Veldiep – Ulmus minor

Veldiep – Ulmus minor (Iepenfamilie – Ulmaceae)

De Iep of Olm is een forse boom die, als hij vrij kan groeien, even groot kan worden als een Beuk. Iepen zijn herkenbaar aan hun brede lancetvormige bladeren met asymmetrische bladvoet. De bladeren staan afwisselend in twee rijen langs de takken, als waren ze langs een visgraat gerangschikt. Op die manier wordt voorkomen dat de bladeren elkaar beschaduwen.
Iepen kunnen tot vijfhonderd jaar oud worden. Ze zijn bestand tegen luchtvervuiling. Ze hebben net als wilgen en essen een hoog herstelvermogen. Vandaar dat je ze ook dikwijls als hakhout terug vindt. Het iepeloof werd daarbij als veevoer gebruikt. In tijden van schaarste werd de schors van de Iep zelfs als vervangproduct voor broodkoren gebruikt. Iepeschors als voedselbron voor de mens behoort tot het verleden, maar voor de Grote en de Kleine iepespintkever staat het weefsel aan de binnenkant van de schors nog dagelijks op het menu. Het vrouwtje van deze keversoorten vreet zich een gang in de lengterichting van de stam of de tak van een zieke of verzwakte boom. Afwisselend legt ze links en rechts een eitje. De larven die uit deze eitjes tevoorschijn komen gaan dan haaks op de oorspronkelijke gang een eigen gang leegeten. Op het eind van dit gangetje gaat de larve verpoppen tot volwassen kever, die een nieuwe boom gaat opzoeken om zich daar aan de schors van de takken te goed te doen. Zo ontstaat onder de schors het typisch patroon van vraatgangen: een centrale gang van het wijfje met aan weerszijden verbredende gangetjes van de groeiende larven.

Een groot probleem hierbij is dat deze iepespintkevers op hun reis een schimmel meevoeren die voor de Iep dodelijk is. Deze schimmel (Ceratocystis ulmi) gaat de houtvaten verstoppen die het water van de wortels naar de kroon vervoeren. Geleidelijk aan kruipt deze schimmel volledig rond de boom. Eenmaal de cirkel rond is de watertoevoer naar de blderen volledig afgesneden. De bladeren verwelken en de boom sterft. Dit kan binnen het jaar, zelfs op enkele maanden gebeuren en heel snel onder een iepenbestand verspreiden. Daarom is het verplicht om zieke en dode iepen te verwijderen, en hun schors te verbranden zodat de ziekte niet verder kan verspreiden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.