plannetjes maken met powerpoint

vooraf: Deze ‘handleiding’ gaat uit van enige basiskennis powerpoint. Lijntjes trekken, kleurtjes en diktes aanpassen worden hier niet behandeld maar kan je op veel verschillende plaatsen op ‘t internet vinden (hier bijvoorbeeld). Je vind hier wel enkele tips om een plattegrondje te maken zoals dat hiernaast. De methode zoals hieronder beschreven is door zoeken en prutsen tot stand gekomen. Ongetwijfeld zijn er nog andere en betere manieren om bepaalde dingen te maken, zet ze gerust in de reacties.

voorbereidend werk:

 • Benodigde werkbalken aanzetten: beeldwerkbalken: zelf heb ik genoeg aan de werkbalken ‘standaard’, ‘opmaak’ en ‘tekenen’ maar wil je er meer, dan mag je er gerust meer aanvinken. De werkbalken zelf kan je naar believen verslepen naar boven of onderaan je scherm, naargelang je het makkelijkst vindt.
 • Zet de ‘snap to grid’ af: beeldraster en hulplijnen – ‘objecten op raster uitlijnen’ uitvinken
 • Hulplijnen zichtbaar maken: beeldraster en hulplijnen – 0,1 raster – ‘weergeven op scherm’ aanvinken). Het raster zelf op zich is niet fijnmazig genoeg te krijgen, maar de puntjes kunnen helpen om afstanden in te schatten.

plannetjes maken in powerpoint stap 1

grondplan tekenen

Makkelijkst om latere problemen te vermijden is lijn per lijn te werken en zo de afbakening van het terrein en eventuele onderverdeling (weidedraad e.d.) op het plan aan te brengen. Je zal merken dat het niet makkelijk is om perfect aansluitende lijnen te maken. Dat kan je makkelijker als je op de raakpunten inzoomt (in de standaardwerkbalk vind je de zoomfunctie, ga gerust tot 400%)

stap 2: in en uitzoomen

objecten tekenen
Dan beginnen we aan het leuke werk: huisjes tekenen, boompjes, struikjes, vijverkes en wandelpaadjes, allemaal met de icoontjes in de tekenbalk. Voor alles geldt: je kiest een vorm die je tekent. Die vorm kan je een contourlijn geven in een bepaalde kleur en dikte, en een bepaalde opvulling.

 • rechthoeken: met het rechthoek icoontje
 • ovalen: met het ovalen icoontje
 • Cirkels: (bomen bijvoorbeeld). met het ovalen icoontje, maar tegelijkertijd shift-toets indrukken.
 • Veelhoeken: onder autovormenlijnenvrije vorm: telkens klikken als je een hoekpunt wil toevoegen. Als je dicht genoeg bij het beginpunt komt wordt er automatisch een gesloten vlak van gemaakt als je dubbelklikt.
 • Onregelmatige vormen: onder autovormenlijnencurve : er wordt vanzelf een vloeiende lijn gemaakt, met een vorm die afhankelijk is van het aantal keer dat je onderweg klikt. Als je dicht genoeg bij je beginpunt eindigt wordt er automatisch een gesloten vlak van gemaak als je dubbelklikt. Is het je om de lijn te doen (een wandelpad bijvoorbeeld), dan gewoon dubbelklikken aan het eindpunt en kleur en breedte naar wens aanpassen (zie verder). Een beetje uitproberen maakt veel duidelijk.

Je kan alle objecten éénmaal aangemaakt gewoon copiëren (ctrl-c, ctrl-v) Dat doe je best pas nadat je ze het gewenste kleurtje gegeven hebt, dat spaart heel wat klikwerk.

objecten tekenen in powerpoint

objecten een kleur geven
Alle in stap drie gemaakte vormen kan je inkleuren. Je kan telkens de rand en de inhoud een afzonderlijke kleur geven.

 • transparant: Meestal geeft powerpoint een standaardkleur. Soms wil je doorzichtige vormen:selecteer je vorm door er op te klikken. Rechts klikken (boven de vorm blijven met je muispijltje!) opent een menu – autovorm opmaken – op het kleurvlak klikken en ‘geen opvulling’ kiezen.
 • Op dezelfde manier geef je de vorm een bepaalde kleur: vorm selecteren, rechts klikken – autovorm opmaken – kleur kiezen (kijk ook eens onder ‘meer kleuren’). Je kan de kleur ook naar wens meer of minder doorzichtig maken in dit menu.
 • Geen rand: hetzelfde geldt voor de rand: standaard krijg je een zwarte. Wil je er geen, kies dan op dezelfde manier als hierboven ‘geen lijn’ of een lijn in een andere kleur.
 • Je kan ook kleuren gaan combineren (vb om een boom te maken: vorm selecteren door er op te klikken, rechts klikken, autovorm opmaken – kleur kiezen: ‘opvuleffecten‘ – dan bij ‘kleurovergang‘: twee kleuren selecteren, en de gewenste vorm (diagonaal, vanuit centrum,…) aangeven. Dit biedt zeer veel mogelijkheden waarbij je ook de transparantie van de kleuren individueel kan kiezen. Beetje experimenteren is de boodschap.
 • Een andere invulmogelijkheid is aan de hand van patronen: vorm selecteren, rechts klikken, autovorm opmaken, kleur kiezen: opvuleffectenpatroon. ook hier kan je twee verschillende kleuren (voor- en achtergrond van je patroon) combineren.

opvulling van objecten aanpassen in powerpoint

Tip: een zeer belangrijk hulpmiddel is de volgorde van je objecten: als je dingen heen en weer gaat schuiven en bijplakken zit soms de verkeerde bovenop de andere. Dat kan je de vorm te selecteren (er op klikken) – rechtsklikken – volgordenaar achtergrond of naar voorgrond)

3 reacties op plannetjes maken met powerpoint

 1. Andries schreef:

  Super Bart! Heel erg bedankt. Ik denk dat ik in de grote vakantie ook eens ga proberen een paar plannetjes te creëren.

 2. Johan schreef:

  Bart, wree fel bedankt!
  Eenvoudig kan vaak ook goed zijn! Bedankt voor de tip.
  Ga dit eens omzetten naar OpenOffice.org Impress, heb als Linux gebruiker geen Microsoft spul onder mijn lenden :)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.