1. de binnenkoer

Onze binnenkoer is een goede 30 m² groot. De helft ervan krijgt nooit rechtstreeks zonlicht, maar door de afscherming van de wind heerst er bij de zuid- en de westgerichte muur bijwijlen toch een aangenaam microklimaatje zo vanaf de middag, ook als in de tuin zelf een fris briesje de pret nog wat drukt. Goed voor warmteminnende insectenlokkers als lavendel en salie, die druk bezocht worden door hopen bijtjes, zweefvliegen en hommels. De zonnewarmte die in de muren opgeslagen wordt lokt tot laat ’s avonds insecten, die dan op hun beurt dwerg- en andere vleermuizen aantrekken. In de belendende (halfopen) garage ligt een lange rij brandhout opgestapeld. Daartussen vindt een hoop klein grut, vooral insecten en slakken, een schuilplaats. De enkele muis of rat die er zich ook tussen waagt laat zich doorgaans snel verschalken door Titus of Poekie, dus gelukkig hebben we van knagers weinig last daar.
een muis in mijn brandhout

Merel, winterkoning, zwarte roodstaart en een occasionele egel houden de rest wel in toom. Behalve wat pissebedden en wat muizenkeutels tussen de onderste rijen brandhout valt het met andere woorden heel goed mee. Alleen die overwinterende muggen tussen het hout kunnen wel eens vervelend zijn als ze met de houtblokken mee binnen raken. Ze zijn weliswaar zeer loom en traag als ze in de woonkamer ontwaken, maar als ik in mijn zetel hang ‘savonds dan ben ik dat zelf ook. Dus af en toe hebben ze mij dan te grazen, de ellendelingen.

een egel op stap op de binnenkoer

Maar goed, genoeg over het gedierte (ik laat mij daar werkelijk veel te makkelijk in meeslepen), nu over de koer zelf. Vanuit de garage heb je volgend zicht (als ’t gesneeuwd heeft):

Links kijk je, doorheen de woonkamer, tot in de tuin/boomgaard. Rechts, daar tussen dat caviahok en die twee betonnen bakken, is een doorgang waarlangs je bij het ‘geculiveerde’ deel van de tuin komt. Van aan de andere kant van die doorgang bekeken ziet het er zo uit (als’t niet gesneeuwd heeft, eh :-) ):

Op twee stukjes na is de binnenkoer volledig verhard met betonklinkers. In die twee open gaten zitten een vijgenboom (zuidelijk gerichte muur) en een klimhortensia (westelijk gerichte muur). Het overige groen op de binnenkoer staat bijgevolg in een bijeenraapsel aan kuipen, bakken en potten. De inhoud van die bakken en potten varieert jaar na jaar, ik ben nog altijd een beetje op zoek naar de ideale kuipplant, eigenlijk.

Ook de positie van de kuipen en potten durft al eens te veranderen. Alleen de twee betonbakken (in de koop van ons huis inbegrepen) blijven systematisch op dezelfde plaats staan wegens loodzwaar. In de ene (lage) betonbak komt bijna elk jaar iets anders (foto boven: viooltjes, foto onder: huzarenknoopje), in de hogere rechts staat nu al een paar jaar salie.

De vijgenboom die je achter de twee betonbakken ziet heeft een paar jaar geleden jammer genoeg ferm van een storm geweten en is toen noodgedwongen sterk ingesnoeid. Gelukkig is hij ondertussen al goed hersteld, en nu zit hij zodanig goed aan de muur vast middels oogvijzen en binddraad dat eerst de helft van de muur zal moeten wegwaaien vooraleer de boom nog eens afknapt.

Het hoekje met ligzetel en bankjes op de foto hierboven is het hoekje waar ook de sauna zit. Dat is namelijk ook een voordeel van de binnenkoer: het stoort niemand als ge daar in al uw glorie zit te dampen na een kwartiertje zweten. En ook voor het occasioneel familiefeestje is de binnenkoer een ideale locatie: windvrij, dicht bij de keuken en bij twijfelweer zijn er de nodige partytentjes om de boel te overspannen. Hey, de garage is zelfs open en hoog genoeg om probleemloos onder te barbecueën. En ‘buiten seizoen’ is’t een uitbreiding van mijn werkkot, om bijvoorbeeld boomstammen te lijf te gaan met de kettingzaag: vaste voet onder de grond, makkelijk opgekuist,…

Neen, een binnenkoer, ’t is een gerief zeg ik u.

 

 

 

20 reacties op 1. de binnenkoer

 1. zapnimf schreef:

  Djeezes. Gij weet een mens ook te doen watertanden naar zoiets. Ruimte! D’r staan zelfs ouw kasten onder, toekanbeeldjes. En dan nog eens een sauna ook? Al goed dat ik geen saunagriet ben of ik wierp mij nu terplekke in onze vijver om mij van kant te maken.
  (Alleen van die tekeningen maak ik niks)

 2. J. schreef:

  *sprakeloos*

 3. Menck schreef:

  30 vierkante meter? De koer lijkt stukken groter op deze foto’s. Knap!

 4. Fruitberg schreef:

  Ziet er knap uit.

 5. boer Thomas schreef:

  wAw, dat is een schone binnenkoer!
  Idd héél handig voor familiefeestjes, uw huis blijft proper, ideaal!
  Leuke zuiderse sfeer met de lavendel, vijgen, … echt mooi gedaan!

 6. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik ben onder de indruk van de gezelligheid! Kan me voorstellen dat dat vaak van pas komt!

 7. De zandeik schreef:

  Jadadde, da’s om jaloers op te worden. Maar zo’n betonnen bak heb ik ook, da’s toch al een begin …

 8. De zandeik schreef:

  Ik begreep al niet waar in de winter die muggen vandaan kwamen. Dit jaar zijn hier ook al drie vette wespen mee naar binnen gekomen.

 9. Zem schreef:

  Wat een heerlijke plek, zo’n binnenhofje. Daar ben ik nou echt jaloers op. Het ziet er zuidelijk uit, mooi vormgegeven en toch een heerlijke intieme ruimte. Om te genieten.

 10. bart schreef:

  O maar mensen, niet uit het oog verliezen dat ik vooral de schone hoekjes fotografeer, op het goed moment en vanuit de goeie hoek. En van die foto’s kies ik er dan nog de mooiste uit. ’t Ziet er hier m.a.w. niet chronisch zo idyllisch uit hoor! En t.a.v Zapnimf: de tekening is een stukje uit de overzichtstekening van de hele tuin (hier te vinden), kwestie van te situeren.

 11. onderdeappelboom schreef:

  Ja, ’t zijn schone foto’s van schone hoekjes. Maar t’is ook in werkelijkheid een verdomd schone binnenkoer die mij altijd jaloers maakt! (enfin, ’t is gewoon in heel de eigenwijze tuin erg makkelijk om hondsjaloers te worden).

 12. Linda schreef:

  Wauw, lijkt wel altijd vakantie…. wat een mooie ruimte.

 13. madame boerenerf schreef:

  Een binnenkoer zoals ik me onze binnenkoer voorstel over enkele jaren. Ziet er heel gezellig uit. Moet gepind worden :-)

 14. Joris schreef:

  De ideale kuipplant bij ons Gaura lindheimeri ‘whirling butterflies’. Ik ben er fan van!

 15. Wannes schreef:

  Schoon!
  Doet alleen maar meer uitkijken naar het moment dat we kunnen verhuizen en ook onze koer inrichten!

 16. Tanja schreef:

  Wow, neu, echt niet om jaloers op te zijn hoor, daar merk ik nog niets van hoor. *ahum* prachtig! Is het niet de koer, dan zijn het wel de fotos er van ;-)

 17. Thomas schreef:

  Prachtige binnenkoer!
  Welk formaat betonklinkers zijn dat? Voor de aanleg van ons terras wouden we voor rechthoekige klinkers gaan, maar je foto’s doen ons nu twijfelen …

 18. bart schreef:

  gewoon het courante model Thomas, ik vermoed dat dat 10×10 is. We vonden ze best passen op onze (vierkante) binnenkoer.

 19. Wauw, wat een prachtig binnenkoer! Het doet mij denken aan het binnenkoer bij mijn oom en tante vroeger in de Nederlandse provincie Limburg (hier binnenplaats genoemd). Heerlijk om even bij die foto’s weg te dromen.

 20. Loes Bakels schreef:

  Uh, als ik als Nederlandse ook es wat mag zeggen; heerlijk plekje, en wat betreft de kuipplanten, eeuwig en immer frislichtgrijs, zwavelgele bloei, de Helichrysum italicum. Voor nog meer Mediterrane sfeer. Uiteraard leuk in combi met, tja Salvia Amistad, overleeft het hier ook in de tuin met de laatste zachte winters. Bloeide in December nog..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.