Haagbeuk – Carpinus betulus

Haagbeuk – Carpinus betulus (Hazelaarfamilie – Corylaceae)

Met haagbeuk kan je alle kanten op: haagplant, hakhoutstoof of knotboom, of gewoon laten uitgroeien tot een boom van redelijke omvang (wordt zo’n 20 meter hoog). Eenmaal gekiemd kunnen ze goed de schaduw van grotere bomen verdragen. Ze komen dan ook dikwijls voor in de ondergroei van een eikenbos. Haagbeuk heeft bovendien een verzorgend effect op de (bos)bodem. Haagbeuken leveren zeer stevig hout (oude soortnaam is ijzerhout), ideaal voor keukengerief.
Voor buitenschrijnwerk is het minder geschikt omdat het snel aangetast geraakt. Het loof van hakhoutstoven werd (net als dat van Gewone es) in de streek dikwijls gebruikt voor het bijvoederen van het vee in de winter. Een bekende kostganger van de Haagbeuk is de Meikever.

30 reacties op Haagbeuk – Carpinus betulus

 1. dieter schreef:

  beste, wat bedoel je met ‘verzorgend effect op de bodem’? Mij is -geloof ik- verteld door een lesgeefster van Velt dat het blad van de haagbeuk niet vergaat / niet verorberd wordt door de beestjes, en je die dus beter maar kan mijden als je geen bladeren wil rapen.

 2. bart schreef:

  haagbeuk verteert vrij makkelijk. Beuk daar en tegen is de taaie rakker. Misschien zit daar de verwarring?
  Verzorgend effect op de bodem: draagt bij tot de opbouw van een goede humuslaag. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Beuk en naaldbomen.

 3. dieter schreef:

  dan had ik het de eerste keer toch goed gehoord. Vreemd lijkt me dat toch: een haagbeuk in de winter vind ik er afschuwelijk uitzien. Die blaadjes zien er zo dood als een pier uit (en dat zijn ze natuurlijk ook…). Een beuk daarentegen blijft er nog een beetje vrolijk aanhangen. Alla, dan ga ik de afgevallen beukenblaadjes maar oprapen zeker.

 4. Tokolosh schreef:

  als het er niet teveel zijn – een heel beukenbos werkt nogal verzurend op de bodem, maar van een beukenhaagje of een lonesome cowboy zou ik toch niet beginnen blaadjes rapen, live and let die

 5. verdeyen schreef:

  haagbeuk (carpinus betulus) 80/100 cm graag de kostprijs voor 200 stuks

 6. bart schreef:

  20.000 euro, omdat gij het zijt!

 7. Koen schreef:

  Mag ik op dit moment mijn haagbeuk snoeien? Hij moet dringend ingekort worden.
  Ik lees regelmatig dat hij in de zomer moet gesnoeid worden voor de langste dag. Kan het kwaad als ik nu snoei?

 8. bart schreef:

  Koen, ik zou het nu echt niet doen. Zwaar snoeiwerk bij Haagbeuk doe je beter als de plant in rust is (als de bladeren er van zijn, en vóór ze weer uitlopen, dus in de praktijk tussen november en maart).

 9. Tokolosh schreef:

  De bladeren durven nog wel eens blijven hangen tot de nieuwe knoppen losbarsten; tot nu dus bij sommige (jonge of in haag geschoren) exemplaren. Je kan ook snoeien in de tweede helft van de zomer, dan heeft de boom nog de vitaliteit om de wond te dichten vóór de winter.

 10. Dirk schreef:

  Heb dit weekend mijn haag gesnoeid en sta vol insectenbeten. En geen kleine ook. Vermoedelijk reageer ik allergisch maar wat ik me afvraag: welke insecten zijn dat? Ik heb van die witte en felgroene beestjes gezien. Zijn dat de boosdoeners?

 11. Loko Tosh schreef:

  @Dirk: Ik ben daar ook zeer gevoelig voor, maar bedenk dat het fernin in deze zo geprezen struggle for life in diverse levensfazen nogal eens de gewoonte heeft om plantensappen te drinken, elkander op te eten of op andere wijzen mekaar naar het leven te staan. Niemand is onschuldig, er zijn alleen verschillende soorten verantwoordelijkheid. Een zwetende oliant in een porceleinwinkel die met blote handen, armen, tors en hoofd, en wie weet, blote benen, zo eventjes terminator speelt in die hof van eden van dat fernin, stelt zich aan enige belangstelling tentoon.

 12. Dirk schreef:

  @Loko ik zou ee antw wille tik maar heb al ving nodi om te krab

 13. bart schreef:

  @ Dirk: ik heb daar zelf zelden last van, want ik hou mijn kleren aan als ik in de tuin werk. Alleen af en toe een daas die dwars door mijn T-shirt bijt, de ellendeling.
  Maar zoals LokoTosh zegt: er zijn veel kanshebbers onder de jeukveroorzakers.

 14. Bart (VL) schreef:

  Ik heb gisteren mijn haag gechoren. En inderdaad, mijn armen staan vol met insectenbeten: linkerarm 18, rechterarm 22, en ook mijn hals en zelfs onder mijn T-shirt staan er twee. Mijn linkerhand is zelfs ietwat dikker want ik krijg mijn trouwring niet meer uit. Ik heb wel gemerkt dat er zwarte langwerpige beestjes me prikten. Ze zijn zo’n 5 mm lang en 1 mm breed. Daarnaast zijn er waarschijnlijk een paar dazensteken bij, want ik ben ook bij hen zeer populair, vooral als ik in mijn zwemvijver zat en nog nat ben, wat gisteren niet het geval was. Voor dazen kan je wel een val maken. zoek maar eens op “dazenval maken” op google. Het is vreemd dat mijn dochters me hielpen en dat die dan weer geen beten hebben. ’t Is allemaal een kwestie van populair te zijn.. Ik heb nu een pilletje geslikt en dat verzacht ietwat de jeuk, maar helpt niet helemaal: aerius, te verkrijgen op doktersvoorschrift en altijd handig als je dat in huis hebt. Krabbende groetjes, Bart

 15. Harry Westerhuis schreef:

  Dag beste lezers. Door boomdeskundigen in Nederland wordt van de haagbeuk gezegd dat deze soort het beste reageert op de gaande en komende klimaatsveranderingen. Kortom aanplanten maar. Appelvinken zijn liefhebbers van de harde zaden.
  M.v.g.
  Harry.

 16. bart schreef:

  straffe boomdeskundigen die kunnen inschatten wat de komende klimaatsveranderingen inhouden, en hoe alle soorten daar op zullen reageren. Als de warme golfstroom weg valt door afsmeltingen in groenland dan zou ik toch eerder op berk of de een of andere naaldboom gokken. Maar ik vermoed dat, eenmaal zo ver, de juiste boomkeuze de minste van onze zorgen zal zijn.

 17. Erwin De Smedt schreef:

  Een van de 5 Capinus betulus vertoont in en snel tempo gele bladeren die afvallen. Wat ik hiertegen doen?

 18. bart schreef:

  overvloedig water geven indien de plant te droog zou staan.
  Geen paniek: zelfs als dit seizoen alle bladeren vergelen en afvallen betekent dat nog niet noodzakelijk het einde van je haagbeuk (tenzij hij volledig uitdroogt natuurlijk), volgend seizoen kan die opnieuw uitlopen en de groeischade inhalen.

 19. jo heylen schreef:

  Mijn beste tuinliefhebbers,
  Bij het snoeien van mijn carpinushaag ben ik tot de vaststelling gekomen dat op de takken en stammen van mijn haag een soort korstmos zich voordoet die de plant totaal uitput en waaraan hij later gewoon afsteft!!!!!! Alle hout verdroogt en de ziekte plant zich voort naar de volgende plant.
  Heeft iemand hiervoor een oplossing-verklaring??????????????

 20. AnneTanne schreef:

  @jo heylen: ik denk dat het in dat geval toch een kwestie is van ‘wat kwam eerst?’, want een korstmos haalt zijn voeding niet uit het substraat waarop het groeit (je vind immers ook korstmossen op steen e.d.), maar uit de omgeving, uit de lucht.

  Of gaat het eerder om een schimmel?

  Lijkt het op deze foto? Daar dacht men ook dat het om een haagbeuk ging waarvan de takken doodgingen door een ziekte, terwijl het ging om takken die waren afgestorven – om wat voor reden dan ook – en vervolgens ‘natuurlijk’ werden afgebroken door een schimmel.

 21. Mexican Blackbirds schreef:

  @Annetanne: je link naar “deze foto” werkt niet…

 22. AnneTanne schreef:

  Dan geef ik die hier even als tekst weer… Ik kan niet corrigeren in mijn comments, want ik ben hier Bart zijn blog aan ’t hi-jacken…
  http://img108.imageshack.us/img108/7637/haagbeukziek30mei001pj2.jpg

 23. bart schreef:

  @Annetanne: be my guest :-)

 24. Mexican Blackbirds schreef:

  Heeft iemand ervaring met een haag uit sporkehout? Is deze plant geschikt om er een smalle, geschoren haag van te maken die toch behoorlijk dicht is?

 25. bart schreef:

  Op zich kan je sporkehout wel makkelijk scheren en op model houden, maar de blaadjes van sporkehout zijn niet zo groot en talrijk, dus ik denk dat een gesloten haag van sporkehout moeilijk wordt. Je kan het wel combineren met andere soorten en er een gemengde haag van maken (bijvoorbeeld met veldesdoorn, meidoorn, sleedoorn, beuk, haagbeuk,…)

 26. Mexican Blackbirds schreef:

  Daar was ik al bang voor, voor die dichtheid… Zeker toen ik dit weekend ergens een struikje zag staan, vermoedde ik al dat een dichte haag wel eens een probleem kon vormen, vandaar mijn vraag. Misschien is het toch een betere keuze om ergens anders in de tuin een sporkehout als heester te laten groeien. Heeft dit plantje een voorkeur qua zon of (half)schaduw? Zou hij het bv. goed kunnen doen in de buurt van een linde die elk jaar flink van groeierke speelt (en dus binnen enkele jaren in de schaduw van de kruin zou terecht komen)?!

 27. Dette schreef:

  Zou het mooi zijn om een bosje te maken met haagbeuk en hoever moet je ze dan van elkaar aanplanten .

  • bart schreef:

   Als je haagbeuk mooi vind, dan zou het zeker mooi zijn om daar een bosje mee te maken. Ikzelf vind haagbeuk bijzonder mooi en heb er dan ook effectief een hakhoutbosje mee aangelegd. Persoonlijk ben ik daar zeer tevreden mee.
   Als je ze laat uitgroeien tot volwassen haagbeukbomen dan mag je er gerust zeven meter tussen laten. Als je ze regelmatig als hakhout zal terugzetten dan is twee a drie meter ok.

   • Dette schreef:

    koop ik dan de gewone haagbeukplanten die je gebruikt voor een haag en snoei ik daar dan telkens opnieuw de onderste takken van weg of hoe pak ik dit best aan.Wat bedoel je precies met terugzetten als hakhout. Zijn dit kleinere takken? En heb je soms geen foto van je eigen bosje zodat ik er een idee van heb. Ik heb als basis een grasplein. Kan ik deze hierin planten of moet ik de plekken waar de bomen gaan komen op een bepaalde manier voorbereiden? Ik plan deze werken voor het najaar en wil graag dat het goed gedaan is. Een boom planten is toch voor altijd. Het moet echt een bosje worden met dus veel schaduw en plek voor konijntjes en vogels. Is zeven meter niet veruit elkaar?

 28. bart schreef:

  Inderdaad Dette, gewone haagbeukjes van bijvoorbeeld maat 60-80 voldoen perfect. Hakhout is het geregeld (om de 5 jaar) afzagen van de boompjes. Een beetje zoals een knotwilg, maar gelijk met de grond. Je krijgt dan eerder een struikvorm in plaats van een boomvorm. Zie ook hier: http://eigenwijzetuin.be/doe-het-zelf/hakhout-knotwilgen-en-andere-knotbomen/ . Je kunt perfect in een grasveld planten. Gewoon zorgen dat het gras het eerste jaar de boompjes niet verstikt. Haagbeuken worden gigantisch. Zeven meter is eigenlijk nog best dicht bijeen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.