Rosa – Hondsroos en Eglantier

Hondsroos en Eglantier – Rosa canina en Rosa rubiginosa (Rozenfamilie – Rosaceae)

Beide soorten hebben we tegelijkertijd aangekocht en aangeplant in de haagkant aan de straat. Maar of ze er ook werkelijk alletwee staan? Eerlijk gezegd: ik zie geen verschil onder de rozen die er staan. Het kan zijn dat ze er ooit alletwee gestaan hebben, en dat één van de twee soorten het niet gehaald heeft. Het kan zijn dat we er indertijd opgelegd zijn door de boomkweker, en maar één soort gekregen hebben met verschillende labelkes rond. Het kan ook zijn dat ik gewoon te lomp ben om het verschil te zien (de soorten zijn onderling moeilijk te onderscheiden (in feite vooral op de geur!, en er kunnen bovendien makkelijk kruisingen ontstaan). Niet dat het er veel toe doet overigens want ook op ecologisch vlak verschillen de soorten nauwelijks, maar ’t is slecht voor de nerd in mij.

Eglantier zou naar (groene) appels geuren, Hondsroos niet, maar met mijn legendarisch slecht reukvermogen is dat een onbruikbaar kenmerk. Beide soorten zijn ‘wilde rozen’ van het geslacht Rosa, en zijn voor hun bevruchting aangewezen op insecten die op het stuifmeel afkomen (nectar produceren deze planten niet). Er zijn ook heel wat onopvallende insectensoorten (o.a. nachtvlinders, kevers, galwespen (bovenste foto), bladwespen,…) die op, rond en van deze soorten leven. Ze worden allebei tot anderhalve meter hoog en vertakken uit zichzelf weinig. Enkel door ze regelmatig terug te snoeien worden ze gestimuleerd om meer zijtakken te vormen. Beide soorten vormen rozebottels, vruchten die veel vitamine C en caroteen bevatten en door veel vogels gegeten worden.

eglantier/hondsroos

7 reacties op Rosa – Hondsroos en Eglantier

 1. yves schreef:

  Er is een verschil in bloemkleur (eglantier steeds rozerood); de kroonblaadjes eglantier zijn kleiner (pluk ze eens af en leg ze naasteen); vergelijk de stampers/stempels eens met mekaar(bij de eglantier zitten ze nagenoeg vlak tegen de bloembodem, bij de andere iets hoger).
  Je hoeft zelfs ook niet te ruiken om de rode klierharen te kunnen zien (gebruik een goede loupe, als het kan 15x) thv de bloemsteel en bladeren (zowel op de rand als op de behaarde nerven): dit is bij de eglantier overvloedig. Bij de hondsroos veel minder
  , voornl op de bladranden. Maar is niet makkelijk en ben er ook een tijdje zoet mee geweest om het uit te zoeken.
  Succes, nu staan ze nog in de bloei, maar voor niet zo lang meer vrees ik.

 2. Pingback: De eerste bomen en struiken « Boer Thomas

 3. Dimitri schreef:

  Hallo, Ik zou graag een lage haag aanplanten (ca 1m) in mijn achtertuin.
  Omdat ik een bloeiende haag leuker vind dan de klassieke beukhaag kwam ik bij hondsroos uit. Kan ik deze haag redelijk strak houden (zodat hij niet hoog of enorm breed begint te groeien) zonder dat ik de leuke zaken eraan verlies (bloemen en bottels?)
  of word dit door jaarlijks snoeien gewoon een groene haag?

 4. bart schreef:

  Oei nee Dimitri, beide rozensoorten zijn totaal niet geschikt voor een strakke haag. Eerder iets als een bramenstruweel. Ze struiken niet zozeer maar vormen lange uitlopers met hier en daar vertakkingen. Als je een mooi bloeiende haag wilt kies je beter voor meidoorn of sleedoorn, maar die zullen ook niet bloeien als je ze geregeld scheert (bloemen komen enkel op tweejarig hout, dus jaarlijkse snoei resulteert inderdaad in een groene haag). Maar als je ruimte hebt is een tweejaarlijkse scheerbeurt ook best te doen.

 5. Claire schreef:

  Hallo, de rosa canina die we begin dit jaar hebben aangeplant op onze zandgrond doet het niet echt goed en vormt vooral veel wilde uitlopers. Laten we de planten best hun gang gaan ? Of is het toch beter om te snoeien – zo ja, wanneer dan best ? Alvast bedankt voor het advies !

 6. Marianne Jacobs schreef:

  Het is nu 13 april en de takken zijn al met blaadjes. Kan ik nu nog snoeien, of krijgt de plant dan geen bloemen dit jaar.
  Marianne

 7. Henckens hein schreef:

  Wij hebben in onze tuinafscheiding een eglantier in volle bloei.Geen verbeelding kan deze roos evenaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.