Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna

Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna (Rozenfamilie – Rosaceae)

Eenstijlige meidoorn is nauw verbonden met landbouwgebieden. Niet alleen omdat ze dikwijls aangeplant werden als veekering, maar ook gewoon door het simpele feit dat ze heel makkelijk kiemen op landbouwgrond (braakliggende akkergrond of zelfs in weiden).
Zaailingen kiemen dan wel makkelijk, ze worden ook snel door grazend vee opgegeten. Pas als ze wat ouder zijn kunnen ze met hun doornen vermijden dat ze nog verder ‘aangesproken’ worden. Eenmaal goed gevestigd geven ze door hun aanwezigheid ook kans aan andere (niet gedoornde) planten om aan knabbelende beestjes te ontsnappen.

meidoorn

Meidoornbessen worden gegeten door een hele reeks vogels. Vooral spreeuwen en vinken, maar ook lijsters, Kramsvogels en Koperwieken. Er groeien enkele specifieke paddestoelsoorten op (delen van) van meidoorns: Harde voorjaarssatijnzwam, Vingerhoedje, Meidoorndonsvoetje, … Daarnaast trekt Meidoorn ook heel wat insecten aan (voor de bestuiving vooral (zweef)vliegen en bijen), maar ook andere insecten, waaronder een aantal zich helemaal in Meidoorn gespecialiseerd heeft. Dankzij zijn doornen heeft een flink uitgegroeide Meidoorn ook zijn nut als veilige nestplaats voor vogels. Bij ons broeden er elk jaar merels en een koppeltje Zwartkop in de Meidoornhaag.

66 Responses to Eenstijlige meidoorn – Crataegus monogyna

 1. Ntone schreef:

  Geen last van ziektes of insecten (rupsen?)
  Ik ben aan het info vergaren om een Meidoornhaag aan te planten bij een klant, maar overal krijg k echt negatieve commentaren.

 2. bart schreef:

  Geen enkel probleem met insecten of andere ziektes bij de Meidoorns. Ik heb de hele range staan van oude meidoorns van enkele decenia oud tot jonge plantjes van drie jaar oud. Geen enkel probleem, en ik spuit met nikske niemendal: enkel jaarlijks à tweejaarlijks een scheer/snoeibeurt. Ook op het werk (www.rlva.be) planten we jaarlijks honderden meter meidoornhagen (welliswaar autochtoon plantgoed) aan, nog nooit iets gehoord over problemen met ziektes of insecten achteraf.

 3. AnneTanne schreef:

  @Ntone: Dan ben ik heel nieuwsgierig naar de inhoud van die negatieve commentaren…
  Rond onze tuin staat in totaal zo’n 250 meter meidoornhaag, deels geschoren, deels losse heg, en in de 12 jaar dat die meidoorns hier staan hebben we nooit problemen van welke aard dan ook geconstateerd. Ook andere meidoornhaageigenaars (onthouden voor Scrabble) heb ik nooit melding horen maken van wat voor probleem dan ook. Soms wordt er wel eens beweerd dat meidoorns een haard voor perenvuur vormen, maar ook dat wordt erg in twijfel getrokken.

 4. Ntone schreef:

  Het ging over perenvuur, kaalvraat door rupsen, etc.
  Maar goed om is positieve dingen te horen!

 5. Jan schreef:

  Wij willen een haag met deze meidoorn zetten, tegen indringers (ivm scherpe naalden).
  Kunnen de struiken tegen arme en droge grond ?

 6. bart schreef:

  Jan,
  In een zandbak zullen ze niet groeien, maar op de gemiddelde kempenbodem zullen ze het (denk ik) wel redden. Maar misschien zijn er mensen uit die streken die daar uitsluitsel over kunnen geven.

 7. Loko Tosh schreef:

  Even nagelezen in het boek “bomen en struiken” van de cursus bosbouwbekwaamheid van Inverde, p47 Op vochtige tot droge, min of meer voedselrijke gronden, ook in de onderetage van bossen.
  Dus inderdaad, niet in de zandbak die de Kempen wel degelijk zijn.

 8. dieter schreef:

  anderzijds: de duinenreservaten aan de kust staan vol meidoorn…

 9. bart schreef:

  Dieter, zeker dat het geen duindoorn is?

 10. dieter schreef:

  ik ben dan wel een leek, maar dat verschil heb ik toch gezien :-)
  vorige week een stevige natuurwandeling door de duinen van Koksijde, en de geur en de bloemen toch wel erg herkend als meidoorn

  kijk maar eens hier bv http://www.depanneblogt.be/?p=6659#more-6659

 11. Loko Tosh schreef:

  wel wel, dat zal me leren om klakkeloos te geloven wat de boekjes van Inverde verkondigen.
  Nu ja, de duinen, dat is toch de kempen niet hé :)
  wie weet, misschien komt er straks een bijdrage met schone foto’s van bloeiende meidoorn uit een of andere kempenblog, ik ben benieuwd.

 12. dieter schreef:

  overigens dient natuurlijk wel gezegd dat ik dat type leek ben dat eerst via google afbeeldingen eens een foto zoekt van duindoorn, voor hij luid gaat verkondigen dat hij meidoorn en duindoorn best wel uit elkaar kan houden hoor.

  en laat het bij deze een uitnodiging zijn om eens te komen wandelen in de duinen van Cabourg in De Panne (de oudste van België), of in de uitgestrekte duinenreservaten van Koksijde

 13. Gert schreef:

  Hier op de gemeente (hartje kempen, ne zandbak) kan men tegen korting meidoorns aankopen voor de haag. Ik heb er net een hele hoop besteld om een gemengde haag te maken (met sleedoorn), aangezien de gemeente ze aanbiedt en aanraadt ga ik er toch van uit dat die hier gaat groeien. Mss over een paar jaar foto’s van een mooie bloeiende meidoornhaag op mijn blog. ;)

 14. Sophie schreef:

  Hallo, ik heb twee vraagjes: Wij zouden een meidoornhaag (90 m) willen aanplanten langs een bestaande afsluiting die, denk ik toch, op de perceelsgrens staat. Om een mooie haag te krijgen zonder problemen met het scheren achteraf: op hoeveel afstand van de afsluiting zouden we de haag best planten?
  Vind je het interessant om gemend aan te planten met sleedoorn en zo ja, gaan er bloemen staan op een geschoren haag of is daar weinig kans op?

 15. bart schreef:

  Minstens een meter van de afsluiting blijven vermoed ik. Mengen met sleedoorn is geen probleem, beide soorten combineren zeer mooi. Maar zoals je zegt: op een geschoren haag geen bloemetjes, helaas. Bloei krijg je enkel op hout vanaf twee jaar oud.

 16. Lise schreef:

  Hoooooi
  Ik haat biologie

 17. Lise schreef:

  hoi
  Wat is een meidoorn? Is het om te eteeee??

 18. Peter schreef:

  Gisteren zag ik leuk een Bosduif vruchten plukken uit zo’n struik in iemand zijn hof langs een drukke baan, wel vroeger kwam de meidoorn overal voor en was er voldoende fauna ook! heb eerder eens een artikel gelezen dat zij de boomkikker, meikever, soorten vlinders ea die bijna uitgestorven zijn aantrokken, en ja rupsen zijn er natuurlijk voor vlinders en vogels zijn er zot op, het is een mooie kringloop boom van natuurlijk habitat in onze streken, in Nederland zijn er projecten die de meiboom weer omwille van die reden met succes herintroduceren op het vlakke land bij de boer ipv altijd knotwilg, wat vroeger ooit eens zo was en men ziet dat al die soorten dieren die ooit verloren gewaand werden weer terugkomen! Een ideaal nestbroed voor vogels ook! Safer tegen de ekster die jong broed leegroofd

 19. Lex schreef:

  Wij hebben een oude meidoorn in de tuin staan die opeens
  bruine, dorre blaadjes krijgt die eraf vallen. Ik zie er geen rupsen aan zitten
  Wat zou dit zijn en hoe oud kunnen deze bomen worden ? ik denk dat deze boom 325 25 jaar oud is.

 20. bart schreef:

  Lex, je beschrijving kan op perenvuur wijzen, in dat geval zijn je planten niet meer te redden en zullen ze ook andere besmetten. best zo snel mogelijk laten nakijken. 32525 jaar lijkt me toch wel wat overschat. Temeer daar onze inheemse bomen en struiken, waaronder meidoorn, pas na de laatste ijstijd terug in onze streken opgedoken zijn (dat is zo’n 10.000 jaar geleden). Ik vermoed dat een meidoorn van 80 à 100 jaar wel tot de mogelijkheden behoort, maar vermoedelijk is zo’n leeftijd meer uitzondering dan regel.

 21. Mexican Blackbirds schreef:

  lex, met 32525 jaar heb je vast een wereldrecordhouder…

 22. Mexican Blackbirds schreef:

  Sedert een week of twee is één tak van onze meidoornhaag volledig ingepakt in een soort web waarin tientallen zwarte stipjes zitten. Er kronkelen ook heel wat oranje rupsen in met een pikzwart kopje. Heeft iemand enig idee welke vlinder onze meidoorn een prima broedplek vond?! Ik ben alvast benieuwd om de evolutie te volgen…

 23. bart schreef:

  meidoornstippelmot?

 24. Mexican Blackbirds schreef:

  Neen, Bart. Heb net even een foto van de meidoornstippelmotrups gegoogled en dat is ‘m niet. Het lijf is echt bijna effen oranje, het kopje is effen zwart. Een nieuwe suggestie?

 25. Raf schreef:

  Ik heb net hetzelfde als ‘Mexican Blackbirds’ en was benieuwd van welke (nacht)vlinder dit kon zijn. Van mij mogen die gerust een tak plunderen, daar gaat de struik niet van dood. Maar ben wel benieuwd van welke soort die komt…

 26. dieter schreef:

  mij doet oranje met zwart denken aan de larve van een lieveheersbeestje
  Dat web, dat heb ik ook. ik dacht altijd dat dat een ijverige spin was…

 27. Mexican Blackbirds schreef:

  dieter, een larve van een lieveheersbeestje is het zeker en vast niet, want die hebben eerder iets mee van een pissebed. het zijn wel degelijk rupsen die onze meidoorn ingepalmd hebben!

 28. Koen schreef:

  kunnen het geen larven van bladwespen zijn?

 29. Mexican Blackbirds schreef:

  zou kunnen, koen. heb nog maar eens gegoogled en toch enkele foto’s gevonden die aardig dicht in de buurt komen van ‘mijn’ exemplaren. morgen toch maar eens goed op de pootjes letten en zien of we er aan uit raken. maken die larven van bladwespen soms van die webben? in de veronderstelling dat het om bladwespen gaat: zal m’n meidoorn nog last/schade ondervinden van de volwassen beestjes of hebben die het vooral op andere insecten gemunt?

 30. Mexican Blackbirds schreef:

  nog wat verdere webresearch heeft volgende treffend gelijkende beestjes opgeleverd: http://www.ukmoths.org.uk/show.php?id=5437
  het zou dus wel eens om de Scythropia crataegella kunnen gaan, een motje dat allicht zelfs geen nederlandse naam heeft.

 31. Annemarie schreef:

  Wij hadden in 2008 ook oranje rupsen in de meidoorn. Deze waren oranje met zwarte vlekken en een glanzend zwart kopje. Ook zo’n groot spinsel eromheen. Ik bekeek ze elke dag en zag ze groeien en het spinsel toenemen. Ook zag ik overal van die kleine zwarte stipjes in het spinsel. Op een dag waren ze opeens verdwenen. Ik denk dat mijn rupsensoort tot de familie Yponomeuta behoort. Dit heb ik ontdekt via de link die je noemde. Ik zie daar verschillende motten waarvan de larven niet worden weergegeven. Wat je zou kunnen doen is een netje of iets dergelijks om de tak binden en als de larven dan ontpoppen…. Als je de mot hebt, kun je ‘m ook determineren. Succes!

 32. marie-jeanne schreef:

  vandaag planten we een meidoornhaag, mag ik ze daarna toppen, op gelijke hoogte?

 33. bart schreef:

  Nu planten is nog aan de vroege kant, al zal het waarschijnlijk geen problemen opleveren. Normaal wordt er pas geplant als de meidoorns in rust zijn (blaadjes verdord), en dat is toch eerder eind november. Maar tegelijk toppen in combinatie met planten kan zeker geen kwaad, zo verminder je de hoeveelheid water die nog verdampt wordt.

 34. AnneTanne schreef:

  Haagplantgoed dat nu geleverd wordt is allicht plantgoed met blote wortel, en die plant je beter gisteren dan morgen. En inderdaad: best meteen flink insnoeien, al gaat dat soms met pijn in het hard. Niet alleen omwille van het verdampen, maar ook om volgend jaar mooie bossige planten te bekomen, en op termijn een haag die ook onderaan mooi vol is.

 35. Gert schreef:

  Om even terug te komen op mijn eerdere commentaar hier: Meidoorn in een zanderige bodem is GEEN aanrader. Na 1 jaar heeft 75% van de aanplant het bijltje erbij neergelegd. De overgebleven 25% doet het dan wel prima.

 36. AnneTanne schreef:

  @Gert: Ik zit eveneens in hartje Kempen, met intussen sinds 15 jaar een heerlijke meidoornhaag.
  Ik geef toe, in het eerste jaar, een onmogelijk droog voorjaar, en vermits we hier toen nog niet woonden geen mogelijkheid om regelmatig wat extra te gieten – hadden we veel uitval, maar toen we 6 jaar geleden op een tweede perceel opnieuw 100 m haag hebben geplant, hadden we maar een paar struikjes die het niet uithielden.

 37. Gert schreef:

  We hebben vorig jaar idd wel een extreem lange droge periode gehad, en ik heb niet veel gegoten, dat zal er allicht wel wat mee te maken hebben.

 38. Yvan schreef:

  Dag Bart, ik wil binnenkort een gemengde haag aanplanten met streekeigen plantgoed dat via “Behaag onze Kempen” voordelig wordt aangeboden. In de infobrochure vond ik terug dat de meest ideale combinatie meidoorn met haagbeuk (carpinus betulus) zou zijn. Ik wil echter een haag die grotendeels bladhoudend is, en wil daarom meidoorn combineren met groene beuk (fagus sylvatica). Zou dit ook werken?? Bijkomend vraagje: ik zou hier en daar tussen de meidoorn-beuk combinatie enkele andere planten zoals Gelderse roos, hondsroos en sleedoorn willen “weven” om zo een optimaal streekeigen verantwoord resultaat te bekomen. Een haag die met haar diverse kleur- en geurschakeringen gonst van het leven! Vind je dit een goed idee of heb je tips hoe ik het zou kunnen verbeteren?

 39. bart schreef:

  Beuk en haagbeuk zijn in feite niet ideaal om in een gemengde haag te planten, omdat ze een andere snoei nodig hebben de eerste jaren na aanplant van de haag. Bij ‘alle’ andere haagplanten (zoals meidoorn, sleedoorn, gelderse roos,…) kun je best de planten kort zetten na aanplant, en heel langzaam laten opschieten (telkens weer terugzetten tot 5 à 10 cm boven de vorige snoeibeurt), alleen zo krijg je een dicht aaneen gesloten haag. Beuk en haagbeuk daarentegen worden (indien als haagplant gebruikt) pas voor het eerst getopt als ze de gewenste hoogte bereikt hebben. Misschien kan het wel hoor, en lukt het ook als je de beuk/haagbeuk meesnoeit met de andere planten, maar geen idee wat het resultaat daarvan wordt.
  Dus persoonlijk zou ik kiezen voor ofwel een haag van beuk en/of haagbeuk, ofwel een gemengde van meidoorn, sleedoorn,spaanse aak, gelderse roos,… maar dat is maar mijn gedacht natuurlijk :-)
  In eenzelfde persoonlijke keuze zou ik nooit van mijn leven nog hondsroos in een geschoren haag mengen, want die groeit met lange rechte uitlopers omhoog uit de haag en is een venijnige plant om te scheren.

 40. Loko Tosh schreef:

  en haagbeuk houdt z’n dor blad tot in de vroege lente, terwijl beuk sneller zijn bladeren verliest.

 41. Mexican Blackbirds schreef:

  @Loko Tosh: is ’t niet net andersom?

 42. Loko Tosh schreef:

  @Mexican Blackbirds: neen, hier toch niet.

 43. bart schreef:

  Volgens mij heeft Loko Tosh gelijk: beuk laat zijn bladeren halverwege de winter al uitgebreid vallen, bij haagbeuk rollen ze weliswaar op, maar ze blijven wel langer hangen.

 44. Mexican Blackbirds schreef:

  @Loko Tosh & Bart: ik ben toch niet overtuigd! Even nagekeken op onderstaande site en ik lees dat beuk de verdorde bladeren de hele winter behoudt, terwijl de haagbeuk de meeste van z’n bladeren in het najaar verliest.
  http://www.boomkwekerijenvangeem.be/modules.php?file=index&name=Pages&op=modload&page=42

 45. Loko Tosh schreef:

  @Mexican Blackbirds: gotfer (excuse my french) ook wikipedia geeft jullie gelijk, maar ik ben toch niet overtuigd. Om het doorkijkeffect tegen te gaan, kies je volgens mij beter voor liguster.

 46. bart schreef:

  @Mexican Blackbirds: pertank, als ik in de winter in het kluisbos rondloop liggen alle bladeren daar netjes op de grond en zijn de bomen zo kaal als’t maar kan. En mijn haagbeukplantjes daarentegen hadden op 15 januari van dit jaar nog al hun blaadjes, zei het in opgekrulde vorm. http://eigenwijzetuin.be/2012/01/15/een-vrieske/ Ik ben maw nog niet overtuigd, want foute info wordt op het internet veel te makkelijk overgenomen.

 47. Mexican Blackbirds schreef:

  Hm, ik twijfel allerminst aan jullie ervaringen hoor, maar mijn info klopt wel degelijk met wat ik dagelijks op m’n 10+ km fietsroute van en naar het werk zie. Ik weet er zowat elke haag staan. De haagbeukhagen verliezen veel vroeger het grootste deel van hun bladeren, al blijft een (klein) deel er van veel langer hangen. De beukenhagen daarentegen behouden hun bladeren veel massaler én veel langer, tot een stuk in het voorjaar. De foto’s van de hagen-in-wintertoestand op de link die ik een paar posts hierboven gezet heb, illustreren mooi wat ik bedoel.

 48. Loko Tosh schreef:

  ahum, Mexican Blackbirds: in de cursus BBB (bosbouwbekwaamheid neen, niet buik-borst-billen) van Inverde werd me geleerd dat Haagbeuk zijn bladeren heel de winter houdt terwijl alleen de jonge Beuk zijn bladeren de winter door houdt. Misschien heeft geregeld snoeien ook een invloed en kunnen we blijven welles nietes spelen … tof! Wie doet mee? komaan seg, nu ik me ver van de politiek hou EN tweemaal in één week gelijk krijg van Bart.

 49. mario schreef:

  @bart & loko tosh: beuk zou enkel zijn bladeren in een geschoren haag behouden en dus niet als solitaire boom of in het kluisbos. is er niemand met een stokoude beukenhaag die dit kan bevestigen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.