Sleedoorn – Prunus spinosa

Omwille van hun indrukwekkende doornen werden deze planten veel gebruikt in gemengde doornhagen die een ondoordringbare barrière moesten vormen. Al kunnen de stekels danig lelijke wonden veroorzaken dat ze soms geweerd werden uit hagen die als veekering dienst deden.
Zo venijnig als de stekels zijn, zo fragiel zijn de bloemetjes: eind maart hult de Sleedoorn zich in een kleed van spierwitte bloemen die door hun contrast met de donkere takken extra tot hun recht komen. Ze zijn een belangrijke nectar- en stuifmeelbron voor vroege bijen- en vliegensoorten. Maar ook stippelmotten, kokermotten, bladwespen, de Pruimebladgalmug, de Sleedoornpage,… vinden voedsel bij de Sleedoorn. In ruil voor het levensreddende voedsel zorgen de insecten voor de bestuiving. Dat levert in het najaar kleine sleedoornpruimpjes op: de oervorm van onze veredelde pruimenrassen.
De sleedoornpruimpjes smaken wrang en zijn totaal niet lekker tenzij na een nachtje vriezen. Je merkt dan ook vaak dat sleedoornpruimpjes blijven hangen tot na de eerste nachtvorst: dan lusten de vogels ze maar al te graag. Ook voor mensen zijn ze dan lekker. Om de vogels voor te zijn, kan je de nachtvorst vervangen door een kort verblijf in de diepvries.

sleedoorn

7 reacties op Sleedoorn – Prunus spinosa

 1. Wouter Fonteyn schreef:

  ik zit met een raar beest op mijn sleedoorn. Klein met zwart en rode dwarse strepjes.
  De blaadjes van mijn prunus spinosa zijn voornamelijk in de toppen omgekrult. Eerst zaten er bladluizen op, dan massaal lieveheersbeestjes (die hun dienst deden om de bladluizen op te eten) maar nu lijkt het op die rare beestjes omze struiken helemaal verzieken.
  Kan iemand me hier raad in geven?

 2. AnneTanne schreef:

  Dat klinkt als lieveheersbeestjes-larves… en die eten nog veel meer bladluizen dan hun ouders.
  De blaadjes van je sleedoorn zijn allicht door de bladluisaantasting misvormd.

 3. bart schreef:

  AnneTanne heeft het wellicht bij het rechtereind. Wil je zeker zijn, klik dan eens op deze link, dan zie je of ze het inderdaad zijn. Volkomen onschadelijk voor je sleedoorn.
  Bedankt voor de service he AnneTanne ;-)

 4. Walter schreef:

  Inderdaad bedankt, AnneTanne. Alleen een klein taaladviesje aan bart: AnneTanne heeft het noch bij het linker, noch bij het rechter eind. Wél bij het rechte eind (the right end).
  Verder veel succes gewenst, ik lees jullie regelmatig.

 5. bart schreef:

  het rechte eind? Dan bedoel je ‘the straight end’ ? :-)
  In mijn lokaal persoonlijk dialect is het wel degelijk ‘het rechter eind’.

 6. Andy schreef:

  Heeft er iemand weet van een sleedoorn(soort?) waarvan de sleedoornpruim gemiddeld 4 keer zo groot is? Bij ons in de haagkant staat er tussen alle ‘normale’ sleedoorns zo’n exemplaar… Mss een kruising? Bloei is gelijkaardig, de pruimen smaken ook zoals sleedoorn… Er staan echter geen doorns op de takken… Ik maak jaarlijks likeur van mijn sleedoorns (tis te zeggen – van alle pruimpjes binnen handbereik … de rest is voor de vogels ) maar durf die grotere exemplaren niet gebruiken wegens niet zeker of die al dan niet te gebruiken zijn…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.