takkenwal van snoeihout

Grote hoeveelheden snoeihout waar je van af moet? Niks is makkelijker, mits je wat plaats hebt: klop 2 rijen palen stevig in de grond, met zo’n meter afstand tussen beide rijen. Als je takken lang genoeg zijn (minstens 2 meter) dan volstaat een onderlinge afstand van 1 meter. Zijn je takken korter, dan moeten de palen dichter opeen. Dan gewoon de takken in de lengterichting er tussen gooien en af en toe eens aanstampen. Bij te sterk vertakte exemplaren moeten de stevigste zijtakken wel afgezaagd/afgekapt/afgeknipt worden, dus een kettingzaag, handzaag, hakbijl en takkenschaar zijn geen overbodige luxe. Anders krijg je geen compacte takkenwal. Gewone es en wilg zijn hiervoor een makkie, maar Hazelaar, Olm en vooral Meidoorn zijn schrikwekkend ambetant omdat ze naar alle kanten uitsteken. Die vragen dus wat meer knip en hakwerk. Er gaat redelijk wat hout in zo’n wal, en na enkele jaren is het al flink gezakt om plaats te maken voor nieuw snoeihout.

De takkenwal zelf is een ideale leef- en broedplaats voor kleine vogeltjes, zoogdiertjes zoals wezeltjes en egeltjes, heel wat insecten maar ook voor een resem zwammen.

takkenwal aanleggen takkenril opgevuld takkenwal3.jpg

22 reacties op takkenwal van snoeihout

 1. Ntone schreef:

  K heb zo een kleintje in mijn tuin. Scheiding tussen het gazon en de bloemenweide. Aangenaam rustig element in de tuin, die toch zorgt voor wat leven. Deze zomer was hij de thuis voor een familie muizen en een egeltje.

 2. bart schreef:

  @Ntone: ssssst, zwijg stil over die muizen, of de menschen willen er gene meer!

 3. pol mertens schreef:

  ook niet een superplaats voor ratten,??????

 4. bart schreef:

  @pol mertens: ratten vinden altijd wel een plaats om hun nest te maken. Liefst nog in de koterijen of in de stal onder een pallet. Ik heb niet de indruk dat ze in die takkenwallen huizen, al kan ik me vergissen.

 5. Pingback: Rillende takken | AnneTannes Kruidenklets

 6. AnneTanne schreef:

  Sorry Bart… dat hierboven was een postje voor morgenochtend… Dode link dus.

 7. filip schreef:

  Heb er nu ook eentje in mijnen hof gemaakt… en veel minder netjes dan deze op de foto’s (had meer kleine takjes) maar zorgt voor de afscheiding tussen de speelgazon en mijn bosje (alle nen helen hoop streekeigen bomen) waar ik binnen een jaar of 7 mijn jaarlijkse voorraad hakhout uit wil halen
  btw super interessante webpagina

 8. Henk schreef:

  De takkewal is een heel goede oplossing voor het snoeihout.
  Heb je bijvoorbeeld lange twijgen dan kun je ook een vlechtwand maken.
  Hiervoor neem het beste kastanjehout,deze gaan tien tot 15 jaar mee.
  Om de 70 tot 80 cm in de grond kloppen en de twijgen om en om vlechten.De combinatie takkewal ,vlechtwand in een is niet zo’n goede combinatie.immers is de takkewal geheel gevuld dan kun nog moeilijk meer bijvlechten.

 9. marc tans schreef:

  heb er ook een gezet
  heb er wel schijnbaar een bouwvergunning voor nodig !!!!!!!!!
  in lochristi toch
  begrijpen wie begrijpen kan

 10. Pierre schreef:

  Hallo vanuit de limousin,mooie web-side,goei info,heb zo een takkenwal gemaakt als car box en staat mooi windvrij en zoals je zegt,ja alle mooie diertjes komen er op af,de kleinste herbergers,hmm dank u,aplus PG

 11. Pierre schreef:

  Hallo als groene vinger hier in la douse france ,ewel ,hier kan je echt genieten van echte groene vingers se,hmm ik herleef hier,rust,groen,dieren,geuren ,noem maar op ,tijd tekort ,zal me zeker moeten bijschaven in het leren plukken van paddestoelen(eetbare) want hier plukken de mensen van nu al terug mooie wilde champinions,nu heb echt mijn nest gevonden hier in het rustige waardevolle natuur ,prachtigste geschenk ooit.aplus pg,zal deze winter meer tijd spenderen aan het uitpluizen van jullie webside.cu

 12. Linda schreef:

  Wat voor palen gebruiken jullie hiervoor? Zou er ook eentje willen aanleggen!

 13. bart schreef:

  Linda, ik heb hiervoor gewone grenen palen met een diameter van zeven cm gebruikt. Kastanje palen kan natuurlijk ook, maar die zijn wel een stuk duurder.

 14. Loko Tosh schreef:

  of gewoon het wat dikkere en “rechte” afvalhout van zowat anderhalve meter lang, puntje aan hakken en heien maar

 15. Er is een uitdrukking uit de contreien waar ik vandaan kom die luidt: Een getuunde heg is net als een slechte vrouw, na twee jaar weg. Getuunde heg is in dit geval een haag van dood materiaal. En toch vind ik ze prachtig om te zien! En de vogels vinden het ook fijn om op uitkijk te zitten en af en toe ’n hap te nemen uit de aanstormende bijen die achter de heg hun huisjes hebben opgesteld :-)

 16. Loko Tosh schreef:

  een slechte vrouw, bestaat dat nog?

 17. Guido schreef:

  Prachtige site Bart! Mijn complimenten!
  We hebben heel wat hakhout in onze tuin en bijgevolg ook veel snoeihout. Af en toe fotografeer ik ook wel een tuinvogeltje en daarom leeft bij mij het idee om een schuilhutje van snoeihout te maken. Het plan is niet af en circuleert nog ergens in mijn hoofd. Ideetjes zijn welkom!

 18. Mexican Blackbirds schreef:

  @Guido: misschien eens kijken naar de super schapenstal van natuurlijk-rijk als vertrekpunt? En als ik nu eens een link kon maken, dan hoefde je er maar op te klikken en je was er, maar neen meneer, ik kan dat niet (Help! ICT-analfabeten, ze bestaan dus nog!). Even kijken dus in het “ons linkt ons”-lijstje rechts op deze pagina!

 19. Guido schreef:

  Dank je Mexican Blackbirds , heb het gevonden!

 20. Jo schreef:

  Als je zo’n houtwal vroeg in de lente maakt kan je als “staanders” stevige takken van wilgen gebruiken. Die wortelen dan en blijven jaren goed. Je moet wel de uitgroei snoeien.

 21. Loko Tosh schreef:

  als je je wilgesnoeihout van vorig jaar gebruikt, zal het niet wortelen en hoef je niet als een gek te snoeien … je moet dan wel de staanders van je houtwel elke drie vier jaar vervangen; dat geeft niet, wilgesnoeihout genoeg.

 22. Mexican Blackbirds schreef:

  Wegens een afgekraakte steunpaal is onze takkenwal eens aan een deftige herstelbeurt toe. Heeft het zin om in die takkenwal (100x60cm) een egelhuis te voorzien of kan ik mij de moeite besparen om er een te timmeren? Ik weet dat er af en toe egels in de tuin lopen (te merken aan hun kakskes die ze achter laten), maar of en waar ze slapen dat weet ik niet. In de buurt van de takkenwal hebben we ook nog een hoop met bladeren, stengels, twijgjes,… waar ze onder kunnen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.