nestkast voor wilde bijen

een praktische handleiding voor het maken van een nestkast voor solitaire bijen.
Onderstaand getimmer te ingewikkeld? het kan ook simpeler (maar minder leuk) met een nestblok voor bijen.

noot: het gebruik van plastic en glazen buisjes is bij nader inzien niet ideaal voor de bijen (condens, oververhitting, niet ademend,…). Dus afgezien van een enkel exemplaar vanuit educatief oogpunt kies je beter voor een volledig houten exemplaar.

Alle foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.


benodigd materiaal:

schuurpapier nestkast
schuurpapier

nestkast maken
een (degelijke)
zaag

vogelkastje maken
hout,
plooimeter
en balpen

nestkast bijen

plastic buisjes, nageltjes
en een vijs-haakje

nestkast solitaire bijen

boormachine
schroevendraaier


werkwijze:
1. Hout: De maten zijn indicatief, in feite zijn zo goed als alle formaten bruikbaar, zolang de diepte van de kast niet te kort wordt. Zelf gebruikte ik twee stukken van 9cm x40cm x12mm (zijkanten), twee stukken van 7cm x 40cm x12mm (voor- en achterkant), een stuk van 7cm x 14cm x12mm (het dak) en een stuk van 5cm x 9cm x 12mm (de bodem). Voor een zuiver geweten: in de Gamma verkopen ze FSC gelabeld hout. Als het goed gaat heb je een hoopje planken zoals op de foto hieronder rechts.


bijenkast wilde bijen kast


Eveneens nodig uit de doe het zelf: plastick buisjes, verkrijgbaar in een hele reeks diameters aan belachelijke prijzen (0,20€ per meter voor de dunste). Koop voldoende buis van verschillende diameters, van de kleinste tot en met binnendiameter 8mm.


2. schuur de randjes proper na het verzagen, en timmer de boel aan elkaar. Maar niet heel de boel: enkel één van de zijkanten, de voorkant, de achterkant, het dak en de bodem. De andere zijkant is een spécialleke: die maak je enkel bovenaan vast met (aan elke kant) één spijker. Zo kan die zijwand open scharnieren.

nestkast bijen bijennestkast


3. Alvorens de draaiende zijwand vast te timmeren geef je aan de onderzijde een zaagsnede van een paar mm dik, een goeie cm diep. Daar past dan een haakvijs tussen die je als slotje kan gebruiken.

solitaire bijen nestkast


4. Teken een rooster op voor én achterkant. twee lijnen die de planken in de lengte in drie gelijke delen verdelen, en dan om de drie centimeter een lijntje. Aan de voorzijde boor je op de kruispunten van die lijntjes afwisselend de gaten waar je plastic buisjes door passen (foto midden). Aan de achterzijde boor je een gaatje waar een korte dikke vijs in past (foto rechts).
bijennestkast wilde bijen nestplaats bijennestkast


5. Rest nog de stukjes buis doorheen de gaatjes te duwen, tot over de schroeven aan de achterzijde. Afsnijden met een breekmes werkt prima

nestkast bijen nestkast bijen


6. Ophangen op een op het zuiden gerichte, beschutte plaats (op de foto is niet ideaal: tegen een zuidermuur is beter). Als het goed gaat zie je na enige tijd dat er buisjes dichtgemaakt zijn. Hét moment om eens binnen te kijken: in de buisjes zie je dan de compartimentjes met telkens één bijtje in volle ontwikkeling (foto rechts).


bijenkast solitaire bijen

56 reacties op nestkast voor wilde bijen

 1. bart schreef:

  Mwoehaa, meneer Gaardenier heeft al een reputatie opgebouwd precies? :-)
  Bedankt voor je aanvullingen Jens, ‘k peis dat er momenteel tronkenbijtjes rond het insectenhotel zwermen hier. ‘k Zal ze eens proberen te fotograferen als het weer wat mee zit dit weekend.

 2. hanneke schreef:

  wij kwamen er achter dat we een nest in de schutting muur hebben zitten, wat voor bijen het zijn weet ik niet, Heeft het nu zin als ik een kastje neer zet? of is het raadzamer om ze gewoon hun gangetje te laten gaan….
  Ik heb ook ergens gelezen dat bijen nu gevoederd worden om de winter te kunnen overbruggen…. wat kan ik ze dan geven?

 3. bart schreef:

  @Hanneke: als ze al een nest aan het bouwen zijn hoef je geen kastje meer te zetten, maar het kan nooit kwaad om er eentje te zetten voor andere bijtjes.
  Bijvoederen in het najaar gebeurt voor zo ver ik weet vooral bij honingbijen, en wel omdat die een stuk van hun wintervoorraad kwijtspelen aan de imker die honing oogst. Als er geen honing uit het nest verdwijnt dan hoeft er ook niet bijgevoederd te worden: de bijen zorgen zelf voor voldoende voorraad. Ook wilde bijen sprokkelen zelf hun voedsel bijeen. Wat je wel kan doen is zorgen dat je vanaf de vroege lente tot zo ver mogelijk in het najaar bloeiende voedselplanten in je tuin hebt.

 4. Klaas schreef:

  Ik heb m’n bedenkingen bij de plastic buisjes. Die op de foto zijn zachte plastic buisjes en gaan daar geen weekmakers in om ze flexibel te houden? Weekmakers zijn naar mijn weten vrij ongezond voor de mens, laat staan voor kleine organismen als bijen. Ik zou daarom i.p.v. flexibele buisjes harde plastic buisjes gebruiken.

  • Bob schreef:

   Die plastiek buisjes zijn dus eigenlijk maar bedoeld om er zelf naar te kunnen kijken. Ik ben geen voorstander van plastiek. Een dik stuk hout met een reeks gaten in geboord is mijns inziens minstens even goed voor deze bijen. Ik kan er niet in kijken maar dat stoort helemaal niet.

 5. Guy schreef:

  Prachtige website. Eindelijk!
  Succes.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.