weggeplukt worden, weetwel. Een Brahma die in november aan het broeden slaat, ik verwachtte er niet veel goeds van.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vorige dinsdag van op afstand een klein wit pluisbolletje naast haar zag ronddartelen. Een kuiken begot! Levend en wel! Zijzelf zat nog steeds onveranderlijk onder de haag. Van dichterbij bleek er zelfs meer dan eentje tussen haar pluimen te schuilen: zeker vier! Omdat het weerbericht weinig goeds beloofde voor de komende nacht (vriezen!) en daaropvolgende dagen (regenen!) werd gauwgauw een rennetje geïmproviseerd in de stal.

kip!

Geassisteerd door mijn jongste trok ik gewapend met een curverbox naar het nest, om daar moeder en al-dan-niet-uitgebroede kinders te evacueren. Shiva liet zich -hevig morrend- van haar nest plukken, waarbij de ‘minstens vier’ er in werkelijkheid 12 bleken te zijn. In de stal neergezet kwam de rust algauw terug en gingen ze ijverig rondpikken in het graan en het waterbakje, enthousiast aangespoord door de moederkloek.  Het is een hele hoop dons, zo 12 stuks bijeen.

meer kip!

 

Ondertussen zijn we een kleine week verder. Eentje heeft het niet gehaald, maar de rest mocht gisteren verkassen van de donkere stal naar de serre. Met hun pootjes in de blote aarde: scharreltijd! Als ware het volop lente…

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

19 reacties op er zijn geen seizoenen meer!

 1. De Fruitberg schreef:

  Toch leuk, zo’n pluisjes. na de brakels denk ik over te stappen op brahma’s of Mechelse koekoeken, geen gedoe meer met wegvliegende kippen.

  Ik gebruik een HSA 86, toch leuk, zo’n heggenschaar op batterijen, niet? ZO’n HLA koop ik me misschien ooit nog wel eens bij, batterij heb ik nu niet meer nodig.

  • Heidi schreef:

   Ha, ik dacht ook zoiets over veranderen van kippenras als onze Zilverbrakels het loodje leggen. Great minds think alike.
   Bart, als je 3 kippen wil verkopen tegen ’t voorjaar mag je het zeker laten weten! Dan geraakt dat potje voetenzalf ook bij jou :)

  • bart schreef:

   Van die mensenschuwe zilverbrakels ben ik ook geen fan. De brahmas zijn heel leuke beesten, maar ‘de leg’ kan wat beter. Van mijn zes brahmas heb ik gemiddeld 1 à 2 eieren per dag (wat au fond wel genoeg is voor ons verbruik). En inderdaad, een haagschaar op batterijen is zalig. Geen gedoe meer met tweetakt maken of geen verlengdraad meer die in de weg zit… en een pák lichter. Ik ben helemaal verkocht. Gezien mijn kettingzaag (eentje van de Hubo) op haar laatste benen loopt heb ik mij nu ook een MSA 200 kettingzaag aangeschaft, ook een zalige machine én werkt met dezelfde batterij.

 2. Marc Dufraing schreef:

  Kukeleku volgend jaar – x11 – allemaal haantjes de voorste. Veel plezier en succes ermee !

  • bart schreef:

   Of het haantjes of hennetjes worden is bij brahma’s moeilijk te zien de eerste maanden, maar ik hoop toch op een ietwat evenwichtiger verdeling :-)

 3. Menck schreef:

  Heerlijk, zo’n donsfamilie. Het lijkt wel Pasen in plaats van Sinterklaas.

  Vraagje over de Stihl op batterijen: hoe lang kan je onafgebroken werken met zo’n volle batterij? En kan het mes ook dikkere takken (2 à 3 cm diameter) aan?

  • bart schreef:

   met mijn haagschaar heb ik mijn batterij (wel AP300, het zwaarste type) nog nooit volledig leeg gemaakt, ik schat dat je makkelijk anderhalf uur en langer met een batterij weg kan. Volgens de info van Stihl zelf 180 minuten, maar dat zal wel in optimale omstandigheden zijn vermoed ik.
   Bovendien laden ze sneller op dan je ze leeg maakt, dus als je toegang hebt tot elektriciteit kun je een hele dag weg met twee batterijen. Takken van drie cm lijken me wel iets te dik. Ik heb eigenlijk nog nooit een haagschaar gehad die daar door raakt. Stihl geeft als maximale snoeidikte 26mm aan. Ook al behoorlijk newaar.

   • Menck schreef:

    Ferm bedankt voor de info, Bart. (En nu maar hopen dat zo’n Stihl onder de kerstboom past. ;-) )

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Dat vergt toch enige moed en doorzettingsvermogen zo een moederkieken verzetten met kroost en al. Bewonderenswaardig!

  • bart schreef:

   Brahmas zijn dusdanig brave dutsen dat het geheel en al zonder gefladder of heftig gekrijs verliep. Ik hield de kip vast, de zoon laadde de kuikens in de bak en we waren er mee weg. Makkie :-)

 5. Heidi schreef:

  Mooie tsjipkes! Net als op de Fruitberg mogen de volgende bewoners van ons kiekenkot wat minder enthousiaste vliegers zijn. Als je er in ’t voorjaar zou verkopen mag je ’t mij altijd laten weten. (ik had dat hier allemaal al eens getypt, maar ’t was foetsie)

  • bart schreef:

   Ik weet dat ze bij jou goed terecht komen Heidi, dus ze zijn beschikbaar voor een vriendenprijsje, zelfs nu al als je wilt (kerstkuikens, ’t is eens iets anders)!

   • Heidi schreef:

    Ons kot is nu nog niet kuikentjesproof, met die zilverbrakels die altijd in een boom slapen is dat niet zo noodzakelijk. Maar joepie, weer eigenwijze kiekens!

 6. Bart schreef:

  Lang leve de lente in November! Hopelijk geraken ze de winter door.

 7. Lalalies schreef:

  Ooh wat een hoop schattigheid! Nu begin ik toch weer te twijfelen over de opvolging hier. Onze brahma’s waren oud en in de lente gestopt met leggen. We gingen volgend jaar voor een ras gaan dat minder broedt en meer legt, maar nu ik deze zie…ik vind ze zo mooi!

  • bart schreef:

   ’t Zijn schatjes inderdaad. Naast de brahma’s heb ik ook nog drie niet raszuivere hennen lopen, die leggen inderdaad beter maar zijn ook betere vliegers… ’t is altijd iets :-)

 8. madame boerenerf schreef:

  Oh, zo schattig. Onze hennen zijn ook laat beginnen broeden dit jaar. Hier lopen 6 puberkippetjes op het erf. Daar is de schattigheid al van af.

 9. resaarcle schreef:

  Gekke timing, maar wel schattig! Ik merkte enkele weken geleden ook dat het vreemd was om in november zonder handschoenen rond te kunnen fietsen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.