De Tuin – een beknopte geschiedenis

Toen we ons huis in 1997 kochten ‘kregen’ we er een goeie halve hectare ‘tuin’ bij, op dat ogenblik nog bevolkt door een viertal koeien die ons nieuwsgierig doorheen het keukenraam kwamen aangapen en en passant met hun tong de ramen lapten.
Hoogstamboomgaard, knotwilgen, knotessen en een meidoornhaag waren de kers op de taart. De rijkelijk bemeste bodem die vroeger gedeeltelijk als akker in gebruik was wordt nu enkel nog aangerijkt door inwaaiende en insijpelende nutriënten vanuit de omgevende (maïs) akkers. Toch nog meer dan voldoende: grote brandnetel en akkerdistel zijn zelfs nu, na meer dan tien jaar niet bemesten, nog lang niet aan het inbinden, integendeel. Niettemin neemt de voedselrijkdom op sommige stukken weide (vooral de hoger gelegen delen) merkbaar af. Daarom wordt ook het aantal schapen, dat nu nog meer dan de helft van de tuin begraasd, stilaan afgebouwd. Ondertussen is, op de finishing touch na, ook de verbouwing van ons huis achter de rug en is er de laatste jaren meer tijd om de tuin wat bij te sturen. Niet dat er ondertussen nog niks gebeurd was, zo werd er tijdens die eerste jaren een goeie 20 meter gemengde haag (Meidoorn, Sleedoorn, Hondsroos en Eglantier), een aantal nieuwe knotwilgen en tientallen meters gemengde houtkant (o.a. Rode Kornoelje, Zomereik, Kardinaalsmuts, Hazelaar,…) aangeplant. Ook bij de hoogstamfruitbomen werd voor opvolging gezorgd.

Dus toen de koeien eindelijk vertrokken waren, en de eerste boompjes bijgeplant, zag het er zo’n beetje uit als op de foto hierboven. Bijlange geen slecht begin, maar het echte tuinverhaal is eigenlijk pas van start gegaan in 2004, na de verbouwingen. En die waren overigens behoorlijk ingrijpend zoals je hier onder ziet.

 

Bijgevolg: steengruis, aangedrukte aarde, beschadigde haag en bomen en een zwaar verstoord bodemprofiel; bepaald niet meer die mooie uitgangssituatie van vóór de verbouwingen. Maar liever dan extra grond aan te voeren hebben we de aanwezige aangekoekte bodem laten eggen door buur-boer, om vervolgens een seizoen lang steentjes/stenen te harken en op te rapen.

 

En zo zag het er dan in november 2004 uit, op een grauwe ochtend. Stilaan weer tuin geworden, en klaar voor wat grotere ingrepen.

panoramafoto tuin 2004

De glooiingen zijn geen vervorming door een groothoekeffect, maar echt aanwezig. De boomgaard ligt merkelijk lager dan het achterliggend grasland (op de foto achter het klimrek): de kleigrond werd lang geleden gebruikt voor de aanmaak van bakstenen. Nagenoeg het hele perceel werd  tot eind 2003 begraasd door schapen, waardoor de vegetatie weinig kansen kreeg.

Soit, anno 2013 ziet het er uit zoals op het plannetje hier onder; nog steeds een ‘werk in uitvoering’, maar stilaan komt er wat meer structuur in. Met hoop op beterschap binnen een paar jaar…

17 reacties op De Tuin – een beknopte geschiedenis

 1. AnneTanne schreef:

  Grijns… dit klinkt allemaal verschrikkelijk herkenbaar…
  Toen wij in 1995 (…), oh nee, bij ons was het aanvankelijk maar 0,4 hectare, intussen 0,75 ha. De vier koeien waren er hier vijf. De maïs is er pas gekomen nadat wij hier kwamen, omdat de overgebleven weide te klein werd gevonden voor koeien. (intussen heeft die maïsakker onze tuin dus met een flink stuk uitgebreid.)
  De meidoornheg, de knotwilgen en hier de knotelzen hebben we zelf geplant.
  We hebben wel het geluk dat onze achterbuurman (met een tuin die ruim het dubbele is van de onze) een identieke visie heeft op tuinieren, waardoor er hier intussen toch een kleine natuurrijke niche ontstaan is (met bloemenweide/hooiland, graasweide bij de buur, een prachtig schotelven van zeker een kwart hectare, meidoornhagen en bos…)
  In de buurt vind je nogal wat bos, houtkanten (de typisch streekeigen ‘eikenkanten’ van de alluviale Kempen)

  Succes met je tuin, en je site blijft uiterst boeiend!

 2. Polle schreef:

  Toffe site, Bart!
  Hoewel ik vroeger ook al het idee koesterde voor een ´wild-west´tuin is het er nooit in die mate van gekomen; deels uit gemakzucht van het gras te rijden op een zitmaaier, vermoed ik; deels ook vanwege de ´familie´.
  Een vijver, daar droom ik alleen nog maar van, maar we hebben alleszins de nodige bewoners zoals (ook) de groene specht en zijn bont neefje, een vlaamse gaai of twee(krasse deugenieten!), mat- of/en glanskoppen, en een zak van hun andere bekendere neven en nichten, misschien bij wijlen zelfs een nachtegaal maar ik ken die niet te best.. natuurlijk ook de gekendere winterkoninkje en nog roodborstjes, en vooral veel allochtoonse tortels,.. en inlandse houtduiven.
  Ik zal dringend mijn biologische kennis moeten bijschaven zeker, als ik mee wil blijven in de konversatie?
  Alvast dank aan Dominiek voor de link; en toch ook proficiat voor de tóffe site, Bart!
  See you on May 1st ? Paul(van veerle en paul,..clarissa, esmoreit,.. maaike en..Lovendegem.)

 3. bart schreef:

  Dag Paul,
  ’t is nooit te laat om de zitmaaier op stal te zetten :-)
  In elk geval leuk dat je langs kwam / komt, blijven komen zou ik zeggen.
  Wat 1 mei betreft moeten we dit jaar verstek laten gaan, helaas. Communiefeesten, ’t is nefast voor de feestvreugde!

 4. mieke schreef:

  Dear Bart,
  I found your website by change when looking for information on how to construct a “Houtwal”. Thank you so much for the pictures it explains everything. Sorry for writing in english but it is easier than flemish my computer keeps correcting. Anyhow I absolutely love your site it is very informative and made with a lot of love. I can see that you are possesed as I am by gardening. I am a weekend gardener in Australia and bought my 1 acre garden in ’98. Since then I have been working tirelesly and learning about the Australian (New South Wales) climate, soil, plants etc. there is lots to learn. I am thinking about starting my log on my garden very soon when I get the chance to sit down and do it. But I am really writing with a question which is how do you keep weeds from growing into your houtwal? what do you do, do you weed or what? and also did you treat the post with anything against termites, I suppose there are no termites in Belgium so my question really is, if the posts disintegrate over time will the wall fall over or is it stable enough to stand on its own after a while?
  Cheers

 5. bart schreef:

  Hi Mieke,
  Thanks for your kind words. Nice to have such a distant and friendly visitor :-)
  Don’t wait to long to start your own blog. It’s very easy and doesn’t take much time to do so, and you’ll be happy in a couple of years to be able to see how things have changed from the very start of your garden.
  About the ‘houtwal’: weed is hard to avoid. I have a lot of ‘brandnetels’ (don’t know the english word, sorry) growing in to them, i just cut them down occasionally. I guess they do no harm, and maybe give some extra protection to small animals living in the ‘houtwal’. We don’t have termites here, but the posts are pine drenched in some general fungi-insecticide (bought as such). They last about fifteen years normally. So you should replace dropouts every now and then if you keep filling up the houtwal.
  Hope the above writing makes sense, it’s been a while since i wrote in english…

 6. Drieghe Roand schreef:

  Beste Bart,

  Een dikke proficiat met je tuin en ook met je website.
  Je blijft me verbazen!!!!
  Heel veel groetjes en doe zo verder,
  Meester Roland Sancta Maria 4A Ronse

 7. bart schreef:

  Bedankt Roland. Benieuwd hoe je hier terecht gekomen bent, want dat verbaast me evenzeer.

 8. Lippens Johan schreef:

  Gisteren (25-2) hebben we vanuit ons huis bijna een uur (!) zitten kijken naar een vrouwelijke
  sperwer die een enorme houtduif plukte, fileerde en opat.
  Dit gebeurde op de grond in onze tuin, op slechts enkele meter afstand.
  Wat wel opmerkelijk is,dacht ik, dat de sperwer ook een volledige poot van de duif
  opat, daarbij behoorlijk wat afpufte ! Nadien vloog ze met het karkas in een boom
  en liet het daar achter.

 9. Maertens Dorine schreef:

  Waar is die tuin van jullie gelegen? Ik zou die graag eens komen bekijken.
  Ik moet een herbarium maken voor school.

  Groetjes

 10. bart schreef:

  Sorry Dorine. De blog is vrij toegankelijk maar de tuin zelf is strikt privé.

 11. Houtklover schreef:

  haha, wil je geen rondleidingen geven?

 12. Aasek Tuinen schreef:

  Tuin ziet er prima uit hoor !

 13. Jan schreef:

  Proficiat met de tuin!

  Als je nog op zoek bent naar leuke spullen voor in je tuin of je wilt er verkopen neem dan eens een kijkje op *geen ongevraagde commerce op mijn erf*

  mvg

 14. Pasquello schreef:

  Beste Bart,

  Zeer interessante site. Voor de planjes etc. ga jij De Bock in Oudenaarde ? Wijzelf hebben een stukje grond van 1000 m² dat werd herzaaid in april. Ik ga nu voor het eerst maaien (heb extra lang gewacht wegens een tussentijdse afwezigheid zijnde verlof), maar de tuin staat propvol brandnetel en duizendblad. Wat denk jij ? Gewoon maaien op de hoogste stand en zo houden ? Ik vrees dat ik de beide woekerplanten ga uitzaaien… Het zit echt overal maar ik kan er niet zoveel tegen doen. Op bepaalde plaatsen komt alle piepjonge gazon mee als ik het duizendblad verwijder.

 15. bart schreef:

  Pasquello,
  De plantjes komen zo’n beetje van overal, al ben ik geen zo’n tuincentrum bezoeker, want de meeste planten zijn inheems en vanzelf aangewaaid of via maaisel van een reservaat. Het meeste aangeplante komt van Ecoflora. De fruitbomen komen wel nagenoeg allemaal van bij De Bock.
  Als de brandnetel en het duizendblad in het stuk staan dat je als gazon wilt hebben, dan zullen ze (zeker de brandnetel) vlot verdwijnen als je blijft maaien (kortste stand is nog beter). Met duizendblad bestrijden heb ik zo geen ervaring, want daarvan wil ik er graag nog veel meer dan er nu staan. :-)

 16. Tuinadvies schreef:

  Proficiat met die tuin! Als ik zie waar je tuin vandaan komt heb je er toch al redelijk veel uurtjes in moeten spenderen!
  Ziet er goed uit ..!

 17. Ziet er super uit! Ben wel een beetje jaloers….!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.