nestkast voor wilde bijen

een praktische handleiding voor het maken van een nestkast voor solitaire bijen.
Onderstaand getimmer te ingewikkeld? het kan ook simpeler (maar minder leuk) met een nestblok voor bijen.

noot: het gebruik van plastic en glazen buisjes is bij nader inzien niet ideaal voor de bijen (condens, oververhitting, niet ademend,…). Dus afgezien van een enkel exemplaar vanuit educatief oogpunt kies je beter voor een volledig houten exemplaar.

Alle foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.


benodigd materiaal:

schuurpapier nestkast
schuurpapier

nestkast maken
een (degelijke)
zaag

vogelkastje maken
hout,
plooimeter
en balpen

nestkast bijen

plastic buisjes, nageltjes
en een vijs-haakje

nestkast solitaire bijen

boormachine
schroevendraaier


werkwijze:
1. Hout: De maten zijn indicatief, in feite zijn zo goed als alle formaten bruikbaar, zolang de diepte van de kast niet te kort wordt. Zelf gebruikte ik twee stukken van 9cm x40cm x12mm (zijkanten), twee stukken van 7cm x 40cm x12mm (voor- en achterkant), een stuk van 7cm x 14cm x12mm (het dak) en een stuk van 5cm x 9cm x 12mm (de bodem). Voor een zuiver geweten: in de Gamma verkopen ze FSC gelabeld hout. Als het goed gaat heb je een hoopje planken zoals op de foto hieronder rechts.


bijenkast wilde bijen kast


Eveneens nodig uit de doe het zelf: plastick buisjes, verkrijgbaar in een hele reeks diameters aan belachelijke prijzen (0,20€ per meter voor de dunste). Koop voldoende buis van verschillende diameters, van de kleinste tot en met binnendiameter 8mm.


2. schuur de randjes proper na het verzagen, en timmer de boel aan elkaar. Maar niet heel de boel: enkel één van de zijkanten, de voorkant, de achterkant, het dak en de bodem. De andere zijkant is een spécialleke: die maak je enkel bovenaan vast met (aan elke kant) één spijker. Zo kan die zijwand open scharnieren.

nestkast bijen bijennestkast


3. Alvorens de draaiende zijwand vast te timmeren geef je aan de onderzijde een zaagsnede van een paar mm dik, een goeie cm diep. Daar past dan een haakvijs tussen die je als slotje kan gebruiken.

solitaire bijen nestkast


4. Teken een rooster op voor én achterkant. twee lijnen die de planken in de lengte in drie gelijke delen verdelen, en dan om de drie centimeter een lijntje. Aan de voorzijde boor je op de kruispunten van die lijntjes afwisselend de gaten waar je plastic buisjes door passen (foto midden). Aan de achterzijde boor je een gaatje waar een korte dikke vijs in past (foto rechts).
bijennestkast wilde bijen nestplaats bijennestkast


5. Rest nog de stukjes buis doorheen de gaatjes te duwen, tot over de schroeven aan de achterzijde. Afsnijden met een breekmes werkt prima

nestkast bijen nestkast bijen


6. Ophangen op een op het zuiden gerichte, beschutte plaats (op de foto is niet ideaal: tegen een zuidermuur is beter). Als het goed gaat zie je na enige tijd dat er buisjes dichtgemaakt zijn. Hét moment om eens binnen te kijken: in de buisjes zie je dan de compartimentjes met telkens één bijtje in volle ontwikkeling (foto rechts).


bijenkast solitaire bijen

56 Responses to nestkast voor wilde bijen

 1. Rick Wortelboer schreef:

  vijs is schroef, plooimeter is duimstok

 2. bart schreef:

  en een Wortelboer is een Nederlander ;-)
  Wij daarentegen spreken van ‘vijzen’ en ‘plooimeters’ é moat. Een ‘schroef’ zit vanachter op een boot en een ‘duimstok’ is waarmee de meester op je vingers klopt als ge niet luistert!

 3. Harry Westerhuis schreef:

  iK ONTDEK NET JE SITE EN BEN DIRECT ENTHOUSIAST. OOK VOOR JE AANDACHT VOOR DE NESTKAST VOOR SOLITAIRE BIJEN. IN GRONINGEN BEN IK NATUURGIDS EN DAARDOOR GEINTERSSEERD IN VEEL NATUURASPECTEN (W.O. DE MENS)
  jE KAST VOOR SOLITAIRE BIJEN BESTELDE IK TOT NU TOE BIJ DE IDIEELE STICHTING IPSE IN VLAARDINGEN VOOR EURO 12,50 (EXCL. VERZENDKOSTEN). KOMENDE WEEK KOMEN ER WEER 12 KASTEN MIJN KANT OP. MISSCHIEN KAN EEN TIMMERMAN BIJ MIJ OP M’N WERK ZE NU ZELF TIMMEREN. ALS JE WILT KAN IK JE EEN TWEETAL BOEIENDE ARTIKELEN OVER SOL. BIJEN +KASTEN TOESTUREN. VERDER HEB IK INMIDDELS AL EEN GROTE PARTIJ COMFORT DRAAGRIEMEN (vOOR VERREKIJKER EN FOTOTOESTEL BIJ MARC VERMYLEN VAN NATUURPUNT BESTELD. DIE WORDEN OOK HIER NL. ERG GEWAARDEERD DOOR MET NAME VOGELAARS. GR.
  hARRY

 4. DrAtomic schreef:

  Beste Harry, misschien moet je ook even een nieuw toetsenboard over internet bestellen?

 5. Pol Van Gorp schreef:

  Hoe hoog hang je die dingen best op of speelt dat geen rol? Mag je de kastjes trouwens ook een kleurtje geven, of schrikt dat de lieve beestjes net af? Verder: prachtige website: ik gebruik hem om informatie op te laten zoeken door mijn leerlingen in de school en ben van plan om misschien met hen een bijennestkastje te maken tijdens een crea-activiteit! Knap! Doe zo voort!

 6. bart schreef:

  Pol, in feite doet het er niet zo veel toe hoe hoog ze hangt. Meestal worden ze ongeveer op ooghoogte geplaatst om ze makkelijk te kunnen observeren. Niet te laag bij de grond (zodat er geen lang gras voor komt te groeien en er geen regenwater op spat) is zowat de enige ‘richtlijn’. Met schilderen moet je oppassen, niet zozeer om de dieren af te schrikken maar wel omdat veel houtproducten giftig zijn voor insecten. Dus wel even opletten waarmee je het doet. En bedankt voor de positieve commentaar!

 7. Marianne schreef:

  Hallo. Ben op zoek geweest naar doorzichtige buisjes, maar zonder succes. Waar vind je die? Wat is het precies? Een soort slang? En welke diameter moet je gebruiken? Bedankt!

 8. Marianne schreef:

  O, sorry, niet goed gelezen voor de diameter. Maar bij de Formido bij ons verkopen ze die buisjes niet. Iemand tips? Nogmaals: wat is het voor buis? Waar gebruikt een ‘normaal’ mens ze voor? Mijn dank is groot… ;-)

 9. bart schreef:

  @Marianne: normale mensen gebruiken zo geen darmpjes.
  Mensen die een aquarium hebben soms wel :-). Je vind de buisjes ze in België in de Hubo, de Gamma en consoorten. Formido’s hebben we hier niet.
  Wel best eens goed in een emmer water spoelen zodat alle chemische restanten er uit gespoeld zijn, anders riskeer je dat het eerste ‘legsel’ mislukt.

 10. the666bbq schreef:

  kristaldarm heet dat in het (laag)nederlands, kan je meestal kopen per lopende duimstok in de doe-het-zelf zaken, of waar ze waterplanten/aquaria verkopen.

 11. Tokolosh schreef:

  de thuisbrouwers gebruiken die darmpjes om van de ene Dame Jeanne naar de andere over te hevelen

 12. bart schreef:

  @tokolosh: zoals ik zei dus, ‘normale mensen gebruiken zo geen darmpjes’. :-)

 13. Tokolosh schreef:

  TGIFA

 14. Patrick Goossens schreef:

  Ik heb reeds een aantal blokken gemaakt, maar ga nu kast maken met glazen buisjes.
  Ik heb deze glazen buisjesz gevonden in Meerhout bij glasatelier Jan Saillart. Je hebt ze in diameters vanaf 3 mm tot meer dan 10 mm.

 15. Pol Van Gorp schreef:

  Ik heb vandaag mijn eerste legsel ontdekt! Ik heb mijn kastje wel gebeitst met milieu-en diervriendelijke beits (We zullen zien wat dat op lange termijn geeft) en ik heb mijn buisjes achteraan dichtgemaakt met boetseerklei. Dat is een natuurlijk product en het oogt beter. Bovendien kunnen dan de larfjes hun poep niet bezeren aan de vijsjes achteraan in de kast! ;O)
  Wel valt mij op dat enkel de grotere gaatjes gebruikt worden, bij mijn nichtje die van mij een zelfde kast heeft gekregen was dat ook zo. Ligt dit misschien aan onze omgeving of moeten we gewoon wat meer geduld hebben om te wachten op de kleinere bijtjes?

 16. Herta schreef:

  http://www.solitairebijen.ugent.be/nestgelegenheden.html raadt af om plastic buizen te gebruiken, omdat die in de warmte gassen gaan uitwassemen die niet gezond zijn voor het broedsel.
  Zelf vraag ik mensen die bamboe gaan snoeien om bruikbare stukken. Je kan die gewoon bundelen en ophangen, of er een blik mee vullen, en dat ophangen.

 17. Pol van Gorp schreef:

  I.v.m. de plastic buizen staat op die website: “deze lijken me niet al te gezond voor de aankomende bijen.” Dit betekent dat de man in kwestie het eigenlijk ook niet weet. Wat hij blijkbaar wel weet (en dat vind ik interessanter) is dat het sterftecijfer van het broed hoger ligt in nestkasten met buisjes dan in houtblokken met voorgeboorde gaten. Misschien is dit voor ons toch ook iets om rekening mee te houden?

 18. Tokolosh schreef:

  ik vermoed dat hout die eieren en larven beter beschermd tegen (extreme) variaties van temperatuur en vochtigheid

 19. bart schreef:

  In de praktijk is bij mij thuis gebleken dat sommige legsels in de plastiek buisjes inderdaad niet uit komen, maar verreweg de meeste zijn wel succesvol. Hetzelfde bij de voorgeboorde houtblokken in mijn tuin: sommige gangetjes blijven ook voor eeuwig en altijd uitgesloten waaruit ik concludeer dat dat legsel mislukt is.
  Ik zie ook dat op diezelfde pagina van van de ugent aangeraden wordt (bij gevorderden) om doorzichtige plastiek te gebruiken tussen twee houtblokken om de legsels te kunnen controleren. Vreemd dat het daar dan wel zou mogen?

 20. Martine schreef:

  Wat een leuke site en wat een prachtige tuin waar alles groeit en bloeit en een plaatsje vindt.
  We proberen hier onze tuin ook volledig in functie van al wat zoemt en vliegt in te richten, met kasten voor vogels en insecten. Het is misschien een kleinschalige onderneming maar het geeft enorm veel voldoening. Wij volgen hier nu, voor het eerst in ons leven, de solitaire bijtjes, en het is fantastisch.
  Deze site is een stimulans om nòg meer voor de natuur te doen.
  Ga zo door!
  Groetjes
  Martine

 21. Patrick Goossens schreef:

  Heb 14 dagen geleden mijn nestkast met glazen buisjes afgewerkt. Ik heb 4 diameters voorzien, 4-6-8 en 10 mm. De 3 kleinste diameters worden volop gebruikt, de 10 mm is blijkbaar te groot. Osmia rufa, Osmia cornuta en de muurwesp hebben hier een plekje gevonden. De muurwesp maakt in de 12 cm lange buisjes 5 nestcellen, de gehoornde metselbij 10 cellen.

 22. hoow schreef:

  Toen ik opeens wat harder moest trekken om een (ouder) venstertje open te doen in mn huis zag ik tot mn grote verbazing in de gleuf onderaan, een bijtje, modderige kamertjes en per kamertje iets wat leek op wormpjes.
  Het raam heel vlug weer dicht gedaan en voortaan verlucht ik via de velux. Maar enig idee hoelang zou ik moeten wachten tot het raam weer open kan zonder de bij en haar nageslacht te storen?

 23. bart schreef:

  @Martine: vele kleintjes maken een groot, naar het schijnt :-) Leuk dat je iets aan deze site hebt.
  @Patrick: de kleinste diameters blijven bij ons doorgaans vrij. De bijensoorten kan ik nog niet zo goed uit elkaar houden, ik zal me er (weer) eens in moeten verdiepen.
  @hoow: veel hangt af van de temperatuur (raam op het zuiden?) maar ik denk dat je al gauw een paar weken mag rekenen voor ze uitvliegen. Om de week eens kijken zal geen kwaad kunnen vermoed ik.

 24. hoow schreef:

  idd een zuidraam.
  Ik zal in de komende weken eens zien of ik een nestkast kan knutselen voor tegen die muur.
  En misschien moet ik idd nog eens stiekem gaan gluren, ik was wat bang dat ik iets zou beschadigen of verstoren.

 25. jan schreef:

  Blijkbaar vinden ze het afwateringsgat in de onderregel van een houten raam ook wel een geschikte toegangspoort. Die meerkamersystemen in de vensterramen zijn ongewild dan ook interessante pleisterplaatsen (totdat je dat raam eens opent en een mooie blik kan werpen of het broedsel…).

 26. hoow schreef:

  Gelukkig kan ik hier zien hoelang mn bijtjes er al zijn.
  twee maanden dus
  Nu beginnen mn bijtje eindelijk wat te veranderen van de kleine witte wormpjes die ze waren, naar grotere donkere poppen. Hopelijk moet ik niet nog twee maanden wachten eer ze uitvliegen, want ik wil mn raam weer kunnen openzetten ^^

  Ik heb het raam om de zoveel weken eens geopend om te kijken, het lijkt hen niet zoveel te storen.

 27. mrln schreef:

  Via via heb ik het advies gekregen om in de plastic buisjes kleine gaatjes te prikken voor de nodige ventilatie. Hout ademt immers.
  Gewoon met een naald gedaan; lukt prima!

 28. hoow schreef:

  eind augustus
  mn bijtjes zitten er nu al 4 maand, weinig verandering de laatste tijd.

 29. MC schreef:

  hoow, zitten die bijtjes daar nu nog ? Zijn zeker mummietjes ? Heb je voor niets je raam de hele zomer dichtgelaten…

 30. De Gendt André schreef:

  Hallo,
  Kan iemand mij helpen met een plan om zelf een bijenkast te maken om honing te kweken.

 31. AnneTanne schreef:

  @De Gendt André: Kijk eens op deze pagina.

 32. edwin schreef:

  @Bart
  “een ‘duimstok’ is waarmee de meester op je vingers klopt als ge niet luistert!”
  vandaar het misverstand. In Nederland doen we niet meer aan lijfstraffen op school [en zie het resultaat]
  Waarom heet het dan geen vingerstok en meet je echt plooien met een plooimeter?
  ;-)
  als een schroef ‘achter op een boot zit’ waarvoor is dan de afgebeelde ‘schroevendraaier’? Zijn er geen ‘vijzendraaiers meer in België?

  Ik hoop dat je mij dit niet euvel duidt, gewaardeerde buurman, maar ik kon het niet laten ;-)

  Mooi kastje overigens met zo van die doorzichtige darmpjes. Als je niet per se de bijen wilt gadeslaan, dan kun je ook een aantal stujes electriciteitspijp of bamboe nemen en die bij elkaar binden met een dakje erop (en een plankje erachter

 33. bart schreef:

  @edwin: plooimeters plooi je inderdaad. En kan je met een duimstok duimen? nee, ik dacht het niet! Nee echt, ik vermoed dat nog geen 10% van de Vlamingen begrijpt wat je bedoelt als je het hier over ‘een duimstok’ hebt.
  Overigens, een schroevendraaier bestaat eigenlijk niet, dat is een hollandse uitvinding. In het echt heet zo iets een toernavies, en in dit geval (een elektrische) een viseuse.

 34. Loko Tosh schreef:

  drie essen voor een visseuse en zelfs vier als je er meer dan één hebt

 35. hoow schreef:

  Ja, ik heb men bijtjes opgegeven
  volgens mij zijn er 1 of twee uitgevlogen, maar in de rest is geen verandering te bespeuren. :(
  en nu ben ik wel zo ’n vreselijk watje dat ik dat er nog niet direct durf uitpeuteren.

 36. bart schreef:

  met de heersende temperaturen vermoed ik dat er niet veel verandering in zit momenteel. Misschien toch nog het voorjaar afwachten? Wie weet ?

 37. den bart schreef:

  Dit jaar ook zo’n nestkastje gefabriceerd (bedankt voor de plannen) en nadat die een week buitenhing was die al druk in gebruik. Een 4tal buisjes zijn reeds afgesloten. Ik dus vol nieuwsgierigheid eens gekeken.
  1 buisje is wel degelijk in gebruik, de andere zitten precies vol larven en ander ongedierte. Gebruiken de bijen deze ergens voor? Het waren in ieder geval bijen die er vanalles aan het instoppen waren, dat heb ik live mogen meemaken.

 38. bart schreef:

  ongedierte? dat bestaat toch niet? :-)
  Misschien spinnendoders of en andere wespensoort? Die verzamelen spinnen of andere insecten om daarop hun eieren te deponeren, zodat de kleintjes iets te knabbelen hebben als ze uit het ei komen.

 39. hoow schreef:

  Bijtjes toch maar uit mn raam gepeuterd, ze waren verschrompeld en wat beschimmeld.
  mislukt broedsel dus.

 40. bart schreef:

  @hoow: andere en betere! :-)

 41. Gaardenier schreef:

  Ik zou graag met glazen buisjes willen werken, zoals Patrick Goossens hierboven. De leverancier en zelfs de prijzen heb ik gevonden, maar hoe moeten ze op maat gezaagd worden ?

 42. Gaardenier schreef:

  Darmen zijn ingewanden. Wat jullie bedoelen zijn gewone slangen, bvb chrystalslang, tuinslang, enz. Eerlijk gezegd vind ik dat taalgewauwel storend. Natuurlijk is schroevendraaier en bankschroef goed Nederlands, en toernevis en bankvijs, urine van Maria van het platteland, ofwel gewoon zeik van boeremie.
  Wat betreft nestgelegenheid voor alleenwerkende bijen, nemen jullie wel grote risico’swat een amateuristisch gedoe zeg!. Wellicht onwetend maar met al dat gedoe dat je quasi onmogelijk kunt ernstig reinigen of ontsmetten riskeer je meer parasieten, schimmels, virussen enz te kweken, dan bijen. Bij verontreinigde blinde gaten, ga je juist epidemieën veroorzaken. Dat is trouwens aan sommige schrijfsels al te merken.
  Beter hier eens een kijkje te nemen, nog niet echt zoals het zou moeten, maar toch al een goed eind op weg:
  http://www.pollinatorparadise.com/Binderboards/new_products.htm. Bij vee zou iedereen protesteren moesten de dieren nog steeds in eigen drek moeten kweken, zoals eeuwen geleden. Maar bij bijen staat er niemand stil. Ongelooflijk maar waar. Van enig gebrek aan vooruitzien gesproken.

 43. bart schreef:

  Gaardenier, dank u voor uw constructieve bijdrage. Ik ben verheugd dat het achterwege blijven van een antwoord op uw eerdere vraag niet tot enige frustratie geleid heeft. Helaas, dit is geen website met handleidingen, geen wikipedia en nog veel minder een groen boekje. Dit is gewoon mijn eigenste persoonlijke blog, waar ik lekker mijn ding doe. Derhalve zal u met het taalgewauwel alhier moeten leren leven, of (doe mij een plezier) gewoon wegblijven. Ontsmetten is de voorbije 100000 jaar waarin de solitaire bijen geëvolueerd zijn ook niet gebeurd, zelfs niet door smetvrezende azijnpissers die overal een aluminium dak boven willen. Dus met parasieten, schimmels en virussen zal het wel meevallen. Maar ongetwijfeld weet u wél hoe het precies zou moeten en wilt u dat ook uitgebreid met ons delen? Ga dan vooral uw gang. En jazeker, het vee is nu véél beter af in hun geïndustrialiseerde blinkende beton- en staalkooien dan eeuwen geleden, toen een koe nog op een vieze wei moest grazen (parasieten! virussen! o jee!) en een varken nog in een modderplas moest plenzen (schimmels!!! enz!). Nee, dan zijn ze nu veel beter af, met al onze menselijke vooruitziendheid.
  Slangen zijn overigens reptielen.

 44. Nico schreef:

  Doemme! Lang geleden da’k hie nog is ben langsgeweest maar kzen content datter nog mensen zijn die’t met ons taal en ons biekes goe voor hemme!

 45. Beuntje schreef:

  soms mis ik een “vind ik leuk”-knop op blogs :-)

 46. Richard schreef:

  Vorig jaar nestelde een zandbij (dacht een vosje), zich in mijn venstergootje,
  een ander vond de opening van een bureau-map al goed genoeg voor een nest :-)

  Dit jaar zijn ze weer terug, gisteren een nest-kast gemaakt volgens de beschrijving,
  en nog geen 24 uur later is de 1e al bezig.

 47. naggeris schreef:

  @Bart. Wie veroorzaakt er nu een spraakverwarring? Helaas de schrijvert. Ondanks de hoog opgelopen taalstrijd, doet de Vlaming zijn uiterste best origineel te zijn. Tevergeefs. Voor bijna elk buitenlands woord is er wel een 1 op 1 vertaling voorhanden, maar voor de zaken die de Fransozen aangedragen hebben, bestaan er slechts verbasteringen. Vijs komt van vise en een plooistok zoals getoond, is een onzuiver onding. Nee, dan de duimstok als doorontwikkeling van de ellestok: daarmee werden ooit door mijn grootvader de (continentale) duimen (met 16 ‘strepen’ in de duim) en voeten mee gemeten. Een schoef, mijn waarde Zuiderbuur, slaat op de SCHROEF van Archimedes: een VIJZEL. Zou het franse ‘vise’ niet gewoon van het nederlandse ‘vijzel’ afgeleid zijn? Zoals de Fransen wel meer nederlandse/vlaamse woorden opgenomen hebben. Het zou van originaliteit getuigen als de Vlamingen een schroevendraaier voor vijzeldraaier zouden uitmaken. Toernavies is echt een verschikkelijk voorbeeld van vlaamse hang naar origine: een vervlaamst frans woord gebruiken waar een goed en onvervalst nederlands woord voorhanden is. En een ‘haakvijs’, mijn waarde, is bij ons (en dan mag je raden waar dat is) bekend als PROOK en die draai je in de Weeg. Een spraakverwarring in dezelfde taal kun je dus ook moedwillig creëren en haalt de Taalunie onderuit. En dat is bijzonder spijtig. En die taalstrijd bij jullie is slechts een symptoom van de belgische onmacht. Ruil Wallonië met de Fransen tegen de streek rond Rijssel en alle gezeik is over.

 48. bart schreef:

  @naggeris: mooi mooi mooi :-) Spraakverwarring stichten is mijn Hoger Doel, en het feit dat een tekstje over nestkasten voor wilde bijen kan leiden tot het annexeren van de taalunieprook aan de weeg van Frans Vlaanderen valt alleen maar toe te juichen. Ik vrees evenwel dat dit de regeringsonderhandelingen niet zal vermakkelijken (maar wie maalt daar ondertussen nog om?).

 49. Jens D'Haeseleer schreef:

  Graag had ik nog een kleine commentaar gegeven op enkele zaken die hier reeds eerder geschreven zijn over nestelende wilde bijen.

  De soorten die je meestal aantreft in nestkastjes, afvoergaatjes in raamkozijnen, gaten in muren, tussen veluxramen, … behoren tot de metselbijen. Er zijn zo’n drietal soorten die vrij algemeen zijn en in de meeste tuinen te vinden zijn. Het gaat hier om de Gehoornde metselbij, de Rosse metselbij en de Blauwe metselbij (in volgorde van vliegtijd) . Op http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=116&t=9449 staat hoe je de verschillende soorten van elkaar kan onderscheiden.

  Ik ben ook verheugd dat de heer Gaardenier, alias Leo Aerts, zijn professionele commentaar over de ecologie van wilde bijen hier even met ons wilde delen. Spijtig genoeg moet ik melden dat hij het volgens mij redelijk fout heeft. Diersoorten die bij ons in het wild leven hoeven helemaal niet betutteld te worden en behoeven geen sanitair verantwoord kweeksysteem.

  Of, zoals ik het eerder al op een ander forum wist te vertellen:
  Het is waar dat rovers en parasieten zich soms vrij snel vermenigvuldigen, maar dat is meestal enkel in ‘monoculturen’ het geval, waarin slechts 1 dier of plantensoort gekweekt wordt, zoals bv. de honingbij. In de natuur zal een gemeenschap van soorten én hun parasieten meestal snel een evenwicht bereiken. Een evenwicht waarin diverse soorten solitaire bijen, wespen en hun bijhorende fauna zich naast elkaar kunnen handhaven. Dit evenwicht is er reeds enkele duizenden jaren en zal door een bijenhotelletje meer of minder niet verstoord worden hoor. Een parasiet kan zijn gastheer trouwens nooit helemaal uitroeien, want dan sterft hij zelf uit. Het is daarom ook bijzonder interessant om ervoor te zorgen dat jouw tuin een brede range aan nectar- en stuifmeelplanten herbergt zodat je van jouw tuin ook een stabiel ecosysteem kan maken. Een stabiele basis, inclusief parasieten en predators, zorgt immers voor stabiele ecosysteemdiensten, zoals onder andere bestuiving.

  Bij een bijenhotel is het onvermijdelijk dat verschillende soorten bijen (en niet persé alleen maar de Rosse metselbij) en hun bijhorende koekoeksbijen, parasieten, schimmels, … zullen gebruik maken van de aangeboden nestgelegenheid. Bij nestkasten voor zwaluwen ga je toch ook niet de luizen van de zwaluwen plukken, of het mussennest vernietigen dat er zich toevallig in zou genesteld hebben. ‘Sanitaire maatregelen’ lijken dan ook heel erg ingegeven door een soort van ideaalbeeld van de natuur en niet zozeer op wat goed is voor de natuur. Wel kan je natuurlijk altijd zorgen voor extra of meer gevarieerde nestgelegenheid wanneer het evenwicht toch tijdelijk lijkt verstoord te zijn.

  @ hoow, de ontwikkeling van solitaire bijen neemt over het algemeen een volledig jaar in beslag. Metselbijen die begin maart begonnen zijn met nestbouw zullen dus geen nakomelingen opleveren in mei, maar pas in maart van het daaropvolgende jaar! De witte rupsjes die je opmerkte zijn bijenlarven die zich tegoed doen aan het verzamelde stuifmeel.

  @ Bart: fraaie website en leuke reacties van jou! Proficiat

  Groeten
  Jens D’Haeseleer

 50. Jens D'Haeseleer schreef:

  Nog enkele zaken vergeten

  @ Richard, het Vosje nestelt steeds ondergronds. Hoogstwaarschijnlijk heb je het over een vrouwtje van een Gehoornde metselbij, een bijensoort die eveneens zwart en ros gekleurd is.

  @ Patrick & Bart
  De kleine diameters worden meestal dichtgemetseld door maskerbijen, tronkenbijen of klokjesbijen. Enkel tronkenbijen worden echter zeer vaak aangetroffen aan insectenhotels. Zij verkiezen nestgangen van ca 2 mm groot en metselen de ingang dicht met een combinatie van hars, speeksel en steentjes.

  Groeten
  Jens D’Haeseleer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.