Pijnloze Pindasnoeren

Meerdere jaren heeft het gevergd, maar nu meen ik te mogen stellen dat ik over een tot ongekend niveau geperfectioneerde techniek beschik om vlot en pijnloos pindasnoeren te fabriceren voor het wintergevogelte. Há! En gij nu!

Gedaan het gepruts met stopnaald en naaigaren. Gedaan met halverwege de noot geblokkeerde naalden en doorprikte vingers. Gedaan met van de naald schietende draad en van de draad vallende noten.

Wie het ooit geprobeerd heeft knikt begrijpend, wie het nooit gedaan heeft hoort het nu donderen in Keulen.

Nochtans, veel heb je niet nodig:

 • een zak ongepelde aardnoten
 • een stevig stuk ijzerdraad
 • eventueel nog een flinke spijker (zo’n 8 cm model voldoet perfect)

Plooi een lus onderaan de ijzerdraad zodat de noten er niet afglijden Rijg de noten aan de ijzerdraad en hou 7 cm over bovenaan om vast te maken aan de boom. Klaar! De ijzerdraad kan je bovendien gewoon opnieuw gebruiken als de nootjes opgegeten zijn.

Alternatief als je ijzerdraad niet stevig genoeg blijkt en omplooit: Neem de spijker doorboor de noten. daarna gewoon de noten over de ijzerdraad schuiven zoals hierboven beschreven.

9 reacties op Pijnloze Pindasnoeren

 1. vera schreef:

  ongelooflijk, na de aanschaf van een paar kilo pinda’s kwam ik op exact hetzelfde idee, spijker en ijzerdraad…ik heb een snoer van vijf meter hangen, van de ene boom naar de andere. Niet alleen voor de vogels, maar ook de eekhoorntjes komen per dag zo’n 10 cm halen.

 2. bart schreef:

  Vera, een helder moment is zeldzaam en kostbaar! Een gedeeld moment van ongekend intellectueel inzicht is zoiets als de lotto winnen, wij beiden zijn derhalve enorme geluksvogels. Al had ik eerlijk gezegd liever de lotto gewonnen. (of een win for life, ik ben niet moeilijk in die dingen). Maar pas op van die eekhoorns: ’t zijn vreetzakskes!

 3. vera schreef:

  Laat ze maar doen die eekhoorns, wat is er gezelliger dan op koude winteravonden pinda’s te rijgen? :) Nog straffer, we maken er teamwerk van, één plank met één nagel erdoor op de schoot en de doorprikte pinda doorgeven aan de rijger van dienst…en nee dat is geen vogel op hoge poten…De volgende dag genieten van de capriolen van die pluimstaarten…daar kan geen lotto tegenop

 4. AnneTanne schreef:

  Zoonlief had dat idee een maand wat geleden ook, maar dan om de uienoogst te drogen te hangen onder het afdak (nee, daar komen de eekhoorns tot nader order niet aan.) En vervolgens zijn ook een deel van de paar honderd (of duizend?) pepertjes diezelfde weg gegaan.

 5. Pingback: uienoogst | AnneTannes Kruidenklets

 6. edmond schreef:

  mensen dit is toch wel echt nen toffe site vind ik

 7. bart schreef:

  merci, Edmond!

 8. 2amazing schreef:

  Je een eenvoudig gereedpschapsetje maken om dat snel en gemakkelijk te doen.

  Benodigdheden:
  spijker 3mm dik lengte 6 cm
  stukje plank 50mm x 400mm
  baby zaagje (ijzer)
  ijzervijl
  stukje fijn schuurpapier

  1. Je zaagt de punt van spijker af.
  2. je zaagt ongeveer 1,5 cm in de spijker recht naar beneden.
  3. Je vijlt er weer een punt 4 vlakken aan de spijker.
  4. Met een stukje fijn schuurpapier polijst je het gleufje en de punt
  4. je boort een gat (of je maakt er een met een andere spijker die je er weer uithaalt) in het plankje en plaatst de gevijlde spijker.
  5 Je legt de draad van ijzer of een andere stevige draad in het sleufje en laat het uiteinde er een cm uitsteken. Je duwt de pinda over de scherp punt. Je haalt de pinda omhoog en het draadje sit er keurig doorheen geregen.

  zie foto’s http://vroegevogels.vara.nl/Categorieen.1003.0.html?&view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=7&thread_uid=36626
  of
  http://vroegevogels.vara.nl/uploads/tx_chcforum/Pindas%20rijgen.jpg

 9. Karina schreef:

  Ik maakte mijn pindasnoeren eerst ook op de pijnlijke manier, maar nu doorboor ik de apenoten probleemloos en heel snel met mijn Dremel.
  Groetjes vanuit Spanje (jawel, bij Madrid lusten de pimpel- en koolmezen en boomklevers ook apenotenslingers !)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.