Gewone esdoorn

Gewone esdoorn – Acer pseudoplatanus (Esdoornfamilie – Aceraceae)

De Gewone esdoorn is afkomstig uit Zuid-Europa. Waarschijnlijk werd desoort hier pas in de middeleeuwen ingevoerd omwille van het waardevollehout. Nu is het een algemene boom geworden die gemakkelijk in onze bossen verwildert en ook ecologisch waardevol is. De bomen produceren in het voorjaar een grote hoeveelheid nectar die voor alle insecten makkelijk te bereiken is. Hierdoor trekken ze veel bijen en andere insecten aan.

Op de bladeren van Gewone esdoorn leeft een kleine zwam: Rhytisma acerinum, die typische zwarte vlekken op de bladeren veroorzaakt. Eenmaal de bladeren afgevallen zijn groeien uit deze vlekken bij voldoende vochtigheid miniscule paddestoeltjes. Ook de rupsen van een aantal nachtvlindertjes voeden zich graag met esdoornblaadjes. De zaden met de typische helicoptertjes worden dan weer vooral gesmaakt door Goudvinken (ik wacht geduldig…). De schors van jonge zaailingen wordt gegeten door ondermeer konijnen. Verder kan je op Gewone esdoorn nog verschillende soorten galmuggen, galwespen, mineerwespen en ander klein grut aantreffen. De boom kan tot 35 meter hoog worden en groeit vooral in een jong stadium heel sterk. Omwille van die enorme groeikracht is het bij ons in april 2004 een knotesdoorn geworden.

esdoorn

49 reacties op Gewone esdoorn

 1. Jo schreef:

  Hallo,
  ik heb hier een 25jaar oude esdoorn staan thuis. hij staat op +-5m van het huis af en +-2m van de garage.
  Nu zou ik hiertussen een terras willen aanleggen maar ben natuurlijk bang met de wortels die dit omhoog zouden duwen.
  Kan iemand me vertellen hoe de wortels van deze boom groeien? in de breedte of diepte?
  Als het in de breedte is, gaat deze na zoveel jaren nog wortels laten omhoog komen?
  Bedankt alvast!

 2. bart schreef:

  doorgaans groeien de wortels van een boom even breed uit als de kruin van de boom. Dus als de kruin boven het terras komt zullen de wortels ook onder het terras groeien. Maar of ze het terras ook omhoog zullen duwen is koffiedik kijken.

 3. Tom Sanders schreef:

  ik zit in het 1ste middelbaar en ik moet voor biologie een blad van een esdoorn zoeken.waar kan ik dat vinden?

 4. bart schreef:

  @Tom: doorgaans in de buurt van een Esdoorn.

 5. tessa schreef:

  hoe oud wordt hij????

 6. bart schreef:

  @Tessa: een jaar of honderd schat ik zo.

 7. gino schreef:

  ik doe mijn werkstuk over bomen wel een moeilijk onderwerp en vraag me af hoe oud hij word iedergeval over de honder om te zeggen.
  alvast bedankt als iemand mij kan zeggen want ik moet hem 12 january inleveren dus als iemand mij helpt ben ik zeer dankbaar.

 8. bart schreef:

  @gino: 100 jaar zal denk ik wel in de buurt zijn. En als ik je een kleine tip mag geven in verband met je werkstuk: eens nalezen op spelling en zinsbouw lijkt me geen overbodige luxe :-)

 9. Dymphy schreef:

  Haai everybody!!

  Ik moet een herbarium maken en toen zag ik deze site en dat was wel handig want hier staat veel informatie!!

  Veel love van Dymphy(;

 10. Loko Tosh schreef:

  @ Dymphy, dank je, daar was ik even aan toe :)

 11. annelies schreef:

  Hallo,
  ik moet ook een werkje rond de esdoorn maken. Vanaf wanneer begint die te bloeien? Wat veranderd er van februari tot mei?
  Alvast bedankt,
  Annelies

 12. bart schreef:

  Annelies,
  – de gewone esdoorn bloeit in de loop van april.
  – tussen februari en mei wordt mijn humeur alsmaar beter.
  graag gedaan.
  Bart

 13. joz schreef:

  dag Bart
  achter in onze ruin is een esdoorn beginnen groeien (de originele boom stond in perceel vd buren en die hebben hem afgezaagd). Hij is nu 4 jaar oud en ik schat 7m hoog. Aangezien hij voor ons zeer welkom is, maar hij ook niet té groot mag worden vroeg ik me af of/hoe je hem kan knotten?
  Bedankt!

 14. Mexican Blackbirds schreef:

  @ joz: een goede zaag lijkt me hierbij essentieel gereedschap!

 15. bart schreef:

  @joz: gewoon afzagen op zo’n twee meter hoogte. Hij loopt dan volgend voorjaar weer uit. Maar wel nog even wachten met afzagen: pas doen als de bladeren er af zijn. In praktijk betekent dat ergens tussen november en februari-maart. Maar wel niet doen als het (hard) vriest.

 16. Loko Tosh schreef:

  Denk ook aan het telkens weerkerend knotten, zelfs al is het maar om de vijf of acht jaar. Op twee meter geknot moet je telkens de ladder op; hoogte van de broeksriem werkt best wat mij betreft, ik moet me dan niet bukken en het gereedschap ook niet te hoog heffen, yep, mmm (minst mogelijke moeite).
  De wilgen in de oude wissenvelden werden jaarlijks op zo’n meter hoogte afgesneden. Dan hadden ze de volgende lente meteen ook die meter voorsprong op de netels, de bramen en de winde.

 17. lies schreef:

  belang voor de mens de esdoorn

 18. Loko Tosh schreef:

  @lies: belang voor de esdoorn de mens

 19. bart schreef:

  @Lies en Loko Tosh: esdoorn mens belang de voor de!

 20. Guido schreef:

  ik heb een aantal zaailingen ( die waren uitgekomen in een bloempot die onder een boom stond) verplant
  zijn reeds van twee blaadjes( die zijn afgestorven ) naar 6 en 8 blaadjes geevolueerd
  ze staan nu in bloempotten elk afzonderlijk
  van wanneer zou ik ze mogen in volle grond zetten om als boom te laten groeien, en hoever zet ik die van elkaar?
  ik heb er een stuk of 20
  maar volgend jaar waarschijnlijk weer een aantal
  ik heb ook es proberen te zaaien maar daar nog altijd niks

 21. Loko Tosh schreef:

  @Guido: beste moment is “à la sainte catherine, tout bois prend racine” maar als uw handen nu al jeuken, doe maar jong, en hou ons op de hoogte van de resultaten.
  Als ik een geschoren haag wil zou ik ze dichter zetten dan als ik een open park aanplant.

 22. bart schreef:

  @Guido: aangezien je zaailingen al flink geworteld zijn in een bloempot kan je die probleemloos nu uitplanten. Gewoon zorgen dat ze niet overgroeid raken door omringend gras of kruiden en -indien er weer een lange droge periode zou aanbreken- eens een emmer water over kappen als ze dreigen uit te drogen. Als je ze echt als boom wil laten uitgroeien : minstens 20 meter uit elkaar, want een esdoorn wordt behoorlijk groot. Maar je kan ze inderdaad, zoals Loko Tosh aangeeft manipuleren tot een haag, een kaphaag, knotboompjes,…

 23. guido schreef:

  Bedoeling is meer om een bos aan te planten of te laten groeien, men spreekt dan van 2 meter uit elkaar, en later ( maar dat is mischien niet meer voor mij ) uitdunnen.
  ik weet wel niet of hij geschikt is voor bebossing,
  t’ is in elk geval leuk om dat te zien groeien, om nu al uit te planten vind ik wat vroeg je zou ze niet meer terugvinden tussen het gras en het kruid, ze zijn nog maar 10, 15 cm groot.
  kun je ze ook knotten zoals wilg en es?

 24. bart schreef:

  Gewone esdoorn is zeker geschikt als bosboom. 15 cm is inderdaad nog vrij klein, maar als je ze niet uitplant en in pot laat zullen ze ook niet makkelijk veel groter worden. Eventueel moet je ze op een kleine ‘plantage’ van enkele vierkante meter uitplanten en ze binnen twee jaar, als ze wat groter geworden zijn, breder uitplanten.
  Je kan esdoorn probleemloos knotten.

 25. Margriet schreef:

  Ik heb twee grote esdoorns in mijn kleine tuin. Kappen wil ik ze liever niet, want ze trekken veel vogels aan en geven schaduw in warme zomers. Maar ze worden nu echt te groot (ongeveer 10 meter). Kan ik ze nog knotten of help ik ze daarmee om zeep?

 26. bart schreef:

  Margriet, sowieso is het nu het moment niet om te gaan knotten, daar moet je in elk geval mee wachten tot de bomen in rust zijn (als alle bladeren er af zijn). Of je het met jouw esdoorns nog kan hangt een beetje af van hoe oud/groot/breed ze al zijn, en dat is niet makkelijk te beoordelen. Normaal regenereert esdoorn behoorlijk makkelijk, maar als ze echt al volgroeide bomen zijn dan kan dat toch wel eens mis gaan. Misschien best eens een boomverzorger / goeie tuinaannemer naar laten kijken.

 27. Eline schreef:

  Hallo!
  Ik probeer uit te vinden waarom er bijen zijn die de blaadjes van de (japanse) esdoorn in mijn tuin afknagen en meenemen (ik heb er één betrapt maar die kon me het antwoord niet geven…) Ik dacht dat bijen alleen baat hadden bij de bloemen…

  Ik ben heel benieuwd, hopelijk weet iemand er meer van?
  Hartelijke groeten,
  Eline.

 28. AnneTanne schreef:

  @Eline: lees dit stukje eens over een behangersbij… misschien verduidelijkt dat één en ander…

 29. AnneTanne schreef:

  Dat hierboven was dus de verkeerde link… Maar als de spamfilter van Bart deze reactie nog doorlaat, is dit wel een goeie: http://pietschellekens.blogspot.com/2010/07/de-behangersbij.html

 30. park schreef:

  hallo allemaal. ik wilde graag weten of ik een gewone esdoorn binnen in een pot kan laten groeien. hoor graag van jullie

 31. Loko Tosh schreef:

  Esdoorn doet het als bonsai zeer goed, een traditionele must.

 32. bart schreef:

  Park, tenzij je een heel licht huis hebt zal die esdoorn het moeilijk hebben. Ook bonsais hebben nood aan een hele poos buitenshuis om voldoende licht op te doen voor zover ik weet. Dus ideaal is het niet.

 33. neeltje schreef:

  Dag allemaal. Misschien weet hier iemand antwoord op mijn vraag. Zo’n twintig jaar geleden kocht ik mijn huis met een klein stadstuintje met een wel heel grote, scheefgegroeide en momenteel zo’n 70 jaar oude esdoorn. In de loop van de jaren is de boom voller en groter geworden en hij staat nog steeds even scheef. Als het nu onweert en/of stormt lig ik toch wel te bibberen in mijn bed: wat doet de boom (behalve zeer veel hard ruisend geluid veroorzaken)? Moet ik me zorgen maken of staat zo’n boom nog wel wat jaren mooi te wezen. Ik ben erg aan hem gehecht, maar hij mag natuurlijk niet gevaarlijk worden voor omwonenden of voor mij.
  Ben benieuwd naar een antwoord.
  Vriendelijke groeten, Neeltje

 34. Loko Tosh schreef:

  Ik antwoord graag maar heb de vraag niet echt begrepen. Wat doet de boom? De boom, hij boomt (behalve zeer veel hard ruisend geluid veroorzaken). Moet je je zorgen maken? Neen hoor, die boom gaat nog wel een paar honderd jaar mee. Of toch, ja hoor, de wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen rondom mij.

 35. Bart schreef:

  Neeltje, zolang de boom gezond is (geen grote dode takken, geen zwammen op de stam,…) hoef je je geen zorgen te maken. Of ze nu scheef of recht groeien, een gezonde boom zit heel stevig in de grond vast. ’t Is pas op het eind van hun leven, als er stukken dood hout aan te pas komen, dat het gevaarlijk wordt.

 36. neeltje schreef:

  Loko Tosh, ik ben blij dat mijn boom zich vooralsnog onttrekt aan het om zeep zijn van de wereld (en ik met hem), en Bart, bedankt voor je antwoord. Voor zover ik dat kan zien / beoordelen is de boom gezond en dan ga ik er nu maar van uit dat hij mij wel overleeft!
  Vriendelijke groeten, Neeltje

 37. nicolegeerling schreef:

  ik zit op reggesteyn en moet een werkstuk maken over bomen kan iemand mij helpen please
  xxnicole

 38. Jasmijn schreef:

  Hallo, ik bezig met een boomopdracht, en ik wil graag weten hoeveel een esdoorn per jaar groeit. Weet iemand dat? Alvast bedankt!

 39. bart schreef:

  Dag Jasmijn. Er valt niet zomaar een simpel antwoord te geven op je vraag. de esdoorn is dan wel een snelle groeier in vergelijking met andere boomsoorten, maar veel hangt af van de standplaats van de boom, het klimaat, de bodem, de leeftijd,… Hier vind je wat meer info hierover: http://www.wervel.be/agroforestry-themas-92/boomsoorten-themas-332

 40. lies schreef:

  wanneer groeit een Esdoorn en hoe eigenlijk ik moet een project maken

 41. Marleen schreef:

  Zou ik van een esdoorn sap kunnen tappen zoals van een berk?
  En wanneer doe ik dat dan best?
  Bednkt voor de info.

  • bart schreef:

   Als ik eens op google kijk dan zou het wel moeten kunnen, en is het momenteel de uitgelezen periode hiervoor. maar hoe je het praktisch aanpakt: geen idee.

   • Loko Tosh schreef:

    gaatje boren, inox cilindertje erin duwen, éne kant plastic darmpje over inox cilindertje, andere kant in je recipient. Na aftappen (weet niet hoelang of hoeveel), gaatje toestoppen met takje van juiste diameter. Sap puur drinken of anaeroob laten gisten, santé

 42. kim schreef:

  ik wil weten hoe groot een Esdoorn kan winnen tnxx alvast

 43. Sigurd schreef:

  Zouden de zaden van esdoorn eenjarig kiemen of zoals de es tweejarig. Ik zaaide vorige winter een heel pak esdoornzaad tussen mijn aanplant es die jammerlijk genoeg die vervelende ziekte heeft en bijna volledig is afgestorven maar ik zie geen enkele zaailing terwijl ze in mijn tuin langs alle kanten schieten. Mss plantage aanleggen met die uit de tuin?

 44. Patrick schreef:

  Hoe kan ik bepalen hoe oud de esdoorn is die in onze tuin staat? (ik wil ‘m niet omzagen haha)

 45. Louis schreef:

  Beste Bart,

  Ivm de bouw van een woning is ons door aannemer & hovenier verteld dat een prachtige Es in de tuin niet bewaard kan worden (bouwverkeer, zwaar gareel e.d.) zonder verstrekkende maatregelen te treffen en dat het eigenlijk niet de moeite is om de boom te sparen. Nu kap ik niet graag een boom tenzij dat echt noodzakelijk is en zou graag je advies hierover willen. Zou het werken om de boom sterk terug te snoeien? Of tijdelijk verplaatsen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.