Hazelaar – Corylus avellana

De Hazelaar is een vroegbloeier: zijn langwerpige katjes zijn de allereersten om in het nieuwe jaar grote hoeveelheden stuifmeel in het rond te strooien. Daar maken vroege insecten dankbaar gebruik van, maar het is toch de bedoeling dat dit stuifmeel op de vrouwelijke bloempjes terecht komt. Om die te zien moet je van heel dichtbij kijken: het zijn onopvallende knoppen die enkel door de fijne kersrode stampertjes verschillen van de hen omringende bladknoppen.De bestuiving van de stampertjes gebeurt dus in het voorjaar, maar pas veel later, in het begin van de zomer vindt de eigenlijke bevruchting plaats en groeien de knoppen uit tot de bekende hazelnoten. Die zijn omstreeks september rijp. Deze hazelnoten zijn één van de voedzaamste producten van onze inheemse planten.

hazelaar

Hazelaars werden dan ook dikwijls aangeplant (ook bij de Grieken en de Romeinen). De vruchten worden ook geapprecieerd door Gaai, eekhoorn, muizen,… die er een wintervoorraad mee aanleggen. Bij het haastig gesleep gaan heel wat noten ‘verloren’ die de kans krijgen om uit te groeien tot een nieuwe struik. En niet alleen de noten zijn in trek, ook het hout is bruikbaar; het woord hazel komt van het Angelsaksische haes en dat betekent bevelen. Een staf uit hazelaarhout was dan ook een teken van gezag. De takken zijn bovendien zeer buigzaam en werden bij oude Franse kastelen gebruikt om er loofgangen in de wijngaarden mee te bouwen. Dichter bij ons werden er van hazelnoothout schuimspanen voor de bier- en azijnproductie gemaakt. Bij de wortel van de Hazelaar zou overigens een slangachtig beest wonen dat we nu kennen als de Hazelworm.

7 reacties op Hazelaar – Corylus avellana

 1. Beginner schreef:

  Bart, je hebt het over kersrode stampertjes. Zou dat ook paars kunnen zijn? Ik vond gisteren namelijk zo’n exemplaar(tje) in de tuin (en wist niet dat ik het had). De twee aangeplante hazelaars bloeien dan weer niet :-(

 2. bart schreef:

  ’t is echt de kleur zoals op de foto hierboven. dus eerder rood dan paars. Misschien verwar je met de bladknoppen? Die neigen richting paars-bruin van kleur.
  Misschien zijn je hazelaars nog te recent aangeplant om nu al te bloeien? ’t ziet er nochtans naar uit dat het een boerenjaar wordt voor hazelnoten: overal staan er vrij veel op heb ik de indruk.

 3. AnneTanne schreef:

  @Bart en Beginner… Ik vind inderdaad dat de kleur van Bart zijn bloemekes helemaal overeenkomt met de bloemekes van mijn C. avellana… Maar we hebben ook één rooie hazelaar staan, (C. maxima purpurea), en die hebben een iets andere kleur, meer neigend naar donker bordeauxrood…

 4. Beginner schreef:

  Ja, ik vind overal donkerrood terug in ‘de literatuur’, maar ik zou durven zweren dat het paars is bij ons. Voor de rest: er hangen ook van die mannelijke vruchtjes, de takvorm enzo is typisch hazelaar, enz. En mijn fototoestel focust altijd verkeerd, dus ik krijg het er niet op om eens te tonen.

 5. AnneTanne schreef:

  @Beginner: Ik heb net ontdekt dat in mijn Flickr-stream een fotootje staat van die rode hazelaar, met een vrouwelijk bloemke… Geen grote fotokunst, maar wel de kleur klopt wel met die van de bloemen van de rooie ‘in het echt’

 6. Beginner schreef:

  Bedankt, ik heb het gezien! Toch raar, ik ga vanavond nog eens goed kijken.

 7. Bij schemer nog eens gekeken, en niet zo paars als ik dacht, maar toch ook niet zo rood als op jullie foto’s, denk ik. (mijn eigen foto is niet voor publicatie vatbaar zo slecht :-)). Ik lees dat er ook een hazelaar-boom bestaat, die iets meer paarsrode vrouwelijke bloemwijzen heeft. Dus wie weet? Ik hou jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.