snoeien

ik weet één en ander af van bomen planten en snoeien, maar dat maakt me nog lang geen specialist. De informatie die hier staat is bijeengesprokkeld uit literatuur, op demonstraties en nagelezen en aangevuld door ‘beroeps’. Wat hier staat mag dus als ‘correct’ beschouwd worden, maar aanvullingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Wanneer

Vergeet al wat je gelezen en geleerd hebt. Snoei in de zomer. Het kan met elke boomsoort, mits in acht nemen van enkele spelregels:

kan aan gelijk welke boom, zowel fruitbomen als inheemse en uitheemse sierbomen

snoei altijd na de bloei, omdat je anders kans hebt op ‘bloeden’ (vooral bij steenvruchten als kersen en pruimen of bij noten en kastanjes)

snoei nooit meer dan 20 à 25% van de bladmassa weg (anders zeer veel scheutvorming)

zomersnoei heeft als groot voordeel dat de wonde onmiddellijk kan beginnen met genezen, in tegenstelling met wintersnoei, als de wonde nog maanden open blijft.

Algemene snoeiregels

Bij het snoeien opletten dat je de takkraag laat staan, anders raakt de stam zelf gewond en krijg je een beperkte rotting vanbinnen. Zaag onder een beetje schuine hoek.

steeds volledige takken wegsnijden, nooit takken inkorten, anders krijg je een enorme scheutreactie. Zomersnoei heeft sowieso als voordeel dat het minder scheutreactie geeft dan wintersnoei.

Snoeiwonden van minder dan vijf centimeter doormeter moeten zeker niet afgedekt worden met wonddekmiddel. Groter in feite dikwijls ook niet. Bovendien is afsmeren aan de rand dikwijls al voldoende. Als je alles afdekt creëer je een ideale plaats voor schimmels en bacteriën tussen wonddekmiddel en wonde.

Het is nuttig om tijdens het snoeien het materiaal met alcohol te ontsmetten vooraleer je naar de volgende boom overstapt. Zo vermijdt je ziektekiemen over te brengen.

Streef naar een pyramidevorm: een hoofdtak (recht omhoog) met kransen van drie à vier gelijkwaardige zijtakken.

Grote naar binnen in groeiende takken weg halen. Probeer bij het wegsnoeien van takken altijd een beeld te maken van hoe de boom er binnen tien jaar kan uitzien als je deze of gene tak wegknipt.

Kies de te behouden takken en haal de concurrenten weg, bijvoorbeeld takken die over de harttak dreigen te groeien.

Schuurtakken (takken die over elkaar wrijven): de minst interessante weghalen.

Te sterk rechtop groeiende takken kan je eventueel uitbuigen met rekbare draad. Hoe horizontaler de tak komt te liggen, hoe trager de groei.

Kankerplekken op de boom? Probeer deze weg te snijden in een jong stadium. Maar helemaal wegkrijgen is zeer moeilijk. Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere

7 reacties op snoeien

 1. Andrea de Zanger schreef:

  Eindelijk lees ik wat ik al heel lang weet, waanzinnig dat ik niet de enige gek ben. Snoeien doe je na de bloei. En altijd beetje bij beetje. Hier in Noord Spanje waar het vol staat met verminkte fruitbomen heb ik het erg moeilijk met de mensen duidelijk te maken dat je een oude pruimeboom niet even 3 meter kan inkorten.
  Ik ben blij dat ik niet de enige ben. gegroet

 2. AnneTanne schreef:

  De zomer is inderdaad ideaal voor de snoei van veel fruit, maar is tegelijk vaak een periode dat er zoveel andere dingen in de tuin te doen of te beleven zijn.
  De winter kan daarom een goed moment zijn voor die fruitsoorten (met name appel) waarvoor het ‘geen kwaad kan’ om dan te snoeien. Pruimen, perzikken…. moet je echt buiten de winter snoeien, en liefst in de relatief droge periode, omdat die erg gevoelig zijn voor een loodglans-aantasting bij wat vochtiger atmosfeer.

  Wat die pyramide-vorm betreft: ook dat is bij appels niet altijd vanzelfsprekend, wel ideaal voor een peer.
  Verder alleen maar lof voor je duidelijke overzicht…
  (En inderdaad: laat dat wondafdekmiddel maar zitten… )

 3. joop boektje schreef:

  Wie kan mij zeggen hoe ik een ficus boom moet snoeien hij staat in onze tuin in spanje
  mvg JB

 4. Peter schreef:

  Goed overzicht! Snoeien is gewoon erg belangrijk voor een goede groei en bloei van je bomen en planten.

 5. Tom de Wit schreef:

  Leeft deze blog nog? Bij de aanleg van onze tuin hebben wij heel wat bomen aangeplant. Achteraan (zuid) zitten we met liquidambar leibomen, dan nog een pruimenboom die verplant is 5j geleden. Daarnaast hebben we net nog een Zelkova meerstammig aangeplant en in de voortuin een Parrotia Persica vorig jaar.

  Nu hoor ik dus ongeveer bij eenieder een verschillende uitleg. Ik zou graag weten hoe ik ze correct kan snoeien om ze tijdig in vorm te houden.

  Maar heb dus schrik om foute dingen op een fout moment te doen en zo de bomen om zeep te helpen.

  Alle tips zijn dan ook zeer welkom!

  • bart schreef:

   Deze blog leeft nog, maar soms is hij gesloten wegens vakantie. liquidambar en parrotia zijn mij volkomen onbekende bomen dus daar kan ik je niet verder bij helpen. De pruimenboom mag je snoeien indien nodig na het oogsten van de pruimen, dat is het beste moment.

 6. annevellinga schreef:

  net nu je gestopt bent, vind ik je blog… heb net een tuin die totaal verwilderd is en ben begonnen met a het dode hout weg te snoeien, karrenvrachten vol – maar levend hout kan dus ook! handig uitgelegd voor de leek, bedankt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.