De Tuinier

bart vancoppenolleDit is het blogdingske van Bart Vancoppenolle. Dat impliceert dat ik hier mijn goesting doe wat schrijven en schrappen betreft. Indien de welvoeglijkheid dat zou vereisen zelfs in uw reacties.
De foto’s zijn allemaal zelf in de tuin gemaakt, tenzij anders vermeld. Wil je er een van gebruiken? Vragen staat vrij, doorgaans is dat geen probleem en bezorg ik je binnen de 24 uur het hoge resolutie beeld.

TECHNISCHE FICHE

bart @ eigenwijzetuin . be (maar dan zonder de spaties)

bouwjaar 1970
Samenwonend met Isabel
trotse vader van Kobe, Emma en Lander, de drie beste en mooiste kinderen van de wereld (mijn kind, schoon kind!).

BEESTEN

Van kleins af had ik een intense interesse in alle kruipend en vliegend gedierte, beginnend in de pluis-afdeling met mijn eerste cavia toen ik zes was, algauw gevolgd door een waaier aan huisdieren waaronder roodwangschildpadjes (ik wist niet beter), goud- en andere aquariumvissen, hamsters, gerbils, kanarie- en andere volièrevogels,… zo groot en zoveel als mijn ouders toelieten.
Mijn grootste aandacht lag toch vooral bij het vrijlopend gedierte , met als onvermijdelijk gevolg een escalatie : actief JNM-lid vanaf 14 jaar, voortvloeiend in een opleiding tot bioloog-dierkunde aan de UG, alwaar ik mijn lieftallige tegen het lijf liep. Zes jaar blijven plakken aan de UG , onnoemelijk obscure toestanden onderzoekend (protrusie van de bovenkaak bij Gobiiden, ecomorfologie, embryologie van nematoden,… ). Aldaar ontwikkelt zich ook een niet te stuiten bekeringsdrift: achtereenvolgens assistent dierkunde, heel kortstondig educatief medewerker Natuurpunt (toen nog de Wielewaal) en uiteindelijk (voorlopige eindhalte?) communicatieverantwoordelijke en systeembeheerder bij RLVA. En route nog CVN-natuurgids,  Bosgids, Faunabeheer en nog een paar opleidingen, en u begrijpt dat ik moet oppassen dat ik geen echte nerd wordt.

FOTOGRAFIE

Mijn interesse voor fotografie is ook al zo’n lang- en diepwortelend fenomeen. Oorspronkelijk met een Kodak instamatikske (zo rond mijn 10de levensjaar), daarna met een Nikon EM (zo rond mijn 15de) en vanaf 2004 met een digitale reflex met wat randanimatie. Van in het begin was ‘natuur’ mijn favoriet onderwerp, getuige daarvan de stapels oude dia’s waar ik vroeger o zo trots op was, maar die nu, bij nader inzien, van ontstellend bedroevende kwaliteit zijn.

COMPUTERS

Niet gehinderd door enige relevante opleiding terzake heb ik mij ook altijd geïnteresseerd in de wondere wereld van de informatica, waarbij ik in hoofdzaak opportunistisch lees en leer wat ik kan gebruiken, en mij in de rest niet al te veel zorgen maak. ‘t Moest allemaal maar zo ingewikkeld niet zijn. Maar in het land der blinden is éénoog koning, derhalve ben ik op het werk, naast mijn communicatieve hoofdtaak, gebombardeerd tot chef-dépanage annex systeembeheerder/websitebeheerder/PC-technicus.
Enfin, ik weet zo ongeveer mijn weg wel in allerhande internettoepassingen en beeldverwerking, en ook een netwerkske op poten zetten en links en rechts wat hardware in een PC te vijzen is gefundenes fressen.

ETEN

Zo moeilijk het vroeger was om mij aan het eten te krijgen (appelmoes, erwten en wortelen; tot daar de fractie van het plantenrijk dewelkste tot mijn spijsverteringsstelsel werden toegelaten), zo zwaar valt het me nu om mij tot de optimale dagelijkse calorie-opname te beperken. Een licht Bourgondische inborst in combinatie met een voortreffelijk kokende vrouw; de asceet in mij is al lang schielijk heengegaan. De strijd tegen de toenemende Body Mass Index is dan ook een dagelijks gevecht, maar ik laat mij niet doen!

OVERIGE

Boeken lezen (van Tolkiens zwaarste turf tot Stephen Kings grootste pulp) , muziek beluisteren (van Altan tot Zappa) DVD’s kijken (van Alien tot La meglio gioventu), doe-het-zelven (van nestkastjes tot meerjarenplannen), beetje bloggen, wekelijks een hondertal kilometer fietsen, een sociaal leven onderhouden, mijn kroost van hot naar her voeren en mij als nieuwe man in huishouden en tuinonderhoud engageren; u gelooft het niet, maar het lukt allemaal wonderwel. Al heb ik soms heel kortstondig wel de indruk dat ik tijd te kort kom. Als dat gebeurt dan drink ik een Westmalle tripel en dan gaat het al weer veel beter.

moi-by-kobe

79 reacties op De Tuinier

 1. Beste Bart, wat een mooie site, ik ben met een paar vrienden in het drukke westen van Nederland een ‘natuurspeeltuin’ aan het opzetten, dat je tijd te kort komt herken ik, zit nu aan de Grolsch, groene groet, Ton
  Het weitje klinkt suf, maar dat is de naam sinds de 2ew.w., traditie, ;-)

 2. bart schreef:

  Bedankt Ton. En veel succes met het Weitje. ziet er een leuk project uit.

 3. yo schreef:

  La meglio gioventu – ik zie dat hier nu pas staan – dat is toch wel de schoonste film van de afgelopen tien jaar.

 4. bart schreef:

  I beg your pardon!? Black cat White cat van Emir Kusturica. Dát is de schoonste film van de afgelopen tien jaar. ;-)

 5. yo schreef:

  Time of the gipsies, Underground dat waren nog eens Kusturica’s (maar intussen al zo lang geleden, tegenwoordig trekt het naar het schijnt op niet veel meer (zegt mijn filresencerende wederhelft). Of bedoelde je die scène met de zonnebloemen???

 6. bart schreef:

  Black cat white cat is van ’98, inderdaad al tien jaar geleden. Ik vind de hele film gewoon steengoed. bijvoorbeeld dit fragment.

 7. yo schreef:

  oei, ‘k was toch al een goed stuk vergeten. Kusurica vind ik meestal wel lachen geblazen, zo absurd.
  hierboven staat er een m te weinig film moest dat zijn, ik moet eens leren typen).

 8. fara schreef:

  heb je net ontdekt hier op internet!
  iemand van mijn klas staat ook op ranafoto.net vandaar dat ik op je foto’s kwam!
  hihi
  groetjes aan de rondhuppelende bende bij je thuis en tot op weekend waarschijnlijk!
  dadaaaaa fara

 9. fara schreef:

  en la meglio gioventu is echt super!!!!

 10. bart schreef:

  beste bart
  ik ben toevallig op uwe site terecht gekomen en heb er veel dingen van opgestoken,
  en ben ook van plan om nog regelmatig te komen kijken .
  nog veel succes
  bart

 11. Johnny schreef:

  Mooie site. Heb deze winter het model van het nestkastje gedownloaded en nu hebben we een gezin meesjes in de tuin tot jolijt dan ons 3 kinderen en onszelf. Ik herinner me dat ik een paar aanpassingen aan je ‘nestkast-design’ gedaan heb. In het najaar ga ik er nog enkele maken en zal dan die aanpassingen eens noteren en je doormailen.
  Kunnen we je ook natuurfoto’s bezorgen om op-te-laden ?

 12. bart schreef:

  Dag Johnny,
  Leuk dat het nestkastje bewoond is, ik ben nieuwsgierig naar je aanpassingen.
  Deze site draait volledig rond mijn tuin. Alle foto’s die je hier ziet zijn daar, door mezelf gemaakt. Ik plaats dan ook geen foto’s van anderen, maar je kan gratis zelf een blog aanmaken bij wordpress.com of een fotoaccount aanmaken via picasa, via flickr,… mogelijkheden zat als je je foto’s op internet wilt plaatsen.

 13. Marika schreef:

  Mijn complimenten voor je geweldige site, ik zet je gelijk bij mijn favorieten!

 14. Gea schreef:

  Ha Bart, wat een heerlijke site! Prachtig vormgegeven, werkelijk schitterende foto’s en barstensvol informatie. Echt een site naar mijn hart. Je snapt wel dat hij bij mijn favorieten komt te staan.

  Vind je het goed als hem onder de aandacht breng op mijn nieuwsbrief van juli?

  Gea’s Zaai Site en Plantjeszaaierij

 15. bart schreef:

  geen probleem ivm de nieuwsbrief, Gea. En bedankt voor het compliment.

 16. myriam schreef:

  Je hebt duizendpoten, miljoenpoten…maar jij bent een miljardpoot,denk ik.
  Chapeau.

 17. myriam schreef:

  Wat en site, wat een site!
  leerrijk, betoverend…knap, geweldig… woorden schieten me tekort!
  Op 16 juni, de dag dat ik 50 werd opende ik mijn educatieve tuin! ” de kriebeltuin”!
  mijn kriebeldroom is nu ook online: http://www.dekriebeltuin.be
  Ik zal nog veel van je leren… zeker weten!

 18. Vincent schreef:

  Dag Bart,
  knappe site heb je hier en wondermooie foto’s. Mag ik uit interesse vragen met welk toestel en lenzen je deze kwaliteitsfoto’s neemt?
  Doe zo voort.

  Groetjes,

  vincent

 19. bart schreef:

  bedankt Vincent. De foto’s zijn gemaakt met een nikon D200 en voor het overgrote deel met de 180mm macrolens van sigma.

 20. Willy schreef:

  Kersverse natuurgids, bosgids in wording en altijd op zoek naar meer, incl.diepgang .Kwam ik al surfend in het rlva terecht enzo bij U bart. Alle superlatieven schieten hier tekort.

 21. Christine schreef:

  Wat een enorme leuke sit is dit!!!

 22. Jan Paesen schreef:

  Beste Bart,

  Net je blog ontdekt, two thumbs up man. ‘k Ben echt onder de indruk, maar misschien heeft het te maken met onze gemeenschappelijke interesses: tuinieren (en vooral de ‘eetbare tuin’), schapen (wij zitten met Ardense Voskoppen) en WordPress ;-) ‘k Ben ook net blog gestart http://www.japa.be, niets vergeleken met die van jou maar het begin is gemaakt. Ik heb je blog gelinkt op de mijne, als je binnen enkele weken / maanden mijn materiaal ok vindt …

  Beste groeten,
  Jan

 23. Marc (McJaco) schreef:

  Hoi,
  Pas ondekt; gewoonweg subliem! Zeer mooi opgebouwd (foto’s, video,…) teksten die echte informatie bevatten en tussendoor humor die je verplicht om te glimlachen.
  Ergens schrijf je “druk, druk,…” ik weet ook niet hoe je zo’n octopus-combinatie voor elkaar krijgt. (gezin, deze tuin met al zijn leven, fotografie, bloggen, kleuterklasbezoeken, …) Je blog straalt dan ook een aangename energie uit.
  Oprecht warme grts aan jezelf en je dierbaren, Marc

 24. Loko Tosh schreef:

  @ Marc (McJaco): en dan vergeet je in je opsomming nog de oorzaak van de vervreemding van alles: werk; nine to five of eight to four, glijdende uren ha, gewoon een vervolg van de school, dat was ook broek verslijten. Gelukkig was er, toen ook al, de speeltijd, het weekend, de vakantie … Het leven is een apekot

 25. Herwege Paul schreef:

  Beste,

  Ik mail je niet i.v.m.je tuin of website, die ik trouwens beiden zeker de moeite waard wind, maar i.v.m. een fietstocht van een groep vrienden uit Zele. We fietsen nu zaterdag van Zele naar “De Gavers in Geraardsbergen met een twintigtal personen, geen wielertoeristen maar levensgenieters. We zoeken in de buurt van Woubrechtegem een picknickplaats. Hebt U soms een tip? Mooi uizicht, zitbanken, min of meer onverdekt, (als het moest regenen) …

 26. bart schreef:

  @MarcMcJaco: er zit 1 knop op je TV, die helpt je zo uit de puree (zong doemaar al, lang geleden)
  @Lokotosh: de ene aap is al meer getalenteerd dan de ander, zo blijkt nog maar eens.
  @Paul: chô, daar kan ik je met de beste wil van de wereld niet bij helpen, tenzij met volgende suggestie: google – dienst toerisme herzele; daar zullen ze wellicht wel iets kunnen verzinnen.

 27. Monique schreef:

  Hoi Bart,

  Wat een leuke site, mooie foto’s… kwam hier al surfend op zoek naar een bijenhuis met transparante pijpjes. Ik heb je toegevoegd aan m’n favorieten!

 28. bart schreef:

  Bedankt Monique. Het bijenhuis is een aanrader: jaar op jaar succes mee!

 29. Fenne schreef:

  Hele leuke site! En knappe foto’s.
  Kom zeker nog terug. Momenteel ben ik een poging aan het doen ons oerwoud om te toveren in een tuin. Met matig succes tot nutoe :-)

 30. Loko Tosh schreef:

  @ Fenne: de aarde draagt uitstekend zorg voor zichzelf; doe vooral niets.

 31. bart schreef:

  Bedankt Fenne. Komt er een tuin-luikje aan jou site?
  Heel knappe foto’s op je site trouwens!

 32. Fenne schreef:

  @ Loko Tosh: De tuin weet wel voor zichzelf te zorgen, de aarde voed alle planten -hoe onkruidachtiger hoe liever- zeer goed :-))

  @ Bart: Een tuin-luik, goed idee eigenlijk. Als ik je foto’s zie wil ik gelijk in de tuin op zoek naar beestjes en ander spul. Maar de rest van tuinonderwerpen spring ik van het ene vraagteken naar het andere.

 33. Gert schreef:

  hallo,

  prachtige site! Ik ben opgegroeid naast de oude boerderij van mijn grootouders, met een prachtige bloemenweide/hooiland en boomgaard bomvol beestjes. Ik heb dan ook schitterende herinneringen aan mijn jeugd in de natuur: van salamanders vangen tot vogels kijken.
  Ik speelde zelf al jaren met het idee van een natuurlijke tuin te beginnen, en nu met de aankoop van ons huis komt het er eindelijk van. Jouw blog heeft me geïnspireerd iets soortgelijks (en kleinschaligers: http://kempentuin.blogspot.com/ ) op te zetten, ik moet alleen van 0 beginnen (zowel qua kennis en kunde als aanwezige flora).
  Alle tips zijn welkom!

  groeten,
  Gert

 34. Dag Bart,

  Zeker een mooie en informatieve site! Ik heb een vraag; voor mijn werk ben ik een brochure aan het maken met informatie over hoe mensen in hun eigen tuin iets kunnen doen voor bijen en vlinders. Daarbij zou ik graag mooie en inspirerende foto’s willen plaatsen. Zou ik enkele foto’s van jou daarvoor mogen gebruiken? Natuurlijk met naamsvermelding en website adres. Ik hoor graag van je,

  Groeten, Marlies

 35. bart schreef:

  Marlies, zie berichtje in je mailbox.

 36. Lotte en Edwin schreef:

  Fantastische site al vele uren bekeken en veel gewaaaaauuuuuwwww. Combinatie tuin en fotografie ligt ons aan het hart.We hebben onlangs stukje “natuurgebied gekocht” de aanhalingstekens omdat jarenlang afval is ingegraven, maar swoat.
  Een vraagje, waarschijnlijk heb je ook een composthoop, bij ons is die nogal groot uitgevallen en zoeken we een systeem om het rijpe compost te zeven. Ooit hebben we zoiets gezien op de achtergrond van een jawel herhaling jambers reportage over mensen die natuurlijk leven letterlijk namen, verder wil ik hier niet vergelijken :) Heb je hints tips of zo. Doe zo voorts want hier ga ik nog veel komen!

 37. bart schreef:

  Lotte en Edwin, ik heb inderdaad een composthoop, maar ik gooi daar voorlopig alleen maar bij en heb er nog niks van gebruikt. Veel praktische ervaring met composteren heb ik dus niet. Maar ziet: op google is er al direct van alles over te vinden: http://www.google.be/search?q=compost+zeven

 38. Lotte en Edwin schreef:

  Dag Bart, nou wij gebruiken kilo’s compost, zitten op zandbodem, hebben veel hout en last but not least th very best Salvador’s gold, enfin paardenstront in de weide naast ons. Succes verzekerd! Daarvoor op zoek naar een mechanische zeef. Ik heb het op google gaan opzoeken maar dan in het engels en wat we daar vonden… zeven a volonté en vooral die staan veel verder met composteren hier.
  Enfin bedankt voor de response en doe vooral zo voort!

 39. Gerrie schreef:

  Ik ben onder de indruk van jouw foto’s en de lay-out van jouw kerstkaarten. Graag zou ik van je willen vernemen welke lettertypes je er voor gebruikt (o.a. die van 2007 en 2008).
  Alvast beankt. Gerrie.

 40. bart schreef:

  Oei, Gerrie, daar heb ik echt geen idee meer van. De kaartjes zijn gemaakt met een gewoon lettertype dat ik daarna met een aantal filters en andere bewerkingen door photoshop gehaald heb. Geen idee meer wat ik toen precies allemaal gedaan heb.

 41. Noëlle schreef:

  Beste Bart,
  op zoek naar info over St. Joep en aardappelen kwam ik op je webstek.
  Zelf heb ik sinds afgelopen zomer eindelijk een tuin en ben ik, vol goede moed, net aan een tuinblog begonnen. Ik heb een link naar jouw site daarop gezet. Mocht je daar bezwaar tegen hebbe, laat het me maar weten!
  Groeten, Noëlle

 42. bart schreef:

  via St Joep en aardappelen naar de eigenwijze tuin; de wegen van het almachtige internet zijn ondoorgrondelijk! Veel succes met de tuinblog, volhouden is de boodschap!

 43. Andy schreef:

  Dag Bart,
  Na het ontdekken van je site had ik je als “ex-collega” al gemaild een paar weken, en na het ontdekken van “WordPress” en “blogs maken” ben ik er ook eentje begonnen. Het is meer gefocust op doe-het-zelf tips, maar natuurlijk komen er ook dingen op van mijn beestjes en tuin (maar zonder namen van plantjes, want daar ben ik slecht in) : http://doehetbeterzelf.hostzi.com/

  Groeten,
  Andy

 44. bart schreef:

  Dag Andy,

  Amai, van een vliegende start gesproken! Goed bezig precies :-)
  ‘k heb al een linkje geplaatst zie!

 45. vandenes schreef:

  Na “waarnemingen.be” eindelijk nog een interessante site gevonden, plezanter om te lezen ook, en van een streekgenoot, die bovendien bij RLVA werkt!? Ik dacht al dat die naam mij bekend voorkwam! Enfin, ik heb nu twee “favorieten” mijn “bladwijzers” zitten!

 46. R. schreef:

  Was blij verrast toen ik, als haast dagelijkse bezoeker van jouw fantastische site, vanavond in de introductiecursus ecologisch tuinieren van Inverde van de lesgever de terechte tip hoorde om ook af en toe eens jouw site te bezoeken… Het moet gezegd, iedereen die in minder of meerdere mate met ecologisch tuinieren/fotograferen bezig is haalt heel wat info/amusement uit jouw posts, waarvoor duizendmaal dank!

 47. bart schreef:

  De kwaliteit van die Inverdecursussen gaat zienderogen achteruit! Als ze nu al reclame beginnen maken voor deze onzin! Tssss! ;-)
  Nee, fijn om te horen. En bedankt om te komen lezen :-)

 48. Lotte schreef:

  Dag Bart, kan zijn dat je binnenkort veel hints ga krijgen op uwe site, enige tijd geleden vroeg er iemand per mail (van het werk) wat mijn favoriete sites waren niet-werk-gerelateerd en heb ik uwe site opgegeven. T is maar dat je het weet :)

 49. Kitty schreef:

  Dag Bart, zou jij iets op mijn ( pas gestart) forum willen schrijven. Uiteraard met link naar jouw eigen site. Maar je hebt zoveel te vertellen…lijkt me een leuke aanvulling op mijn forum.
  Neem maar eens een kijkje…
  Mvg. Kitty

  http://www.landleven-forum.nl

 50. bart schreef:

  Dag Kitty,

  Bedankt voor het aanbod. ik heb inderdaad veel te vertellen, zo veel dat ik eigenlijk zelfs tijd te kort kom om dat alles hier in een deftige blogpost te gieten. Wat niet uitsluit dat ik bij gelegenheid niks op landleven-forum zou plaatsen natuurlijk, als dat nuttig zou blijken. Maar, wat ik eerlijk gezegd zeer vervelend vind: ik kan het forum zelfs niet lezen zonder mij eerst te registreren. En zolang ik niet weet wat er te lezen valt weet ik ook niet of het wel de moeite is om me te registreren, dus doe ik het (net als 99% van de internetgebruikers) niet. Daarom, als ik je een tip mag geven: registreren om iets te schrijven: ja. registreren om te lezen of op te zoeken: nee. Kijk maar even rond: alle *succesvolle* forums zijn vrij toegankelijk, enkel om te posten heb je een registratie nodig. Als je wilt dat je forum enige kans maakt om te groeien: afschaffen die registratie!

Geef een reactie