nestkast voor vleermuizen

een praktische handleiding voor het maken van een nestkast voor Vleermuizen.

Alle foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

benodigd materiaal:

nestkast vleermuizen materiaal
boormachine
schroevendraaier
nestkast vleermuizen materiaal
een (degelijke)
zaag
nestkast vleermuizen materiaal
hout balpen en
plooimeter
nestkast vleermuizen materiaal
schroeven
hamer en beitelwerkwijze:

1. De afmetingen van de nestkast doen er in feite niet zo veel toe. Ergens iets tussen een nestkast voor mezen en een platte brievenbus voldoen. Veel belangrijker is te werken met ruw, ongeschaafd en onbehandeld (!) hout. Dus niet geïmpregneerd met insecticide en niet geschilderd. Het ruwe hout hebben ze nodig om zich makkelijk aan vast te klampen, de chemicaliën moeten achterwege blijven omdat vleermuizen hier extreem gevoelig voor zijn. De afmetingen van de nestkast die ik hier gemaakt heb zijn bepaald door de locatie waar ze geplaatst werd: in de plaats van een vensterglas in een berghokje.
De basis is gemaakt van vier stukjes balk van 5 cm breed, 6,5 cm diep en 40 cm lang. Stevig aan elkaar schroeven tot een vierkant frame van 40x50cm zoals hier onder.
nestkast vleermuizen materiaal nestkast vleermuizen materiaal


2. Om de lichtinval in de kast zelf te beperken plaats je op zo’n vijf centimeter van de onderkant een houten latje van 3,5 cm breed. Dat laat straks, als voor- en rugzijde geplaatst zijn, een kier van anderhalve centimeter aan de rugzijde vrij waar de beestjes langs kunnen (ja, dit is echt breed genoeg). Als je het latje net lang genoeg maakt dan kan je het tussen de twee zijbalkjes klemmen. Anders moet je het met enkele nageltjes vastzetten.
nestkast vleermuizen materiaal nestkast vleermuizen materiaal


3. Voor- en achterwand verzagen, gebruik hiervoor ruw ongeschaafd hout, of maak zelf met een hamer en beitel of ander grof geweld de nodige onregelmatigheden.Vervolgens achterzijde stevig vastvijzen. Probeer alle kieren zo goed mogelijk dicht te krijgen zodat er geen licht binnen valt in de kast. Eventueel afplakken met isolatietape om de kieren te dichten.
nestkast vleermuizen materiaal nestkast vleermuizen materiaal nestkast vleermuizen materiaal


4. Aan de voorzijde komt onderaan een invliegopening van anderhalve centimeter hoog, over de hele breedte van de kast.
Het uithalen van de gleuf vraagt enige creativiteit met cirkelzaag en hamer en beitel. Pas op voor je vingers.
nestkast vleermuizen materiaal nestkast vleermuizen materiaal


5. Voorwand nog vastschroeven, en klaar is de nestkast. Hang ze stevig op, op een beschutte plaats voor de regen en niet in volle zon.
nestkast vleermuizen materiaal nestkast vleermuizen materiaal


29 reacties op nestkast voor vleermuizen

 1. lex moen schreef:

  vraag: bij vogelkastjes wordt aangeraden om de kastjes na een seizoen te vervangen vanwege mogelijke cumulatie van parasieten. geldt dit ook voor vleermuiskastjes?

 2. bart schreef:

  vervangen hoeft echt niet hoor Lex, ook niet bij vogelkastjes. Gewoon in het najaar eens grondig reinigen (vb door er kokend water in te gieten – wel even nakijken of ze niet bewoond zijn ;-) ) doet al wonderen. Mijn vleermuizenkast heb ik nog niet opengemaakt, omdat ik niet zeker ben of ‘er iemand thuis is’ dus die is op twee jaar en een half nog niet schoongemaakt.

 3. luuk schreef:

  zit er al wat in??? volgens mij hoef je vleermuizenkasten niet eens schoongemaakt te worden in de natuur worden ze ook niet schoongemaakt.

 4. bart schreef:

  @luuk:
  er hebben er in elk geval al in gezeten, maar of er momenteel huurders zijn weet ik niet. De kast hangt nogal op een uithoek van mijn koterijen. Schoonmaken doe ik inderdaad niet. Ik heb me laten wijsmaken dat vleermuizen sowieso verschillende verblijfplaatsen om de zoveel dagen combineren, net met de bedoeling om hun parasieten te vlug af te zijn. Bovendien, schoonmaken met detergent is bij deze gevoelige beestjes sowieso uit den boze. Puur natuur dus :-)

 5. Tom schreef:

  Je kan ook vleermuiskasten maken zoals vogelhuisjes, met onderaan gleuf tegen de achterzijde en in de kast horizontale groeven maken in de achterkant;
  deze kasten zijn makkelijker te kontroleren doordat deksel open kan.

 6. bart schreef:

  @Tom: ik ben in feite geen controlefreak. Leven en laten leven denk ik dan. Eigenwijze tuin, weetwel… iedereen zijn ding laten doen…

 7. Jeannette schreef:

  Hallo, kan iemand mij zeggen op welke hoogte de vleermuiskast bij voorkeur opgehangen moet worden? op 2 meter, 4 meter, 6 meter, 8 meter van de grond??
  alvast bedankt!

 8. Paul schreef:

  Jeannette ik weet het (hoe hoog het van de grond moet) zo’n 3 a 7 meter boven de grond.

 9. Nico schreef:

  Ik heb vleermuizen in mijn dak zitten. Het dak zit op 7,5 meter van de grond. Volgens mij zijn vleermuizen niet kritisch wat hoogte aan gaat. Het niet gestoord worden is belangrijker. Ze komen het nest niet uit als het licht bij de buren aan blijft. Dus verstoring is het grootste probleem

 10. Alex schreef:

  De maatvoering is niet erg nauwkwurig: als de diepte 65 (mm) is en je plaatst een latje van 35 (mm) dan blijft er m.i. 30 (mm) over als doorkruip c.q. lichtinvalopening. Hoe zit het nu?

 11. bart schreef:

  Dat is speciaal zo gemaakt voor dikke vette vleermuizen die niet goed zijn in meetkunde.
  Euhm, nee, de diepte van de kast is 5cm, de balkjes van 5×6 liggen op hun brede kant. Dus 35mm + 15 mm = 50mm.

 12. sander schreef:

  Leuk ik ga er binnenkort eentje maken. Hier in Amsterdam centrum zie ik ze geregeld jagen bij mij voor, boven een gracht. Ben benieuwd of er wat inkomt. Hebben de dieren nog voorkeur voor noord,zuid, oost of west mbt opening? Ik wil het kastje aan een (niet gebruikte) bakstenen schoorsteen hangen die aan alle kanten vrij is, dus ik kan alle kanten op. En ben ik voor het komende broedseizoen nog op tijd?

 13. bart schreef:

  sander,
  zuidwesten = overwegende wind en regenkant, niet optimaal.
  zuidkant = middagzon, soms te warm, niet optimaal
  noordkant = nooit zon, koud, niet optimaal
  blijft over: oostkant, maar als dat niet lukt dan is een andere kant ook goed hoor.

  Vleermuizen gebruiken op 1 seizoen verschillende locaties, dus je maakt zeker kans dat ze dit jaar al langs komen.

 14. Geert schreef:

  Ondanks dat het alweer even geleden is dat hier wat geschreven is, hoop ik dat er nog meegelezen word.

  Mogen de vleermuiskasten ook driehoekig zijn? Over een paar weken word mijn nieuwbouwhuis opgeleverd, en was van plan ook wat diervriendelijke plaatsen te creëren. Nu dacht ik er aan om onder de overstek van het huis helemaal in de nok een vleermuiskast te plaatsen. Dat is dan op een 9,5-10 meter hoogte, met bovenin een punt. Of kunnen ze zich dan moeilijk vastklampen?

  En kan het verder kwaad om de buitenkant met watergedragen verf te schilderen, en dan uiteraard eerst goed uit te laten harden voordat hij opgehangen gaat worden?

 15. bart schreef:

  Geert, ik denk dat de vorm totaal geen bezwaar is, als ze maar grip hebben op de wanden. Eventueel de binnenzijde wat opruwen met een houtrasp of met een zaag wat inkepingen maken bijvoorbeeld. Over de verf kan ik je geen uitsluitsel geven. Misschien je licht eens opsteken bij de vleermuizenwerkgroep.

 16. Geert schreef:

  Bedankt Bart. Dat opruwen moet wel goed komen, ik ben timmerman van beroep. Ik zal ook eens navragen bij de vleermuizenwerkgroep over de verf.

 17. Geert schreef:

  Met dank aan jou links krijg ik een veel beter idee als een vleermuiskast. De overstekken zijn hol, wellicht kan ik die op een nette manier toegankelijke maken.

 18. Pingback: Een thuis voor de vleermuis « Groenhuis.org

 19. Linda schreef:

  Hey,wij hebben vleermuizenkastjes gekocht in het natuurhulpcentrum(Opglabbeek) maar we zijn vergeten te vragen of we ze nu nog kunnen ophangen of best wachten tot het voorjaar grt.

 20. Loko Tosh schreef:

  Hey Linda, waarvoor moeten die vleermuizenkasten dienen?

 21. Bart schreef:

  Linda, je mag ze zeker nog ophangen. Vleermuizen gebruiken zo’n kasten dikwijls om te overwinteren.

 22. Linda schreef:

  Hey Loko Tosh,de bedoeling is om enkele vleermuizen onderdak te geven(ik zal al blij zijn met eentje) :-))

 23. Linda schreef:

  Oké Bart,ik ga er dit weekeinde nog werk van maken,grt.

 24. Geert schreef:

  Vandeweek met ket kuisen van de ramen zag ik keutels aan de buitenzijde op de waterslagen liggen. Na wat opzoekwerk weet ik het vrijwel zeker, ik heb één of meerdere vleermuizen in mijn overstek zitten aan de voorkant van mijn huis :-)

 25. Karl schreef:

  Juist een vraagske, hebt ge tot nu al in al uw nestkasten al beestjes gehad of zijn ze nog niet allemaal bezocht?

 26. bart schreef:

  Karl: nog niet in de steenuilnestkast (tenminste als je de spreeuwen niet meetelt die er in zaten), nog niet in de kerkuilnestkast, en nog niet in mijn luiemensennestkast, de winterkoning broedt daar ostentatief een halve meter naast in de oversteek van het dak. Voor de rest: overal al bezoek gehad, soms onregelmatig, soms jaarlijks.

 27. Bruno Maenhoudt schreef:

  Ik heb net een vleermuis tussen mijn brandhout ontdekt en weet niet onmiddelijk wat er mee aan te vangen. Heb de vleermuis vorlopig laten liggen en terug afgedekt. Hij moet wel in de eerst komende dagen weg met dat ik het hout nodig hebt. Vraag , Hoe de vleermuis te verplaatsen, het vleermuisje was eventjes wakker. Bruno

 28. sneeuwmeestera schreef:

  Ik maak sinds kort ook vleermuiskasten en ben bezig met een wat groter project. Ik maak ook bouwpakketjes voor personen die het zelf af willen maken. Te vinden op marktplaats. Verkoper GROEN. Maar als je alles zelf wilt maken kan ik ook gratis een tekening sturen.

 29. Ronny schreef:

  Beste sneeuwmeestera, zou u het een probleem vinden me een plan op te sturen naar België? Ik zou graag in de lente meerdere kasten willen maken en heb hier massa’s hout liggen… Groeten, Ronny

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.