opfokken van moederloze lammeren

Ondanks alles durven zelfs onze zwarte bles schapen soms een steekje
laten vallen en blijken ze toch niet de perfecte moeders die ze verondersteld
worden te zijn. In dat geval moeten de lammetjes in kwestie met de papfles
de eerste maanden door geholpen worden.

In geen enkel geval kan je zonder de eerste melk van het moederschaap,
de zogenaamde biestmelk. Die melk is anders van samenstelling dan de later
melk. Het eiwit gehalte is hoger, en er zitten ook antilichamen in die het
lam nodig heeft. Zonder die biestmelk overleeft het lam in geen geval. Als
de ooi weigert om het lam te zogen heb je twee keuzes: de ooi klem zetten
en het lam laten drinken (tot minstens vijf keer per dag de eerste twee
à drie dagen), of de ooi zelf melken en de biestmelk met een papfles aan
het lam geven (50ml per keer) (pas op: niet microgolven, of de antilichamen
gaan kapot). Makkelijkst is de ooi in de stal te houden, aangebonden zodat
ze het lam niet verwondt door het weg te stoten. Om de zoveel uur drum je
ze dan in een hoek en laat je het lam zijn gang gaan. De eerste keren moet
je het misschien de weg wijzen, daarom is het handig als je met twee bent.
De ooi zal behoorlijk ontevreden zijn. Zet je schrap om ze vast te houden.

Na die eerste dagen kan je overschakelen op melkpoeder. Ga op zoek naar
Denkamilk ovitop (merk Denkavit). Met goedkoper poeder (oa van AVEVE) krijgen
ze krampen en diaree. Flessen met aangepaste spenen koop je ook bij de gespecialiseerde
handel. Er moet 2OO gram poeder op een liter water. Warm voldoende op tot
de melk rond de 35°C warm is ( 200 ml 45 seconden in de microgolf). Als
het kouder is zal het lam de melk (de eerste dagen) niet aanvaarden. Voer
in het begin slechts kleine hoeveelheden (100cc) per keer. Er sterven meer
lammetjes van teveel kunstmelk dan van te weinig. De eerste dagen na de
biestmelk geef je ongeveer een halve liter, gespreid over vier keer. Geleidelijk
aan wordt dat opgevoerd tot een liter in vier keer. Na drie weken kan je
verder opvoeren tot twee liter tot ze twee maand oud zijn. Vanaf dan kan
je de flesvoeding afbouwen. Zorg er voor dat ze vanaf de tweede week al
toegang hebben tot ander voedsel (gras, hooi,…).

Het resultaat is een 100% mak lam dat je overal volgt. Handig om de rest
van de groep ergens naar toe te krijgen.

81 reacties op opfokken van moederloze lammeren

 1. ingrid schreef:

  Kan er mij iemand een adres geven waar is die enkamilk ovitop (merk Denkavit) kan kopen?
  Ik woon in de regio Diest, Sint Truiden, Tienen.
  Het mag ook in een andere regio zijn.

 2. Adri schreef:

  Mijn lammetjes houden bolle buikjes, ondanks dat ik ze kleine beetjes per keer geef max. 150 ml. En dat 5 x per dag. Eigenlijk krijgen ze daarmee te weinig binnen, ze zijn 3 weken oud. Maar ze hebben behoorlijk bolle buikjes. Normale, mooie keuteltjes.
  Geen wormen te zien. Kan het zijn dat er lucht binnen komt bij het drinken uit de fles? Ik heb z’n anti vacuüm fles met een zachte speen. De speen gaat snel kapot.
  Ik weet niet wat beter is snel laten drinken of langzaam?
  Ik hoop dat iemand hier een antwoord op weet.

  • bart schreef:

   Als ze al drie weken gehaald hebben zou ik gewoon verder doen zoals bezig Adri. Bolle buikjes zijn normaal bij lammetjes. Als je denkt dat ze echt te weinig binnen krijgen (maar dan zouden ze mager staan) kun je nog een extra voeding inlassen.
   Langzaam drinken zit er bij lammeren niet in :-) Gewoon zorgen dat het gat in de speen niet te groot is zodat er niet te veel ineens uit komt is het enige wat je kunt doen.
   En probeer ze zo gauw mogelijk aan het gras of het hooi te krijgen, daar kunnen ze zich niet aan overeten.

 3. H.c schreef:

  Lammetje is nu al meer dan drie weken oud maar heeft plots diarree. Ik vermoe wegens voeding. Ik denk dat het teveel voeding gekregen heeft van het merk Aveve.
  Ben dus op zoek naar een beter merk dat te krijgen is in de omgeving van 2960 Brecht en overigens ook een goede korrel die zowel moeder als lam kunnen eten daar we het lam niet bij de moeder willen weghalen. Momenteel staat er bij mama een bakje met mais en hooi maar dit lijkt me niet genoeg.
  Mama heeft het lam niet verstoten. Lam weet gewoon totaal niet wat het moet doen met de moeder en gaat na vele weken proberen nog steeds niet bij de mama zuigen. Het lam snapt het echt totaal niet. Mama is we lief voor het lam maar lijkt ook niet door te hebben wat er nu juist moet gebeuren daar beneden. De fles kent hij nu ondertussen wel goed dus gaan we daar maar mee door, maar we willen natuurlijk diarree vermijden en goed bezig zijn. Mijn kennis is echter beperkt en ik denk die van de eigenaars ook.
  Wat kan ik nu tegen de diaree doen? Gaat dit over met van melk veranderen of moet ik iets geven zoals electrolyten om uitdrogen te voorkomen enzovoorts.
  Op het moment krijgt het lam naar mijn mening niet meer genoeg binnen daar ze de voeding verminderen om de diarree tegen te gaan ookal zeg ik dat dat de oorzaak niet is en dat het lam daar enkel honger mee zit te lijden volgens mij.

  Graag hulp, ik wil het lammetje niet kwijt.

  • bart schreef:

   Het is moeilijk in te schatten wat hier de oorzaak kan zijn. Een hoog eiwitgehalte in de voeding kan ook diarree veroorzaken (maïs bevat 10% eiwit, wat best hoog is), maar of dat de oorzaak is? In elk geval is de voeding van het lam verminderen geen goed idee. Voldoende hooi voorzien, de maïs sterk beperken en zeker de flessen blijven geven (eventueel overschakelen naar een ander merk, maar als het lam gewend was aan aveve-poeder kan dat de oorzaak niet zijn). En als de diarree aanhoudt best toch eens een veearts raadplegen.

 4. Ingeborg schreef:

  Hoe vaak per dag moet een jong geboren lam wat hebben?
  Moeder heeft het niet verstoten maar lam kan de weg steeds niet vinden ondanks dat ze al is aangelegd geweest. We voeden nu eerst biest en vandaag moeten we dan overgaan op melk maar de vraag is dus hoe vaak per dag en hoeveel

 5. christa schreef:

  Wat moet je doen als je paplam diaree heeft? Hoe hoort de ontlasting eruit te zien??

 6. Herlinde schreef:

  Beste
  ons ooi is deze nacht onverwacht overleden, oorzaak onbekend … gisteren liep ze nog goed rond.
  Nu zitten we met een lam van 5 weken oud zonder moeder. Moeten wij nog melk geven of zal het al gras beginnen eten. Er zit ook nog 1 ooi met lam in de weide. Hopen dat ze bij de andere ooi gaat drinken zit er niet in zeker …
  Alvast bedankt voor de goede raad.
  Herlinde

  • bart schreef:

   Normaal moet je ze minstens tot 2 maand melk geven. Dus vijf weken is nog te jong om al volledig over te schakelen naar gras. De andere ooi zal het lam niet uit vrije wil toelaten. Wat je wel kunt doen is die ooi klem zetten (riem rond de nek aan een paal vast en dan tegen de ursusdraad aan drukken. Druk met je benen tegen haar zijde, dan sta je zelf redelijk stevig en kan zij normaal gezien niet weg).Het is handig als er dan een tweede persoon in de buurt is die het lam de weg kan tonen. Verwacht je wel aan een stevige duw-en-trek reactie van de ooi. Als je dit niet ziet zitten: kunstmelk kopen!
   Het goede nieuws is dat het lam al ruim over de moeilijkste periode is, dus als je het op gewicht kunt houden de eerste weken zal het vanzelf meer en meer gras gaan eten.

 7. Tania schreef:

  Ik had een ooi dit jaar met 2 lammers en één wilde ze niet, we hebben ze om de 3 uur vast gehouden en na 1 week trok het lam zijn plan door langs de zelfde kant als het broertje maar langs achter mee te drinken. Nu hebben we opnieuw zo een ooi maar die blijft na een week vast houden moeilijk doen en weet niet of het lam zijn plan al kan trekken … het weent wel nooit als we in stal komen en gaan nu nog maar 3x per dag langs, is het dan geen teken dat het toch ook af en toe mee drinkt ?

 8. Linus schreef:

  Bedankt voor deze interessante informatie. Weet iemand waar ik denkavit kan vinden in West-vlaanderen, liefst zo dicht mogelijk bij Kortrijk?

  • bart schreef:

   Ik weet dat Alpuro Breeding in Nederland en Belgie melkpoeder rondbrengt met goed advies en erg goede melkpoeder uit eigen ervaring. Ze waren stuk goedkoper dan bij een boerenbond en dat ook nog bezorgd. Mijn eerste fleslammeren al verkocht, de handelaar was er blij mee.

 9. jan maes schreef:

  wij hebben een geitje van 6 weken oud dat goed van de fles drinkt ,maar geen gras wil eten of hooi. Hoe kan je dit leren?

  • bart schreef:

   Dat komt vanzelf wel. Desnoods geleidelijk afbouwen met de fles, want dat is lekkerder natuurlijk… Als het honger krijgt gaat het vanzelf wel gras eten.

 10. greet schreef:

  Wij hebben een lam die verstoten is door de moeder. Wij hebben het lam,volgens schema, melk gegeven. (Wij zijn in de afbouwfase). Het lam eet voldoende gras en krijgt lammeren brok. Ze eet hier goed van. Het lam blijft maar mekkeren tot vervelens toe. Het lam heeft voldoende te eten. Ze staat samen met haar “zusje” in de wei. (Het moederschaap is weg.) Dit gaat de hele dag door. Hoe kun je het ze afleren? Of is dit een bijkomstigheid van het geven van een flesje?

  • bart schreef:

   Ze associeert mekkeren volledig met ‘beloning krijgen’ (eten of aandacht van haar surrogaat-ouders). Zolang ze die stimulus krijgt (dus eten krijgen als ze jullie uiteindelijk door haar gemekker zo ver krijgt, zal ze dat blijven doen. Dat is geen ramp maar wel knap vervelend :-) . Het enige wat helpt is dat het verband tussen mekkeren en eten krijgen verbreken, en dat kan alleen door zo snel mogelijk de melkflessen volledig af te bouwen en daarna geen gevolg meer te geven aan haar gemekker.
   Daarna nog 1x per dag op een vast moment brokken geven, verder niet op het mekkeren ingaan. Dus ook niet knuffelen of mee bezig zijn, want dat is ook een beloning. Op een weekje tijd is dat normaal gezien wel opgelost. Succes!

 11. Nadia Calaerts schreef:

  Wij hebben een een lammetje van ongeveer 6 weken oud en de moeder is onverwachts gestorven, nu moeten we het verder groot brengen met poederpap (nukamel) nu heeft hij al enkele dagen last van diaree en het blijft maar aanhouden, hij eet goed hooi en korrel mee met de andere papfles lammetjes en is nog vinnig op zijn flesje, kan het zijn dat hij veel last heeft van de overgang van natuurlijke moedermelk naar poederpap? En kan het zijn dat met dit warme weer van deze dagen hij hier meer last van heeft? Ik moet zijn achterste ook verschillende keren per dag schoon maken omdat er veel vliegen op afkomen en om zo “het vlieg” te voorkomen.

 12. Chantal schreef:

  Wij hebben een quessantlam van 3 weken hoeveel voeding zal ze nodig hebben nu plots mams is weg gevallen. Quessant is veel kleiner als de gem schaap!

 13. onbekend schreef:

  wij zijn direct begonnen met poedermelk want de moeder is er niet meer is dat goed

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.