De Tuinier

bart vancoppenolleDit is het blogdingske van Bart Vancoppenolle. Dat impliceert dat ik hier mijn goesting doe wat schrijven en schrappen betreft. Indien de welvoeglijkheid dat zou vereisen zelfs in uw reacties.
De foto’s zijn allemaal zelf in de tuin gemaakt, tenzij anders vermeld. Wil je er een van gebruiken? Vragen staat vrij, doorgaans is dat geen probleem en bezorg ik je binnen de 24 uur het hoge resolutie beeld.

TECHNISCHE FICHE

bart @ eigenwijzetuin . be (maar dan zonder de spaties)

bouwjaar 1970
Samenwonend met Isabel
trotse vader van Kobe, Emma en Lander, de drie beste en mooiste kinderen van de wereld (mijn kind, schoon kind!).

BEESTEN

Van kleins af had ik een intense interesse in alle kruipend en vliegend gedierte, beginnend in de pluis-afdeling met mijn eerste cavia toen ik zes was, algauw gevolgd door een waaier aan huisdieren waaronder roodwangschildpadjes (ik wist niet beter), goud- en andere aquariumvissen, hamsters, gerbils, kanarie- en andere volièrevogels,… zo groot en zoveel als mijn ouders toelieten.
Mijn grootste aandacht lag toch vooral bij het vrijlopend gedierte , met als onvermijdelijk gevolg een escalatie : actief JNM-lid vanaf 14 jaar, voortvloeiend in een opleiding tot bioloog-dierkunde aan de UG, alwaar ik mijn lieftallige tegen het lijf liep. Zes jaar blijven plakken aan de UG , onnoemelijk obscure toestanden onderzoekend (protrusie van de bovenkaak bij Gobiiden, ecomorfologie, embryologie van nematoden,… ). Aldaar ontwikkelt zich ook een niet te stuiten bekeringsdrift: achtereenvolgens assistent dierkunde, heel kortstondig educatief medewerker Natuurpunt (toen nog de Wielewaal) en uiteindelijk (voorlopige eindhalte?) communicatieverantwoordelijke en systeembeheerder bij RLVA. En route nog CVN-natuurgids,  Bosgids, Faunabeheer en nog een paar opleidingen, en u begrijpt dat ik moet oppassen dat ik geen echte nerd wordt.

FOTOGRAFIE

Mijn interesse voor fotografie is ook al zo’n lang- en diepwortelend fenomeen. Oorspronkelijk met een Kodak instamatikske (zo rond mijn 10de levensjaar), daarna met een Nikon EM (zo rond mijn 15de) en vanaf 2004 met een digitale reflex met wat randanimatie. Van in het begin was ‘natuur’ mijn favoriet onderwerp, getuige daarvan de stapels oude dia’s waar ik vroeger o zo trots op was, maar die nu, bij nader inzien, van ontstellend bedroevende kwaliteit zijn.

COMPUTERS

Niet gehinderd door enige relevante opleiding terzake heb ik mij ook altijd geïnteresseerd in de wondere wereld van de informatica, waarbij ik in hoofdzaak opportunistisch lees en leer wat ik kan gebruiken, en mij in de rest niet al te veel zorgen maak. ‘t Moest allemaal maar zo ingewikkeld niet zijn. Maar in het land der blinden is éénoog koning, derhalve ben ik op het werk, naast mijn communicatieve hoofdtaak, gebombardeerd tot chef-dépanage annex systeembeheerder/websitebeheerder/PC-technicus.
Enfin, ik weet zo ongeveer mijn weg wel in allerhande internettoepassingen en beeldverwerking, en ook een netwerkske op poten zetten en links en rechts wat hardware in een PC te vijzen is gefundenes fressen.

ETEN

Zo moeilijk het vroeger was om mij aan het eten te krijgen (appelmoes, erwten en wortelen; tot daar de fractie van het plantenrijk dewelkste tot mijn spijsverteringsstelsel werden toegelaten), zo zwaar valt het me nu om mij tot de optimale dagelijkse calorie-opname te beperken. Een licht Bourgondische inborst in combinatie met een voortreffelijk kokende vrouw; de asceet in mij is al lang schielijk heengegaan. De strijd tegen de toenemende Body Mass Index is dan ook een dagelijks gevecht, maar ik laat mij niet doen!

OVERIGE

Boeken lezen (van Tolkiens zwaarste turf tot Stephen Kings grootste pulp) , muziek beluisteren (van Altan tot Zappa) DVD’s kijken (van Alien tot La meglio gioventu), doe-het-zelven (van nestkastjes tot meerjarenplannen), beetje bloggen, wekelijks een hondertal kilometer fietsen, een sociaal leven onderhouden, mijn kroost van hot naar her voeren en mij als nieuwe man in huishouden en tuinonderhoud engageren; u gelooft het niet, maar het lukt allemaal wonderwel. Al heb ik soms heel kortstondig wel de indruk dat ik tijd te kort kom. Als dat gebeurt dan drink ik een Westmalle tripel en dan gaat het al weer veel beter.

moi-by-kobe

79 reacties op De Tuinier

 1. AVEVE schreef:

  Hoi Bart,
  Ben je misschien ook actief op Twitter? We deden net al even een zoekopdracht op jouw naam, maar vonden je niet. Misschien een andere ‘nickname’?
  We zijn benieuwd! :-)
  http://www.twitter.com/aveve
  Hartelijke groeten,
  Kim (AVEVE Retail)

 2. bart schreef:

  twitter? nee jong, veel te modern! :-)

 3. AVEVE schreef:

  Ah oké. :-) Ach, zo volleerd ‘modern’ zijn wij ook nog bijlange niet, hoor!
  We hebben je sowieso toegevoegd aan ons lijstje van ‘favoriete blogs’ in onze Google Reader en deelden net jouw laatste blogpost via Twitter met onze ‘volgers’.
  Keep up the good work! Echt leuk om lezen.
  Fijn weekend,
  Kim (AVEVE Retail)

 4. Mariëtte schreef:

  Wow, wat een geweldige verzameling foto’s, tuinweetjes, kennis en nuttige informatie.
  Ik ben net http://tuincoach.wordpress.com/ begonnen om mensen op weg te helpen in hun tuin. Kom zeker bij je terug en ga je volgen op Twitter.
  Met een zonnige groet, Mariëtte

 5. Tine schreef:

  Een bron van inspiratie, een plek om eventjes weg te dromen, een schoon voorbeeld voor ons allen en een houvast voor beginners.
  Deze leek is alvast fan!

 6. sandra schreef:

  Dag Bart, je hebt een geweldig leuke en interessante blog. Ik dacht dat ik hier’n tijdje geleden een adres van een tuinaannemer/tuinarchitect had gevonden, iemand van Herzele, kan dat? We wonen tegen Zottegem, Herzele is vlakbij.
  groetjes

 7. sandra schreef:

  om nog iets toe te voegen bij m’n vorig postje, ik zoek zo iemand als “de groene klusser”, die zou helemaal van Mechelen moeten komen, da’s nogal ver.

 8. bart schreef:

  Sandra, zou dat Dirk Noël van Ecotuin kunnen zijn?

 9. sandra schreef:

  Ik denk’t. Merci hè.

 10. karine de batselier schreef:

  Hallo Bart,

  weet niet meer of je me nog kent, de gentse tijd is al lang geleden niet?!
  Vond het gewoon grappig om via de website van regionaal houtland (was op zoek naar subsidies voor onze scholen hier) op jouw website terecht te komen! Schitterend website trouwens!
  groetjes
  Karine

 11. bart schreef:

  Dag Karine, zeer zeker ken ik onze ex-praesis nog! Bedankt voor je reactie en het compliment.

 12. Paul Crutzen schreef:

  Geweldig (eigen)wijs deze site. Aan allen: Ik zou graag cultivars van vlierbes aanplanten. Natuurlijk met de grootste en lekkerste bessen. Heb reeds verschillende namen gevonden op internet. Enkel het sluitstuk ontbreekt ; bestaat er zo iets als een specialist- kweker van vlierbessen? Waar kan men die variëteiten kopen? Heeft iemand tips? Met dank en een fles sap bij voorbaat.
  Paul

 13. Loko Tosh schreef:

  je kan alle sap ook indikken met suiker en dan heb je heel het jaar lekkere siroop om te mengen met joegoert, water, hazepeper, jagerssaus enz. Een liter sap voor anderhalve kilo suiker. Heet opgevulde flessen bewaren jaren. En als er al eens een schimmelvlekje opkomt, gewoon afscheppen, de rest blijft perfect bruikbaar. De paar sporen die je zou binnenkrijgen zijn waarschijnlijk zelfs goed voor je immuun systeem. Op een gewone boswandeling krijg je die volgens mij ook binnen. De vlier in onze tuin gaf dit jaar bessen goed voor zes liter siroop en dan liet ik nog de helft van de bessen aan de vogels want te hoog, te lastig, te ver, te laat. Santé

 14. Frie stessens schreef:

  Hoi, ik ben frie,bestuurslid van Natuurpunt kasterlee. Je hebt een prachtige site, helemaal tuinieren naar mijn zin!
  Ik schrijf artikeltjes voor ons plaatselijk tijdschrift, de KLIT, onder de rubriek “natuur in de tuin”. Nu zit ik toch met een winters writersblockske…maar op uw site vind ik weer inspiratie.
  Is het goed dat ik deze site aanbeveel voor onze lezers?
  de groetjes!

 15. bart schreef:

  Tuurlijk Fré. Bedankt voor het compliment. En veel beterschap met het winterse writersblock :-)

 16. Jeroen schreef:

  zalige site heb je,
  ben al stiekem een jaartje aan het volgen en heb me hier volop laten inspireren voor onze eigen tuin. Jij ben eigenlijk een uitvergroting van mijzelf: meer kinderen, meer tuin, meer kippen, meer website ;)
  doe zo voort!

 17. tony doutreligne schreef:

  Bart,
  ik heb een link naar jouw blog op mijn blog gezet.
  Keep up the good garden spirit.

 18. bart schreef:

  Bedankt Tony, heb hetzelfde hier gedaan.

 19. Jelle Ferwerda schreef:

  Beste Bart,

  Wat een leuke verassing, jouw site tegen te komen op het web. In een doolhof van prut is het jouw gelukt groene juweeltjes op het web te verschaffen. Uit puur enthousiasme dat er meer mensen zijn die niet kunnen wachten tot ze de handen weer in de modder mogen duwen om de zaden in de grond te krijgen, en het weer hierbij niet schuwen, heb ik jou opgenomen in mijn verzameling met aanbevolgen sites.

  Erg leuk leesvoer biedt je aan!

  J.

 20. Rosa & Wim schreef:

  Hi Bart,

  what a great surprise to find this beautiful blog of yours!
  If you are willing to try some great portuguese “groeten” just let us know… seeds enough in the closet.
  Congratulations with the beautiful work (site and garden!)

  Greetings,

  Rosa

 21. bart schreef:

  Olá Rosa,
  Nice to hear from you again, after all those years. Hope you’re all doing well. For the coming season, i have all the seeds I need (read: more than I have space for :-/ ), mas obrigado pela oferta :-) Greetings to Wim!

 22. Peter Geldhof schreef:

  Dag Bart,
  Dat moet lukken, ik zit wat te zoeken op het net naar tuinafsluitingen met die gekloven kastantjelatjes en stoot plots op een foto ingestuurd door Bart Vancoppenolle. Leuke site ! Aangezien we binnen een goeie twee maand verhuizen naar de ‘metropool’ Ingooigem ben in wat ideeen aan het opdoen voor de tuin, En anders alles goed met de familie ? doe de groetjes aan Isabel !
  Peter

 23. bart schreef:

  Dag Peter! Ingooigem city? Zorgt dat ge van de eerste minuut het nodige excentriek gedrag vertoont, kwestie van een onvergetelijke eerste indruk te maken. Ge krijgt maar één kans! Succes! :-)

 24. Karl schreef:

  Bioloog van opleiding en dan efkes informaticus van beroep? Da moet ge mij toch eens uitleggen hoor
  Informatica, beroep dat minder interesse en $$$ biedt tegenwoordig, ik weet het want ik zit er in :-)
  Buiten dat, ik zoek via google en ik kom altijd hier terecht want het is hier toch zoooo mooi

 25. dries schreef:

  dag bart
  ik vind het prachtig geschreven, je tuinbelevingen. k ben van plan rond een weide een snelgroeiende bomenrij aan te planten, omdat mijn weide met die van de buurman niet te onderscheiden is en ook om wat kleine landschapselementen te creeren. om iets in de grond te hebben dat langer is dan het gras (dat tot 1,5meter kan groeien) heb ik gedacht om wilgentakken of populier te poten, die door de maaier wel zullen gespot worden van uit zijn traktorkabine bij het maaien. de populier die ik als test in de grond heb geduwd was een populus nigra. en de wilg was die van salix alba, als ik goed gedetermineerd had. ik heb onderaan bij de beek veel zwarte els staan.vraag is, of ik die op dezelfde manier kan poten zoals de wilg of populier.mocht je weten van een even gemakkelijke snelle oplossing om de weidelanden te scheiden, reacties zijn welkom. als die eenmaal groeit wil ik het hout ervan oogsten na zoveel jaren, en zal ik voor die bomenrij dan nog een heg creeren. maar dat is dan weer een jaartje of twee verder.

 26. bart schreef:

  Dries,
  Ik zou er niet te hard op rekenen dat je poten vanzelf gespot worden door de maaier. Best duidelijk aangeven waar ze staan als je niet wilt dat ze per ongeluk mee ‘kort gezet’ worden. Ivm poten: behalve wilg en populier kun je het proberen met rode kornoelje en kardinaalsmuts. Zwarte els (en de meeste nadere boomsoorten) zal normaal gezien niet lukken op die manier, daar moet je voor zaaien (of zaailingen zoeken in de buurt van de moederbomen en die verplanten.

 27. Pingback: Tuinblog: de eigenwijze tuin l tuinieren.nl

 28. Lilian schreef:

  Beste Bart,
  Zou je mij je adresgegevens willen sturen? Ik werk voor de Internationale Kwekerijdagen Bingerden (bingerden.com of facebook Huis Bingerden) en wil je hiervoor een uitnodiging sturen.
  Met vriendelijke groet, Lilian Korteweg

  • bart schreef:

   Heel vriendelijk Lilian, maar Bingerden ligt me toch écht wel iets te ver af van waar ik woon. Bovendien zijn tuindagen en aanverwanten zijn niet zo mijn ding, maar toch bedankt om me te willen uitnodigen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.