hommelpotten

Nestpotten voor hommels

Aardhommels kiezen als nestplaats dikwijls een verlaten muizenhol. Door een bloempot omgekeerd in te graven krijg je een voldoende gelijkende omgeving om een hommelkoningin met haar kolonie te huisvesten. Sluit de bovenzijde van een stenen bloempot af met een plastic zak, graaf de pot dan omgekeerd in, en laat ongeveer een centimeter uitsteken boven de grond. Je verhoogt de kans op succes door wat muizennestmateriaal in de pot te doen (bij dierenwinkel te krijgen).

hommel op kersenbloesem


37 reacties op hommelpotten

 1. Silvia schreef:

  Wat een goed idee! Leuk voor bij de insektenwand.
  Vraagjes:
  – Moeten de potten al in de herfst de grond in of pas in het voorjaar?
  – Maakt het niet uit dat het ‘inregent’ of moeten ze onder een afdakje?

  Vast bedankt en groetjes,
  Silvia

 2. Roeland schreef:

  Ik snap het niet?
  Wat heeft het voor zin als je een bloempot omgekeerd in de grond graaft dan kunnen ze er toch nooit in of moet je er dan een hebben met een ontwateringgat aan de onderkant, (als je hem ingraaft de bovenkant) gaan ze daar dan door?
  En zo ja, dan regent het toch erin?

  Mvg,

  Roeland

 3. bart schreef:

  Roeland, het moeten inderdaad stenen bloempotten zijn met onderaan een ronde opening, waarlangs de hommels binnen kunnen. Als het regent zal er inderdaad een beetje water binnen komen, maar blijkbaar trekken de hommels zich daar niks van aan. Indien je de bloempot in een helling (liefst op het zuiden gericht) kan inwerken kan je wel het binnen regenen wel beperken.
  en Sylvia: sorry voor het late antwoord, je vraag is door de mazen van het net geglipt en ik lees ze nu pas. Om ze te beantwoorden: hommels zijn heel vroeg in het jaar actief, dus liefst je bloempot al ergens in februari de grond in (als de grond tenminste niet keihard bevroren is). De koninginnen (herkenbaar omdat ze dubbel zo groot zijn als een normale hommel) gaan in het vroege voorjaar op zoek naar een geschikte plaats.

 4. Pol Van Gorp schreef:

  Heb je misschien ook foto’s van je hommelpotten?

 5. bart schreef:

  @Pol: neen, daar heb ik geen foto’s van. Meer nog, ik heb ook geen hommelpotten meer momenteel (stukgestampt door de schapen een paar jaar geleden).

 6. marianne schreef:

  hallo wat een leuke ideeen die voor de solitairebijtjes heb ik al gemaakt , dank daar voor, maar een hommelpot. loop je dan niet het risico dat er wespen in gaan dat zou ik jammer vinden want daar ben ik als de dood voor,maar hommels vind ik wel leuke beestjes
  groetjes marianne

 7. Joan schreef:

  Hoe groot moeten die stenen potten zijn ? Diameter ? Ik heb geen idee hoe groot een muizennest normaal is, vandaar…

 8. bart schreef:

  een diameter vanaf tien centimeter moet ruim volstaan.

 9. Henk schreef:

  Leuk gedacht over die hommelpottekes zal die in mijn tuin ook geen plaatsen,alhoewel er vele hommels in mijn hof gesignaleerd zijn.dit jaar en daar ben blij om.Dacht echter niet dat ze konden steken,maar er lag er ene op zijne rug en die wilde ik voorthelpen maar bij die actie werd ik toch goed goed gestoken.

  Groeten Henk

 10. Tokolosh schreef:

  bijen en wespen steken met een angel, hommels bijten, grrrr

 11. bart schreef:

  ik kan me voorstellen dat zo’n beest zich op zijn rug zeer bedreigd voelt en daardoor iets agressiever uit de hoek kan komen. Zelf nog nooit een hommelbeet gehad. Maar wat niet is kan nog komen :-)

 12. ed schreef:

  Begrijp het toch nog niet helemaal: Wat maakt het ontwateringsgat nou uit als je dat vervolgens weer afsluit met een plasticzak. Of heb jij het nog steeds over de bovenzijde die na omkeren toch echt de onderzijde geworden is?

 13. bart schreef:

  ed, je sluit de bovenzijde af met de plastic zak. Dan draai je de pot om. De onderzijde is nu bovenzijde geworden. De plastic zak is de nieuwe onderzijde. Het ontwateringsgat is dus de nieuwe ingang geworden, bovenaan de hommelpot.

 14. Loko Tosh schreef:

  en waarom moet de bovenkant van de bloempot, die dan onderkant wordt, afgesloten worden, en dan nog wel met plastic?
  A) om ervoor te zorgen dat mollen en andere ondergrondse insecteneters de hommels met rust laten – huh laten die zich door plastic tegenhouden?
  B) om hommels te selecteren die zich in onze plastic wereld thuis voelen
  C) om ervoor te zorgen dat de aarde de hommelpot niet inslikt
  D) euh?

 15. bart schreef:

  E) tegen de wakte.

 16. AnneTanne schreef:

  Vertaal naar het Limburgs (of het Aantwaarps): wakte?

 17. bart schreef:

  @Annetanne, ha nee hé, zo makkelijk kom je er niet van af. Even googelen op ‘westvlaams wakte’ en zien of je zelf achter de betekenis komt :-)

 18. AnneTanne schreef:

  West-Vlaams? Help, en nu dacht ik altijd dat de Vlaamse Ardennen in Oost-Vlaanderen lagen…
  (Help, achter welke dikke boom kan ik mijn schaamrode kaken gaan verstoppen?)

 19. bart schreef:

  oh maar de Vlaamse Ardennen liggen in Oost-Vlaanderen hoor, maar ik ben een immigrant. :-) (zo ene die aan zijn eigen cultuur vasthoudt en zich niet helemaal integreert, d’ergste soort madam!)

 20. Loko Tosh schreef:

  ool daj zegt ziej zelve = al wa ge zegt zijde zelf
  ek wok = ikke ook
  @AnneTanne: met het stijgende niveau van de zee zijn een aantal westlanders aan een strategische terugtocht bezig. De Vlaamse Ardennen als dichtsbijzijnde onherbergzame streek (niet dat er geen herbergen zijn) is onze eerste opstap, maar onze blik is steevast op oneindig gericht en de open vlaktes van de verre kempen lonken. oedjoekloek en toettonne

 21. AnneTanne schreef:

  @Loko Tosh: Ik zit hier op 25m boven zeeniveau… Is dat hoger dan de Vlaamse Ardennen? (Maar toch: hartelijk welkom…)

 22. annet schreef:

  ik lees hier zo af en toe mee (want staat in mijn bookmarks: erg leuke site!). Ik vond nog een aardig idee voor een hommelpot, op dit blog, gemaakt van twee schalen. Je kunt natuurlijk ook twee stenen bloempotten tegen elkaar plakken.
  Ik neem aan dat de stukjes plastic slang boven de grond moeten blijven en dat ze dienen als anti-inregenen. Of de uiteinden blijven bovengronds en de hommelpot zit vooral óndergronds. Dat vermeldt de historie niet.
  Een koningin moet door die plastic voordeur naar binnen kunnen -koninginnen zijn gróót-, dus iets van 1 1/2 cm doorsnee heb je wel nodig.

  dag, Annet

 23. Herman Meeus schreef:

  Ik heb ooit gehoord dat hommelkoniginnen aangetrokken worden door muizennesten. Misschien geen slecht idee om in de bloempot wat materiaal van een oud muizennest te steken …

 24. Mexican Blackbirds schreef:

  @herman meeus: muizennestmateriaal, zoals reeds in het artikel staat…

 25. bart schreef:

  @Mexican Blackbirds: 1 bank vooruit en een kus van de meester. Alhoewel… euh… laat het ons op 1 bank vooruit houden. :-)

 26. Hendrik schreef:

  Het aanbrengen van een hommelpot dichtbij de moes- en fruittuin lijkt me dubbel nuttig. Hommels zijn extra goede bestuivers voor fruit- en vruchtgroenten (tomaat, komkomer,..)

 27. Dagmar schreef:

  vraagje over een hommelsoort
  hier in italie vliegen hele grote zwarte hommels rond
  ik kan ze nergens op het internet vinden
  iemand een idee welk soort het is

 28. Mexican Blackbirds schreef:

  hommel italiensis?!

 29. Loko Tosh schreef:

  very big black hommel italiensis?

 30. bart schreef:

  Dagmar: foto proberen maken en op de juiste plaats (insectenforum) plaatsen kan je misschien aan de naam helpen.

 31. Jacqueline schreef:

  De hommels in mijn tuin maken gebruik van de gaten die de woelratten/muizen hebben gemaakt. Of de woelmuizen er nog wonen weet ik niet!

 32. Margriet schreef:

  Hebben die “hommels een glimmend zwart lijf, vleugels zwart,blauw metaalachtig? Die heb ik ook in Italie gezien. Het zijn “houtbijen”, Xylocopa violaceus. heel mooi. Je vindt afbeeldingen door te googelen. groetjes, Margriet

 33. francis schreef:

  Ik heb vandaag ook 2 hommelpotten met muizennestmateriaal in de grond gestopt, nu maar hopen op bezetting zou ik zeggen. Ik vroeg me af of die van u al wat volk hebben gehad ondertussen? Hier ook een mooie site ivm hommelpotten wel engelstalig:
  http://www.bumblebee.org/nestbox_plans.htm

 34. arlette schreef:

  is hamsternestmateriaal ook goed ipv muizen

 35. bart schreef:

  Arlette, ik denk niet dat dat enig verschil maakt.

 36. Bert dame schreef:

  Even over de hommels
  Gisteren een hoop herrie in een koolmeesnestkast, het huisje fribreerde helemaal en wat denk je komen er heel regelmatig hommels uit .

  Mijn vraag wat nu te doen om de nieuwe bewoners het naar het zin te maken

 37. Mexican Blackbirds schreef:

  @Berd dame
  aangezien de hommels de mezenkast als ingepalmd hebben, lijkt het me alsof ze het daar naar hun zin hebben. Als je het hommelnest wil houden (goed zo!), zou ik dus niets doen. Die beestjes weten voor zichzelf wel een goede plek te vinden. En anders heb ik hier ook nog een paar (voorlopig) onbewoonde mezenkastjes waar ze naartoe mogen ;-) Liefst een koppel mezen, maar bij gebrek daaraan is een hommelnest mooi meegenomen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.