Voedertafel maken uit een wijnkist

– of ook nog – The drunk’s guide to birdfeeding

Een praktische handleiding voor het maken van een voederplank, vertrekkend van een houten wijnkistje

Alle foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Het is belangrijk min of meer de hier aangegeven volgorde aan te houden. Vooral een vroegtijdig overgaan naar stap 9 kan verwikkelingen geven met stap 3 en 7.

Over wat je best allemaal aan vogels kan geven, en hoe je dat best doet, lees je meer op de pagina vogels voederen (binnenkort beschikbaar).

benodigd materiaal:
Een houten wijnkistje (leeg :-) )

vier latjes van ongeveer 25 cm
een zaag, hamer, trektang, houtbeitels, plooimeter, schuurpapier, latje, nagels, plooimeter, potlood

voederplank zelf maken voedertafel maken


werkwijze:1. Demonteer het wijnkistje
Met behulp van twee houtbeitels en een hamer kan je beetje bij beetje bovenkant, onderkant en vervolgens de vier zijkanten losmaken. Ga voorzichtig te werk zodat de fijne planken niet breken. Verwijder eventuele achtergebleven krammen en nagels. Je bekomt de planken zoals hieronder rechts.
voedertafel maken voederplank hout
2. Wie is wat?

Voor de bodemplaat van je voedertafel kies je ofwel de bodem van het kistje, ofwel het deksel. Neem de dikste van de twee (meestal de bovenkant van de kist). Met de dunste van de twee maak je randjes om afwaaien van het voedsel te verhinderen (zie verder).Het dak van de voederplank wordt gevormd door de twee lange zijkanten. één van de korte zijkanten heb je niet nodig. Op de andere teken je onderstaand patroon over (klik op foto rechtsonder voor detail).
voederplank maken voederplank maken3. Zaag de gearceerde delen (zie foto hierboven) weg. Hou rekening met de dikte van je zaagblad. Hou rekening met je vingers. Je bekomt dan de plankjes zoals hieronder rechts.
voedertafel bouwplan voederplank4. Nagel de twee dakpanelen (ttz, de lange zijkanten van de oorspronkelijke wijnkist) vast op de schuine kanten van het verzaagde plankje. Drie nageltjes per zijde kunnen volstaan. Gebruik geen te dikke nagels, of het hout gaat splijten. Indien je een kistje Château Pétrus uit ’82 gebruikt kan je de bedrukking van de kist naar boven laten. Betreft het eerder een nederige château Migraine uit 2004, laat dan gerust het kasteellabel naar onder.
voederplank maken5. Plaats nu twee van de vier latjes van ongeveer 25 cm lengte onder de bijeengetimmerde stukken. Plaats ze evenwijdig met de korte schuine rand van de zijkanten, zodat ze net boven de dakrand uitsteken. Teken met een potlood het stuk af dat boven het dak uitsteekt.
Aan de andere kant gebruik je een rechte lat. Plaats die evenwijdig met de onderzijde van de zijkant, duidt ook hier aan wat weggezaagd moet worden. Zaag tenslotte weg wat je aangeduid hebt. Doe hetzelfde voor de twee andere latjes.
voederplank voedertafel maken voederplank6. Nagel de vier latjes op hun plaats vast. Nu ontbreekt enkel nog de bodemplaat.
voedertafel maken7. Zaag van de dunste grote plank (bodem of deksel van de kist) vier stroken af van een goeie centimeter hoog. Nagel deze langs de zijkant van de bodemplaat vast. Laat kieren van enkele centimeter zodat regenwater weg kan, en zodat je de plank ook kan schoonmaken.
voederplank voederplank8. Nagel de bodemplaat vast op de vier latjes. Eventueel nog schilderen met een natuurvriendelijke beist of verf en de voederplank is klaar. Rest nog ophangen (oogvijzen bovenaan of op een paal plaatsen, vogelvoer er op en overgaan naar stap 9.
voedertafel voederplank17.jpg9. Drink een goed glas wijn, liefst met zicht op je voedertafel.20 reacties op Voedertafel maken uit een wijnkist

 1. TruusW schreef:

  Bart je bent geweldig ;-)
  Ik geniet van je verhaaltjes/uitleg bij één en ander.

 2. bart schreef:

  @popol : hoezo ‘lol’ ? Dat is hier wel bittere ernst hé ! :-)

 3. Peter schreef:

  uiteraard zeer ernstig Bart, en ik heb je voorbeeld dan ook meteen in de praktijk omgezet, alleen het beschermlaagje moet er nog op … dus voor een variatie op hetzelfde : [url]http://the666bbq.blogspot.com[/url]

 4. joz schreef:

  dit ga ik meteen proberen ! weet ik eindelijk raad met de hoop lege wijnkistjes.
  toffe site trouwens!!!

 5. bart schreef:

  succes joz. mijn kistje gaat ondertussen al vier jaar mee, en voldoet nog steeds

 6. peter schreef:

  Bedankt voor de tip en de goede uitleg,ga nu eerst de inhoud van het kistje legen en dan knutselen
  Gr.peter

 7. Loko Tosh schreef:

  @Peter: begin al maar te knutselen, we weten wel weg met de inhoud :)
  santé

 8. Pingback: Loeder van een voederplank « Onder de appelboom

 9. sam schreef:

  je kan ook van een leeg pak melk een voederhuisje maken

 10. bart schreef:

  Heb je daar meer uitleg over sam? Klinkt wel leuk om met kinderen te doen.
  Al moet ik zeggen, als ik persoonlijk moet kiezen tussen het prepareren van een lege wijnkist of een lege melkkarton… :-)

 11. Loko Tosh schreef:

  @Bart: euh, een wijntafel maken van een voederkist is ook geen slechte titel, by the way and besides the question :)

 12. sam schreef:

  als je een leeg pak melk neemt je snijd aan elk zijkant 4 centimeter van de kant en 2 centimeter boven de bodem uit en dan is het eigenlijk klaar

 13. tsjylp schreef:

  prachtig, maarrrr….. vogeltjes houden niet zo van verf en nog minder van een dakje boven de voederplank => minder zicht op gevaar, uitzicht en een vrije vluchtweg; een plaat met een paar richels en/of dwarslatjes beschermt het voer tegen wegwaaien en de vogels zijn perfect te bekijken

 14. herman dijk schreef:

  wat zijn de afmetingen van het wijnkistje

 15. bart schreef:

  herman: drie flessen breed, twee flessen hoog. Maar verder doen de afmetingen er helemaal niet toe, het kan met elke wijnkist

 16. nico schreef:

  ik zoek nog wat wijnkistjes, met name de bedrukte zijde’s, voor decoratieve doeleinden. wie kan mij helpen?? Uiteraard tegen gepaste vergoeding. Tips zij ook welkom.

 17. CATE schreef:

  mooi idee, heb het trachten na te maken. jammer dat er geen afmetingen bij stonden want mijn wijnkistje was kleiner dan het jouwe…ai de verhoudingen…. :-)

 18. Pingback: en we zijn weg | De eigenwijze tuin

 19. Rudi schreef:

  Hoi leuk idee. Ga ik zeker proberen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.