eigenwijs op reis

Tips voor trips

De Eigenwijze Tuin gaat vreemd (losse waarnemingen ende observaties) http://eigenwijzetuin.be/eigenwijs-op-reis/de-eigenwijze-tuin-gaat-vreemd/

zomer 2014: Costa Rica (reisverslag gezinsvakantie)

 

15 reacties op eigenwijs op reis

 1. TheHappyFive schreef:

  Awel gij se stoefblaas. Hoe sjiek hebt ge mich dat wel niet gemaakt!
  Dit is leesvoer voor vanavond, wanneer de kinderen in bed liggen en het leeslampje naast m’n zetel brandt!
  En ik kijk nu al gewoon uit naar het vervolg! Go for it!!!!

 2. onderdeappelboom schreef:

  Ik ben sowieso wel fan van reis- en fotoverslagen, en heel erg fan van verre-reizen-met-kinderen-verhalen, maar deze is wel bijzonder mooi, met het. schildpadverhaal als heerlijke uitsmijter. Ook ik kijk uit naar het vervolg! (en ik neem je zelfs niet kwalijk hoeveel reisheimwee je opwekt ;-)) Bedankt om het verslag te delen!

 3. Tineke schreef:

  Mooie plaatjes, gekke beesten ook (die basilisk bijvoorbeeld). En me de selfie heb ik nu ook een beeld bij hoe je eruit ziet :-) .
  Overigens, pg 6 en 7 van de 13 wilden bij mij niet laden….
  Ik zal zeker nog eens langs komen.

 4. janus schreef:

  skitterend verslag en fotoots! der zitten begot al een paar plekskes tussen waar ik ook mijn lodderig oog de kost gaf. doe maar rap voort! wat zeg ik: het moest er al op staan!

 5. Loko Tosh schreef:

  cloud forest coctial, jaja
  nog altijd jetlag zekerst
  tof verhaal en met plezier gelezen. nu pas tijd gehad, inderdaad wie vindt al die beestennamen uit, sorry ik heb ze niet allemaal gelezen.

  • bart schreef:

   Ah, zietsewel dat het nuttig is om mijn verslag hier te deponeren alvorens ik meneer Albelli er een gedrukte versie van laat produceren. Zo geraken de spellingsvauten er ook nog uit. Die beestennamen, ik kan me voorstellen dat het niet veel zegt aan wie er zich de beestjes in kwestie er niet bij kan voorstellen. Binnen twee jaar kan ik dat ook niet meer :-)

   • Loko Tosh schreef:

    dat je namen vergeet is OK, de sfeer van die reis zal nog wel een tijdje beklijven

 6. Loko Tosh schreef:

  het iets dat die neusbeer wegmuncht doet me aan een bloeiwijze denken, eventueel het begin van de vrucht?

 7. jan schreef:

  Bart, bedankt voor dit mooie reisverslag. Het was bijzonder aangenaam om lezen en doet dromen om binnen 10 jaar ook zo iets te doen. Naast huisruil (onderdeappelboom) ontdekte ik deze zomer dus ook travelnauts. Ik geef toe dat ik op het einde niet elk vogeltje meer heb opgezocht op tinternet. Leuk dat je kinderen ook zo geïnteresseerd zijn, ik hoop dat dat bij ons ook zo lukt. Voorlopig zijn het vooral nog de poezen die interessant zijn als we op reis zijn, maar ik vang nu en dan toch eens een vlindertje dat ze dan van dicht kunnen bekijken. De foto’s van kolibries etc., is dat met je 300 mm getrokken? Ik weet niet wat je andere 1000’en volgers daar van zouden vinden, maar een korte fototechnische epiloog zou ik zeer interessant vinden. groetjes, Jan (als winnaar van de “Grote Prijs Waar Zit De Houtpantserjuffer Op” meen ik daar recht op te hebben :-))

  • bart schreef:

   Dank je voor de appreciatie en je reactie Jan, heel leuk om zo’n reacties te krijgen. En uiteraard kan ik geen nee zeggen tegen de winnaar van de ‘Grote Prijs Waar Zit De Houtpantserjuffer Op’, ziet dat van hier! Gelukkig evenwel dat de prijsvraag niet het aantal volgers betrof, want daar overschat je toch één en ander :-)
   Welnu: Nagenoeg alle beestenfoto’s, ook de insecten, zijn gemaakt met een Nikon D7100 met daarop inderdaad de 300mm, maar wel in combinatie met een 1,4x teleconverter. De andere foto’s zijn genomen met een Nikon D200 met daarop een 18-200 zoom. Twee body’s meeslepen is wel wat gewicht, maar heeft als voordeel dat ik amper lenswissels moest doen en dus snel kon fotograferen als’t de moment was. En dat was ook een voordeel gezien de vochtigheid. Ik had ook nog een klein statiefke en mijn macrolens mee, maar die heb ik eigenlijk amper gebruikt. Ware ik alleen op stap geweest, dan had ik dat wellicht meer gedaan maar macrofoto’s vragen nu eenmaal wat meer tijd door dat gedoe met dat statief, en daar was niet veel draagvlak voor bij mijn medereizigers ;-)
   De lichtomstandigheden waren dikwijls lamentabel, dus veel foto’s zijn gemaakt op hoge ISO-waarden met merkbare korrel als gevolg. Voor de kleine vogeltjes was er vaak een flits (SB800 of de ingebouwde flits naargelang) van doen om een voldoende korte sluitertijd te krijgen. Verder heb ik ook gemerkt dat zoomlenzen en hoge luchtvochtigheid niet goed combineren: op een bepaald moment had ik condens binnen in de lens, the horror! Dus voldoende plastieken zakskes, een waterdichte fototas en een storm-jacket om bij regen te kunnen blijven fotograferen zijn geen overbodige luxe. Indien nog vragen: aarzelt vooral niet! :-)

 8. Loko Tosh schreef:

  waw en waw, tof verslag en foto’s, merci

 9. onderdeappelboom schreef:

  Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat je nog méér vogels en dieren kunt zien :-) Maar jullie plezier straalt ervan af, en het verslag is heerlijk, de glasvlinder prachtig, en jullie dochter steeds fotogenieker. Dat die regenseizoenen en winters in Zuid-Amerika samenvallen met onze zomers, is echt wel jammer, en een punt waar wij nog niet aan uit zijn.

  • bart schreef:

   Eigenlijk zijn we niet zo dikwijls ‘geambeteerd’ geweest door het regenseizoen. Ik kan me voorstellen dat het in de plaatselijke zomer echt wel te warm is (was nu al vaak bakken en braden voor een zweetzakske gelijk tekik :-) )

   • Loko Tosh schreef:

    leegaars zweet es gowe gereed, hebben ze mij, ook zweetzakske zijnde, altijd gezegd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.