Insectenmuur

Veel insecten hebben maar een beperkte actieradius. Voedsel en slaap/nestgelegenheid moeten vrij dicht (hooguit een paar honderd meter) bij elkaar liggen om een geschikte leefomgeving te vormen. Het is dus nuttig om, naast voedsel(planten), ook voor de nodige schuil- en nestplaatsen te zorgen.

Dat kan eenvoudig: hang een bundel bamboestengels of rietstengels met een lengte van 15-20cm op een zonnige plaats en veel kans dat bijvoorbeeld solitaire bijen hier hun nest maken.
Ook eenvoudig is het boren van gaten in een houtblok of een weidepaal (diameters van 3 tot 10mm en dieptes van 5 tot 20 mm).
Om een uitgebreider klandizie te bedienen kan je kiezen voor een insectenmuur. De ideale plaats is zonnige, naar het zuiden gericht en beschut tegen regen (een afdakje en hoog genoeg van de grond voor opspattend water) In een stevig houten geraamte kan je dan alle mogelijke nestgelegenheid aanbieden. Holle stengels van Riet, Braam, Framboos, Vlier, bamboe en dergelijke kan je combineren met (voorgeboorde) boomstammetjes, bak- en andere stenen, stro,…

Zelf combineerden we het nuttige aan het aangename en kwam de insectenmuur onder een overstekende rand van het terras zodat de fundering van het terras aan het zicht onttrokken wordt. De oriëntatie is goed, maar de beschutting tegen regen zou beter kunnen.

insectenmuur

Zie ook de handleiding om een echte nestkast voor solitaire bijen of een nestblok voor solitaire bijen te maken.

meer info over solitiare bijen op deze website.

8 reacties op Insectenmuur

 1. Lumaj schreef:

  Prachtige website !!!
  Onlangs kwam ik tijdens een wandeling voorbij een eigenaardig bouwsel midden een klein natuurreservaatje.
  Na wat googelen kwam ik hier terecht. En nu weet ik dat ik waarschijnlijk een ‘insectenmuur’ zag. Afbeelding vind je bij de foto’s op mijn blog bij de wandeling Hunsberg – Eppegem.

 2. huub schreef:

  Misschien is het mogelijk om een foto van mijn onlangs vervaaardigde insectenmuur op de site te plaatsen?
  Hij staat op de scheiding met de buurman zodat hij ook (in spiegelbeeld)een wand heeft.

 3. bart schreef:

  Dag Huub,

  Het spijt me, maar dit is een persoonlijke website waarop ik enkel zaken plaats die met mijn tuin of mijn aanverwante activiteiten te maken hebben. Alle foto’s die je hier ziet heb ik dan ook zelf gemaakt.
  ivm je insectenmuur: ik vrees dat enkel de kant die op het zuiden gericht is veel bijtjes op bezoek zal krijgen, de andere kant zal wellicht veel minder in trek zijn.

 4. onderdeappelboom schreef:

  Hei Bart, ik was een beetje aan het zoeken op je site, in de overtuiging dat je hier ooit eens over de aanleg van je terras gesproken hebt, inclusief vermelding van de houtsoort. Maar zoekend op ‘terras’ vind ik dat helaas niet… Vergis ik me? Hielfe bitte! :-)

 5. bart schreef:

  Aber nein, fraulein unter dem Apfelbaum, u vergist zich niet. Edoch de terrasaanleg dateert van pre-wordpress tijden, en die zitten diep in de catacomben van het interwebs verscholen. Edoch geen nood, wij snorkelen dat eens gauw voor u op,
  van de eerste excavaties , over de de fundamenten tot de afwerking . ’t is nikske, met plezier en graag gedaan en al. :-)

 6. onderdeappelboom schreef:

  Aber Eureka, du bist toch veel te friendlich Herr Bart! Vielen Dank!

 7. steve schreef:

  Hele toffe site, en prachtige tuin!
  Ik zocht naar nestkastjes en kwam op uw site terecht.
  Doe zo verder !!

 8. Tanja Kerkhof schreef:

  Zo leuk, zo’n insectenmuur of -hotel! En eenvoudig zelf te maken. Wordt mijn nieuwste project voor dit jaar. Hoe en waar precies weet ik nog niet helemaal, maar ook hier weer wat inspiratie opgedaan, dank!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.