Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna

Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna (Rozenfamilie – Rosaceae)

Eenstijlige meidoorn is nauw verbonden met landbouwgebieden. Niet alleen omdat ze dikwijls aangeplant werden als veekering, maar ook gewoon door het simpele feit dat ze heel makkelijk kiemen op landbouwgrond (braakliggende akkergrond of zelfs in weiden).
Zaailingen kiemen dan wel makkelijk, ze worden ook snel door grazend vee opgegeten. Pas als ze wat ouder zijn kunnen ze met hun doornen vermijden dat ze nog verder ‘aangesproken’ worden. Eenmaal goed gevestigd geven ze door hun aanwezigheid ook kans aan andere (niet gedoornde) planten om aan knabbelende beestjes te ontsnappen.

meidoorn

Meidoornbessen worden gegeten door een hele reeks vogels. Vooral spreeuwen en vinken, maar ook lijsters, Kramsvogels en Koperwieken. Er groeien enkele specifieke paddestoelsoorten op (delen van) van meidoorns: Harde voorjaarssatijnzwam, Vingerhoedje, Meidoorndonsvoetje, … Daarnaast trekt Meidoorn ook heel wat insecten aan (voor de bestuiving vooral (zweef)vliegen en bijen), maar ook andere insecten, waaronder een aantal zich helemaal in Meidoorn gespecialiseerd heeft. Dankzij zijn doornen heeft een flink uitgegroeide Meidoorn ook zijn nut als veilige nestplaats voor vogels. Bij ons broeden er elk jaar merels en een koppeltje Zwartkop in de Meidoornhaag.

66 reacties op Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna

 1. Loko Tosh schreef:

  @mario: EN iemand met een vrijstaande Haagbeuk?

 2. Bieke schreef:

  hallo allen, mijn ouders hebben een oude beukenhaag (minstens 20 jaar oud). Wordt jaarlijks gesnoeid. De verdorde bladeren blijven tot in het voorjaar hangen. Ze wonen in landbouwgebied en de haag vangt veel wind. De haagbeuk van hun overburen daarentegen verliest zijn bladeren veel vroeger.

 3. Pingback: even terug oprakelen | De eigenwijze tuin

 4. L.J. Jepsen schreef:

  Ik heb een vraag over een rode meidoorn. In mijn kleine tuin staat een rode meidoorn, van ongeveer 30 jaar oud. Hij heeft zijn plekje altijd moeten delen met een blauwe wisteria. We hebben ze enkele jaren terug uit elkaar gehaald. Nu is de meidoorn erg kaal geworden, en de bloei en bladgroei blijven achter. Gaat dat nog goedkomen, moet ik snoeien of heeft een meidoorn van 30 jaar zijn beste jaren gehad? Ik zou hem graag behouden. Reacties graag naar L.Jepsen@kpnplanet.nl

 5. AnneTanne schreef:

  Je hebt waarschijnlijk een C. oxyacantha ‘Paul’s Scarlet’, een cultivar van de tweestijlige meidoorn.
  Er zijn meidoorns bekend van tegen de 250 jaar, dus het lijkt me niet dat je meidoorn last heeft van de ouderdom.
  Heb je in de zomer dorre bladeren gezien die er bijna ‘verbrand’ uit zagen? Zo ja, dan zou er sprake kunnen zijn van bacterievuur, en dan ga je best héél erg drastisch te werk (alles wegsnoeien wat maar enigszins aangetast lijkt, of de hele boom weghalen…)
  Maar Paul’s Scarlet is vooral gevoelig voor wat in het engels ‘leaf blight’ heet, een schimmelinfectie waarbij het blad in de loop van de zomer vlekken gaat vertonen, waarna het vroegtijdig vergeeld.

 6. Klaartje bloemen schreef:

  Wij vinden het een beetje in een lastige taal beschreven. En het einige wat wij eigenlijk wilde weten was de zaadverspreiding van deze boom. Aangezien wij te lui zijn om dit HELEMAAL te gaan lezen vind ik dit een ongepaste website om op te zoeken of deze prachtige soort boom zaadverspreiding heeft. Whatever. Ik weet niet hoe je het moet schrijven. Maar in ieder geval alvast bedankt voor het aanpassen van deze hele website. Omdat het in een veel te moeilijke taal is geschreven.

  Danku.
  xxxx

 7. Erik schreef:

  Iemand een idee of de kippen van de jonge meidoorn planten gaan afblijven? Reeds meerdere malen beukenhaag gepland, de kippen pikken de onderste 50 cm. kaal met als gevolg dat de planten afsterven.

 8. Mexican Blackbirds schreef:

  @Erik: geen idee, maar de ganzen van de buren wisten elk meidoornblaadje dat door de draadafsluiting kwam piepen vakkundig op te souperen… Misschien best je haag de eerste jaren wat afschermen met kippengaas?

 9. Loko Tosh schreef:

  meer graan en gras en uitloop aan je kippen geven kan misschien ook helpen

 10. jan schreef:

  Het doornspinnertje (Scythropia crataegella) is een nachtvlinder uit de familie Yponomeutidae, de spinselmotten.

 11. Mieke schreef:

  Kan iemand mij een beetje op weg helpen?
  Aan de voor en zijkant van onze tuin willen we een inheemse haag aanleggen (ong. 50 meter). Compromis zijn nodig, mijn vriend wil zo weinig mogelijk doornen. In de voortuin staan ook enkele laagstamfruitbomen, op 2 meter afstand vanwaar de haag wordt aangeplant. Toch zou ik graag een haag van 2 meter hoog hebben en hij mag ook 2 meter dik worden.
  Ik had liguster in gedachten, maar zou toch ook graag mengen met andere struiken. Ik kan wel eventuele tips gebruiken. Alvast bedankt!

 12. bart schreef:

  Mieke, de keuze is nogal uitgebreid: Meidoorn, Olm, Sleedoorn, Veldesdoorn, Wilde liguster als basissoort(en) en inmengen met Hondsroos, Gelderse roos, Rode kornoelje, Kardinaalsmuts,… , al ben ik van Hondsroos totaal niet meer zo zot (maakt lange stekelige uitlopers en is nogal dominant.) Een haag van 2 meter hoog en 2 meter breed scheren zal geen lachtertje zijn, misschien ook iets om in gedachten te houden.

 13. Mieke schreef:

  Daar heb je een punt! Ik dacht dat heel wat van deze struiksoorten zoveel plaats nodig hadden. Toch had ik graag de hoogte behouden, misschien de breedte halveren, maar dan vraag ik mij af of ze wel zullen bloeien. Liguster zal er zeker ingeplant worden, zal dan nog even opzoeken of aan de kweker vragen welke soorten daar goed bij aansluiten.

 14. Rebecca schreef:

  Wij hebben een meidoornhaag staan van meer dan 30jaar oud. Probleem is dat deze haag van 55meter onze tuin in 2 deelt. Ons eerste idee was de haag weg te doen, waarvoor we inmiddels toelating kregen van de gemeente. Hiervoor werd de haag reeds in augustus teruggesnoeid tot op 1meter hoogte. Nu vind ik het toch zonde om de haag volledig weg te doen, zeker aangezien we op de perceelsgrens een nieuwe haag moeten planten. Nu vroeg ik mij af of het mogelijk is de bestaande haag uit te doen en op de perceelsgrens opnieuw te planten. Zou de haag dit overleven? En wanneer is dan de beste periode om dit te doen?

 15. bart schreef:

  De beste periode om dat te doen is vanaf december tot maart, Rebecca. Maar zo’n oude planten met succes te verplaatsen zal niet simpel zijn. Jammer dat ze weg moeten… Een haag kan ook diepte aan je tuin geven, misschien moet ze niet helemaal weg?
  In elk geval een zo groot mogelijke wortelkluit proberen mee te nemen (misschien moet je een kraantje overwegen, zowel voor het uitgraven als voor het verplaatsen want ’t zal loodzwaar zijn).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.