Druiven snoeien

Druiven:
Vroege van der Laan en Glorie van Boskoop Zowel Vroege van der Laan als Glorie van Boskoop zijn voor ons klimaat zeer geschikt om als buitendruif aangeplant te worden. Ze zijn zelffertiel en voldoende winterhard. De kleine groene bloemen trekken in het voorjaar veel bijen en zweefvliegen aan.

Aanplanten:
Druiven vragen in het algemeen een voedsel- en kalkrijke grond die diep bewortelbaar is. Organische mest en een losse bodemstructuur zijn bevorderlijke voor de groei. In het plantgat breng je best turf, teelaarde of een mengeling van tuingrond en goed verteerde stalmest aan. Het boompje mag niet dieper geplant worden dan de entplaats, zoniet kan de bovenstam zelf wortels vormen en sterft de onderstam als gevolg daarvan af.

In openlucht:
In openlucht plaats je druiven best bij een zuidelijk georiënteerde muur. Voorzie een steunstok zodat hij mooi verticaal kan groeien. De zijtakken worden ondersteund door middel van draden of door een vrijstaand lattenwerk. Een ursusdraad (schapendraad) met grote gazen is ook geschikt.

Snoei:

De gemakkelijkste teeltwijze in openlucht is als een horizontaal snoer. Hiervoor wordt na enkele jaren een stevige zijtak bijna horizontaal uitgebogen. Dit kan reeds op de hoogte van 1 meter, maar het kan ook boven een raam of deuropening gebeuren op bijv. 2 meter hoogte. De poging om een liggend snoer te bekomen kan je hieronder volgen.

 • 1e najaar : terugsnoeien tot op 3 ogen
 • druiven snoeien druif snoei


 • voorjaar jaar 2: de planten lopen weer uit.
  uitlopers druiven snoei
 • winter 2e jaar: snoei terug tot op de hoofdtak
  snoei druif tot op hoofdtak

 • voorjaar 3e jaar: hoofdtak loopt weer uit.
  druivensnoei
 • zomer 3e jaar: zijtakken selecteren en opbinden. Maak je klaar voor de eerste druivenoogst!
  druif snoeien druiven oogst
 • winter 3e jaar: terugsnoeien tot op de hoofdtak, hoofdtakken snoeien op ongeveer 125 cm hoogte.

 • voorjaar 4e jaar: hoofdtak loopt weer uit, zijtakken selecteren en opbinden. Verwijder overtollige zijscheuten

Vroege van der Laan / synoniem: Witte van der Laan

‘Vroege van der Laan’ is oud druivenras met een geelwitte druif die bijzonder geschikt is voor de teelt in openlucht in ons klimaat. De sterke planten zijn vrij goed bestand tegen schimmelziekten, behalve in serres. De druif houdt van een warme en zonnige standplaats. Ideaal is een plaatsje tegen een zuidelijk georiënteerde gevelmuur. Deze variëteit kan op elke grondsoort worden geteeld, al zijn zwaardere bodems zoals leem- of zandleemgronden beter geschikt dan zandige bodems. Restanten van steengruis en kalk in de grond zijn meestal bevorderlijk voor een goede groei. Dit ras is wel gevoelig aan te hoge grondwaterstand in herfst- en winterperiode: als het grondwater tot op 40-50 cm van het grondoppervlak komt kan de wortel gaan afrotten. De druiven zijn rijp eind september- begin oktober. Alhoewel de druiven goed eetbaar zijn worden ze meestal gebruikt voor het maken van druivensap of witte wijn.

Glorie van Boskoop / synoniem: Boskoops Glory
Boskoops Glory is een oud Nederlands druivenras met blauwe druiven, eveneens zeer geschikt voor teelt in openlucht. Ook dit ras is zeer weinig ziektegevoelig. De druiven zijn al rijp begin september.

80 reacties op Druiven snoeien

 1. Pingback: buitendruiven vroege van der laan en schone van boskoop | De eigenwijze tuin

 2. juan san jose schreef:

  hallo ik heb een druiven plant en een koude seer boskoop glorie hij is al bijna 4jaar oud, mag ik er uit hale en in de grond planten? ZO JA wat moet ik doen en wanner moet ik er uit halen

 3. jean van doren schreef:

  Wanneer is het plantijd voor druiven.

 4. bart schreef:

  @juan san jose: als ik uw vraag goed begrijp, dan denk ik wel dat het kan. Goed kort insnoeien, met zoveel mogelijk wortel verplanten. Vanaf november, als alle bladeren van de plant zijn kan je in aktie schieten.

  @ jean van doren: als je een druif in pot koopt kan het eigenlijk gelijk wanneer. Meestal gebeurt het echter ergens tussen november en maart (maar niet planten als het hard vriest).

 5. M. schreef:

  Wil graag een druif planten om een pergola boven terras te laten begroeien.
  Weet iemand een goed adres om Boskoops Glorie aan te schaffen.
  Hoeveel zou ik er nodig hebben voor een pergola van 7 m. breed x 3,5 m. diep.

  Dank!

 6. juan san jose schreef:

  bedankt bart ik zal het probeeren

 7. juan san jose schreef:

  hallo ik heb drie druiven planten in mijn koude serre, mijn vraag is wanneer mag ik snoeien

 8. Geert schreef:

  zodra je vingers jeuken

 9. bart schreef:

  @juan san jose: je mag snoeien als de planten in rust zijn, met andere woorden als hun bladeren af gevallen zijn. Hoe het in de binnenserre zit momenteel weet ik niet, maar bij mijn buitendruiven zijn alle bladeren er nu al af en mag er dus nu al zwaar gesnoeid worden. Druiven zijn overigens niet zo gevoelig als het op snoeien aankomt: ik zit er feitelijk het hele jaar door in beperkte mate in te snijden.
  @Geert: ’t stoa geskrev’n en gedrukt da’j moe skart’n woa dat jukt.

 10. juan san jose schreef:

  alle drie planten zijn nog met veel bladen, snachts laat ik een raam open, en door de dag ook de deur,moet ik tot volgende maand wachten voor te snoeien? dank u

 11. juan san jose schreef:

  Mag ik een druiven plant die dit jaar heb gekocht, en geplant, en een tros gehad snoeien tot een meter? De plant is omgekeer 2 meter laang, en na een meter laang heeft drie scheuten een van hem heeft de tros gehad, en ik wil snoeien tot een meter laan omdat de hooftak te dun is mag dat? dank u

 12. bart schreef:

  @juan san jose: voor alle zekerheid zou ik wachten tot zo goed als alle bladeren er af zijn. Of dat volgende week of volgende maand zal zijn: daar heb ik geen idee van in het geval van serredruiven. De druivenplant van twee meter terugsnoeien tot op 1 meter mag ook, en ook hier zou ik voor alle zekerheid wachten tot de plant in rust is (=alle bladeren er af). Misschien ook eens in de bibliotheek of in de boekhandel een goed boek over snoeien halen, een prentje zegt meer dan hele bladzijden uitleg.

 13. juan san jose schreef:

  moet mijn kers en vijg boom de wortels bescherm tege vorst

 14. rita schreef:

  Ik ben mijn Druif (vroege vd Laan) vergeten te snoeien in het najaar, wanneer kan ik het nu het beste doen??

 15. bart schreef:

  Rita, druivelaars lopen vrij laat uit dus als het geen al te ingrijpend snoeiwerk is dan kan het nog zonder probleem. Ik snij er trouwens bijna het hele jaar rond in, dus zo nauw steekt het niet.

 16. Tokolosh schreef:

  tjukt oltit bi joe wok

 17. Vic schreef:

  Ik heb gisteren mijn buitendruivelaar gesnoeid….maar hij bloedt de dag erna nog steeds! Ik besef dat ik te laat heb gesnoeid. Kan ik nog iets doen? Dichtbranden? Zoja, hoe doe je dat het best?
  gr,
  Vic

 18. Katrien schreef:

  Ik heb een dringende vraag! Ik heb een druivelaar meegekregen (huis gekocht) en ken er niks van! Nu zijn de nieuwe takken en bladeren al mooi aan het groeien (druivelaar staat in een serre) MAAR overal (zowel blad, beginnende vrucht als de nieuwe takken) zitten kleine doorzichtige bolletjes op. Precies kleine waterdruppeltjes, maar echt heel klein. Ik denk een diameter van 2 mm. Wat is dat? Is het erg? Moet ik daar iets tegen doen?

 19. bart schreef:

  zolang de bladeren in goede staat blijven zou ik me geen zorgen maken. Maar wat het precies is weet ik niet, ik heb geen ervaring met serredruiven, enkel met buitendruiven en daar heb ik het nog nooit gezien.

 20. Tokolosh schreef:

  @ Katrien: fotootje?

 21. jan van dam schreef:

  kunt U mij vertellen naar wie de “Vroege van der Laan/Witte van der Laan” is vernoemd ? Ik ben bezig met een stamboom van de VanderLaan.
  Daar word ergens een Johannes Petrus van der Laan genoemd, hovenier op het buiten “Sorgvliet” Den Haag 1817 – 1901
  In Fructulogia van Knoop wordt ook vermeld Adriaan van der Laan Rentmeester van Rijnland in Holland 1646 – 1680. Het kan zijn dat U aangaande deze vraag mij kunt helpen. bij voorbaat dank

 22. bart schreef:

  Sorry Jan, ik zou het niet weten.

 23. henriette schreef:

  ik heb een druivelaar tussen mijn klimop gevonden toen ik mijn huis kocht. dat is nu 2 jaar geleden . ik heb hem toen in het voorjaar meteen tot op de hoofdstam afgekort zodat hij weer wat sterker zou worden. maar na 2 jaar nog altijd geen druiven hoe kan dit?

 24. bart schreef:

  henriette: standplaats? bodem? bezonning? soort druif?

 25. Johann schreef:

  de bladeren van mijn druivenboom worden bruin (roesten) hoe kan dat?

 26. bart schreef:

  Omdat het herfst wordt Johan?

 27. paul schreef:

  ik heb een druivelaar buiten staan, ik heb veel trossen druiven er opstaan.
  deze zijn kleine druiven en niet alle druiven zijn blauw.
  wanneer is het druiven tijd en wanneer mag men de druiven af knippen?

 28. bart schreef:

  paul, ’t is nu volop druiventijd (en voor bepaalde rassen zelfs al bijna voorbij). Proef er een paar, dan weet je zo of ze rijp zijn of niet.

 29. Jan Mooij schreef:

  mag je Boskoop Glorie snoeien met vorst in de grond

 30. Frans Wijnvoord schreef:

  In welke maand moet je de buitendruif snoeien ?

 31. bart schreef:

  @frans: december is ideaal, als het niet hard vriest. Nu kan het ook nog, maar niet te lang meer wachten als je sterk wil snoeien (kans op bloeden als je te laat snoeit)

 32. Guy schreef:

  De maanden december en januari zijn het meest geschikt om druiven te snoeien.
  Kies een droge dag uit, zodat de snoeiwonden snel kunnen opdrogen.
  Vroeg snoeien is i.v.m. het bloeden wel aanbevolen.

 33. mara schreef:

  hey guys,
  druiven zijn de best uhoooo

 34. bart schreef:

  @mara: absoluut.

 35. Chris Rondelez schreef:

  Ik heb mijn druivelaar ‘Boskop Glorie’ gesnoeid op eind november 2009.
  Nu (24 maart) stel ik vast dat de ‘snoei op meerdere plaatsen begint ‘bloeden’ (vocht verliezen).
  Is dit een ernstig probleem? Wat kan ik doen om hieraan te verhelpen?
  Dank voor uw reactie

  Chris Rondelez

 36. bart schreef:

  bij mijn weten weinig aan te verhelpen. Gezien je al eind november gesnoeid hebt zal het probleem wellicht toch wel meevallen dus ik zou me niet te veel zorgen maken.

 37. martin schreef:

  Ik heb mij druivelaar afgelopen week gesnoeid. Op meerdere plaatsen verliest de druivelaar nu vocht. Moet ik deze “wonden” behandelen? Zo ja, hoe?

 38. bart schreef:

  als het niet te veel ‘bloedt’ kan je het beter zo laten. Eenmaal de scheuten weer uitlopen stopt het bloeden dan vanzelf. Indien het echt veel is (als je echt heel kort gesnoeid hebt) kan je proberen om de wonden dicht te schroeien, al zal je nooit alles kunnen stelpen.

 39. ingrid schreef:

  Ik heb vorig jaar ergens in maart mijn druivelaar geplant, we zitten nu in april ben hem vergeten te snoeien, kan dat nu nog of moet ik wachten op de zomersnoei, aan de takken zitten die bruin zijn komen er bloempjes uit wat moet ik nu doen?

 40. bart schreef:

  ingrid, nu is de sapstroom volop op gang gekomen. Nu is écht het moment niet om te snoeien. Inderdaad beter wachten tot deze zomer. Als het echt bloempjes zijn: bemoedigend toespreken, want dat worden druiven! :-)

 41. dieter schreef:

  Beste eigenwijze druivelaar,
  ik had pas bloempjes en dus druiven verwacht in het derde jaar na aanplant, maar tis nu al bingo. probleem: bij toeval zit ik natuurlijk in een boek te bladeren waaruit in meen te begrijpen dat het niet het derde jaar is dat de bloemen komen, maar dat je ze best pas het derde jaar laat staan. kwestie van de druivelaar eerst drie jaar zijn kracht in het vormen van een sterke stam te laten steken.
  Voor ik met pijn in het hart alle bloemen weg snoei had ik natuurlijk eerst graag bij een serieuze bron gecheckt of daar wat van aan is. (maar aangezien die bezet is vraag ik het hier maar :-) )

 42. Paula schreef:

  Heeft iemand ervaring met vlekken van druiven op natuursteen?

 43. bart schreef:

  dieter: laat die bloemen maar staan, je druivelaar heeft tijd.
  paula: bedoel je binnen of buiten? Indien buiten: dat verdwijnt geheel en al vanzelf. Niks van aantrekken.

 44. nils schreef:

  hallo,is de vroege van der laan en druivensoort zonder pitten ,,zo nee
  welke soorten zijn er dan zonder pitten.

 45. bart schreef:

  Vroege van der laan heeft pitten. buitendruiven zonder pitten zijn mij geheel en al onbekend.

 46. rene schreef:

  ik heb 3 jaar geleden een lakemont wit aangeplant.draagt dit jaar voor het eerst vruchten. volgens de beschrijving is deze pitloos en voor buiten.

 47. Pieter schreef:

  Aan de veranda van ons nieuwe huis hangt een rijkelijk voorziene druivelaar. Er hangen zoveel trossen aan te rijpen dat de plant erg begint door te hangen. Is het OK om een aantal trossen weg te snoeien, zodat het gewicht minder wordt en de andere trossen meer sap kunnen opnemen?
  Of moet ik nu vooral van die plant afblijven?

 48. dineke stegerman schreef:

  hi,
  Wil graag een druif aan mijn pergola..
  Welke druivensoort eigent zich daar het beste voor??

 49. diny horstink schreef:

  Kan iemand mij vertellen hoe je een druivenboom/struik kunt verpoten en wanneer?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.