2. het neerhof

Een bijzonder schoon woord vind ik dat, ‘neerhof’. ‘Neerhof’ of ook wel ‘hoenderhof’, zijnde het stuk van het erf waar het pluimvee huist.
Op het Eigenwijze erf ligt dat neerhof net achter de binnenkoer en behoort tot het gecultiveerde deel van de tuin (hoe verder van het huis af, hoe wilder het wordt is hier de tendens). Het is opgedeeld in een bescheiden vijver (de vroegere mesthoop, op de voorgrond), twee kippenrennen (een links met de Brahmas en een rechts op de foto met de ‘mixed kebab’), een konijnenren (uiterst links, niet voor consumptie) en de schapenstal (straight ahead).

De schapenstal is een houten kot, dat er gekomen is ter vervanging van de oorspronkelijke gemetselde schapenstal die in veel te slechte staat was om te behouden of te renoveren en dus werd afgebroken. In het nieuwe hok is juist plaats genoeg voor de schapen, een binnenhok voor de kippen, een binnenhok voor de konijnen en een paar plastiek tonnen met voer voor al die beesten. Doorgaans wonen er ook een paar muizen. Aan de buitenkant heb ik er een leipeer (Williams bon Chretien) en een bruidsluier op losgelaten, en die voelen zich daar beiden enorm in hun sas.

Het kasseipad dat vanaf de binnenkoer naar de schapenstal loopt heb ik in een zandbed gelegd. Dat was niet zo’n goed idee, want het is een beetje hol komen te liggen en in de winter wordt het steevast een glibberig modderpad. Dat er in de zomer gras tussen groeit stoort me geheel niet; ik rij daar gewoon over met mijn grasmaaier en dan ligt dat weer proper (genoeg). Maar niettemin: staat op de agenda om eens opnieuw, en ietsje beter te leggen.

Dit is de kippenren rechts van het pad. Op de foto hupst er nog een Brahma in rond, maar die zijn ondertussen verkast naar het ander perk. Nu huist Zotte Napoleon daar met zijn hofhouding. Allemaal niet geheel raszuiver (wel met een ernstige snuif Araucana) , vandaar ‘mixed kebab’. De hennen leggen, ondanks hun dubieuze afkomst, niettemin als waanzinnigen en zijn de voorbije winter zelfs niet gestopt. Brave beestjes (behalve Napoleon dan, die heeft het op kinderen gemunt).

Het andere kippenperk huisvest de Brahmas. De oppervlakte van die ren is beperkt, slechts een tiental vierkante meter waarvan nog een serieus stuk ingenomen wordt door de konijnenren. Dat is geheel en al niet erg, want vanuit de ren hebben ze permanent vrije uitloop naar de boomgaard en schapenweide. We kunnen gewagen van kippen met extreem vrije uitloop. :-)

 

De Brahmas delen hun perk met pruts en hoppy, de twee vrouwelijke konijnen (Dotje, het mannetje, heeft zijn eigen mobiel verblijf). Via een luikje kunnen ze vanuit hun binnenhok in de rat- vos- en marterproof uitloop hier onder op de foto. Mooi is het niet, maar ’t is wel praktisch. Die onderste tak links van de leipeer is – het zal u niet verwonderen – ondertussen wijlen.

 

En dan zijn er nog de tijdelijke passanten in het neerhof: eenden, kalkoenen en parelhoentjes die na 1 of enkele seizoenen geconsumeerd worden door onszelve of accidenteel door een hongerige vos/marter. Sinds er op de nachthokken een automatisch kippenluik zit komen deze laatsten niet meer aan hun trekken bij ons pluimvee (hout vasthouden). En gelukkig zijn de tjiepkes op het moment dat ze geslacht worden al lang zo schattig niet meer.

Tot zover het neerhof. Volgende keer: ‘de tuin’, met gazon en al! Hier al te zien achter de vijver. Clifhangers, wij draaien daar ons hand niet voor om!

8 reacties op 2. het neerhof

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Wat een heerlijk berichtje, de gezelligheid druipt ervanaf! Maar dat gij ook hortensia’s in uwen hof hebt staan, daar verschier ik toch een beetje van. ‘T is wel nobel van u dat ge zoveel moeite doet voor een knabbelstok voor uw konijn. Hier hebben de kippen ook een extreem vrije uitloop, heerlijk om zien hoe ze in formatie rondtrekken met de haan voorop! Dat vijverpoelke is ook wel wree tof, knap werk!

 2. Boer Thomas schreef:

  Wat een prachtige tuin zeg!
  Een goed idee om alle stukken eens apart te bespreken.
  Die hortensia’s waren ook het eerste wat me opviel :)
  Nuja, ik moet zelfs niet spreken, hier groeit er ook een klimhortensia …

 3. Loko Tosh schreef:

  die kalkoenkop is enig! en wat is er nu mis met Hortense, die heeft wat mij betreft bijna het statuut van een stinzenplant. O, en ik heb wat in de modder en dode bladeren van mijn poeltje gewoeld, en ja hoor, de salamanders hebben de winter overleefd!

 4. muggenbeet schreef:

  prachtig werk Bart, een tuin met veel karakter en bijzonder natuurlijk. Heel inspirerend.

 5. AnneTanne schreef:

  Een tuin om jaloers op te zijn…

 6. madame boerenerf schreef:

  Hortensia’s horen thuis op zo een erf, vind ik persoonlijk. Uw beestenboel heeft het maar getroffen. Een waar paradijs!

 7. Fruitberg schreef:

  Knap werk. Zo’n brahma geeft veel vlees denk ik dan.

 8. Die kalkoen – dat was wel schrikken! Het zou echt verboden zijn zo’n beelden zonder waarschuwing op lezers los te laten! Hint: het weer van de laatste dagen doet goestig krijgen in kerstkalkoen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.