Wilde kardinaalsmuts – Euonymus europaeus

Wilde kardinaalsmuts – Euonymus europaeus (Kardinaalsmutsfamilie – Celastraceae)

Een Kardinaalsmuts kan, als hij de kans krijgt, een vrij hoge struik worden. Ze zijn schaduw- en droogte bestendig, maar groeien dan niet zo groot uit. De kleine onopvallende bloemen produceren toch voldoende nectar om insecten aan te trekken. Omdat de nectar makkelijk bereikbaar is komen hier ook insecten aan hun trekken die bij meer gespecialiseerde planten (vb lipbloemigen) minder kans maken op een maaltijd. De taaie zaden van deze plant zijn omgeven door oranje,vlezig vruchtvlees waar vogels (Lijsterachtigen, Roodborst, en mezen) op af komen. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de zaden komen uiteindelijk onbeschadigd (met een beetje mest- dankuwel) uit het spijsverteringskanaal te voorschijn, hopelijk op een geschikte groeiplaats.
Voor de mens zijn de zaden giftig (bevatten euonymine). Vroeger werd dit giftige zaad gebruikt om een middel tegen hoofdluis mee te produceren. Daarnaast werden de zaden gebruikt om een kleurstof mee te maken. Het hout werd en wordt gebruikt voor spindels van spinnewielen, houtsnijwerk en muziekinstrumenten. Ook voor de productie van houtskool is het zeer geschikt.
Konijnen eten ‘s winters de schors van Kardinaalsmuts. Als ze rondom de tak gegeten hebben sterft deze tak af, maar dankzij het enorme regeneratievermogen van Kardinaalsmuts groeien er gewoon nieuwe scheuten vanuit de ondergrondse delen. Op die manier wordt de plant gestimuleerd om mooi breed uit te groeien. (Het regeneratievermogen laat ook toe om gewoon afgeknipte takken in vochtige grond te steken en te laten wortelen.) Kleinere kostgangers zijn de Grote en de Kleine kardinaalsmutsstippelmot.

4 reacties op Wilde kardinaalsmuts – Euonymus europaeus

 1. Nico Vermeulen schreef:

  Roodborsten spuwen de zaden van de kardinaalsmuts na het verteren van de aryllus (oranje vlies) uit. Zie ‘Chemisch-ecologische Flora van Nederland en België’, door H. van Genderen e.a., uitgeverij KNNV.

 2. dieter schreef:

  Kent iemand voor- of nadelen / vooroordelen waarom ik voor de Euonymus alatus zou moeten kiezen, en niet voor de wilde kardinaalsmuts?

 3. AnneTanne schreef:

  De Euonymus europaeus is een inheemse struik, en dat is de reden dat ík (maar wie ben ik) voor die soort heb gekozen.
  De kurklijsten van de E. alatus zijn meer opvallend, en komen al voor op jongere takken, en kunnen een reden vormen om voor die soort te kiezen. Ook de herfstkleur van die soort wordt wel eens mooier genoemd, maar de wilde kardinaalsmuts vind ik ook mooi…
  Verder zijn er van de E. alatus cultivars verkrijgbaar – bv ‘compactus’ – die kleiner blijven, en daarom geschikter kunnen zijn voor een kleine tuin.
  Volgens mij is ook de habitus van de E. alatus iets verschillende van de E. europaeus. De wilde kardinaalsmuts is eerder een hoge struik, terwijl de E. alatus zijn takken meer horizontaal spreidt.

 4. Guido schreef:

  Die doen het bij mij ook erg goed en ze zijn in trek bij de rooborsten blijkbaar.

  Vraag me niet welke soort ik heb. De planten zijn voor wilde gekocht bij een boomplantaktie van het Natuurhulpcentrum.

  http://www.astapix.be/natuurfoto/albums/userpics/10001/GF_0431_roodborst.jpg

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.