(Fruit)bomen

bloeiende boomgaard

Toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en verweg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom.
(Rutger Kopland)

Een derde van de tuin wordt ingenomen door een vrij oude hoogstamboomgaard met jonge (8 jaar) en oude (40+) bomen. Zie onder ‘de tuin‘ voor een plattegrond. Er zijn vier fruitsoorten, met telkens een paar verschillende rassen, vertegenwoordigd (de okkernoten even buiten beschouwing gelaten). Klik op de fruitsoort hieronder voor foto’s.

 • Appels (Jacques Lebel, Oogstappel, James Grieve, Reine des renettes, Essing)
 • Peren (Conférence, onbekende stoofperen)
 • Kersen (Schneiders späte Knorpelkirsche, Bigarreau Napoleon, onbekende kriekenboom)
 • Pruimen (Anna späth, Reine Claude d’Althann, onbekende soort)

Meer over het aanplanten van fruitbomen.

34 reacties op (Fruit)bomen

 1. tony schreef:

  Hoe kan ik mijn kippeneieren beschermen tegen een ekster?

 2. Geert schreef:

  Door ze zelf eerst op te eten … maar vergeet dan niet om de ekster bij te voederen, ’t moet niet altijd voor de meesjes zijn natuurlijk.

 3. bart schreef:

  @ Tony: kippenren overspannen met een net lijkt me het eenvoudigst. Doe ik ook altijd als ik kleine kuikentjes heb.
  @ Geert: één van uw betere interventies alhier. Ik heb zelfs eens moeten lachen! En nu terug naar ‘a dull day at the office’.

 4. bart schreef:

  MWOEHA, hoe onbeschaamd om hier zomaar platte spam te komen spuien (zie reactie hiervoor). Inderdaad, de eerste reactie waar ik mij genoodzaakt voel om in te grijpen en de link een beetje onbruikbaar te maken is, na vijf jaar bloggen, een feit. Hier reclame komen maken om mollen te verdelgen, ge moet maar durven. Wij zijn hier in de eigenwijze tuin nota bene PRO Mollen, meneer en mevrouw. Het zijn schone en nuttige dieren, die hun plaats verdiend hebben. Heel wat anders dan bovenstaande ongevraagde reclame, die hier niets ter zake doend op een pagina over fruitbomen werd gedropt (nog te lui om eens goed op de site rond te kijken, ook dat nog!). Ik erger me dan ook veel meer aan die reactie dan aan die luttele hoopjes aarde die de beestjes in kwestie achter laten. (bovendien interessante ecologische niches waar hopen plantjes kunnen kiemen, insectjes kunnen opwarmen en mieren nesten kunnen maken. Molshopen zijn een zegen voor de tuin zeg ik u!)
  Dus wat zeg ik dan tegen mensen die hier ongevraagd reclame komen maken voor hun onzin? VAN MIJN ERF, zeg ik dan! HA!

 5. Ils Geysmans schreef:

  Beste, wij hebben resent een huis gekocht met best een diepe tuin. Het achterste gedeelte werd door de vorige eigenaars niet gebruikt en is nu een mengeling van onkruid, netels en een prachtige pruimenboom die er maar een beetje eenzaam bij staat.
  We zouden hier graag een appel en een perenboom bijzetten en op termijn de vruchten echt gebruiken.
  Heeft u suggesties voor ons?
  Heel hartelijk bedankt!
  Ils.

 6. bart schreef:

  Dag Ils,

  Als je er snel bij bent kan je bij een aantal fruitboomkwekers (de Linde bij Poperinge, De Bock in Oudenaarde, …) van een aantal appel- en perensoorten nog de vruchten zien en misschien zelfs proeven. Veel hangt van je persoonlijke verlangens en smaak af: wil je eetappels/peren of fruit om in de keuken te verbruiken, wil je vroege rassen of bewaarfruit, wil je zoete / harde / grote / kleine / rode / groene,… Als je maar 1 appelboom en 1 perenboom zet moet je er ook rekening mee houden dat je boom bestoven kan worden: sommige rassen kunnen zichzelf niet bestuiven en vereisen specifieke rassen in de buurt om vruchten op te leveren. Andere rassen zijn dan wel weer zelffertiel. De boomkweker kan je die informatie bezorgen. Een heel goed begin is het boek uitgegeven door de provincie West Vlaanderen (hier als pdf te downloaden: http://www.west-vlaanderen.be/jahia_upload/leefomgeving/natuur/natuur_hoogstamfruitbomen.pdf).
  Je hoeft je niet te haasten: je kan aanplanten tot eind februari en zelfs tot in maart.
  Persoonlijk zou ik je ook aanraden om bij een goede en betrouwbare kweker langs te gaan, niet zomaar iets kopen bij de plaatselijke AVEVE waar ze ook wel een paar boompjes staan hebben: het is een aankoop die tientallen jaren meegaat, dus de moeite waard om er gericht naar op zoek te gaan. Voor goede boomkwekers in je buurt kan je terecht bij de nationale boomgaardenstichting.

 7. daniel schreef:

  hallo,

  hoe snoei je het beste fruitstruikjes? zoals perzikken, appel, peer, vijgen… Is dit allemaal op dezelfde manier of toch allemaal anders?

  MVG

 8. bart schreef:

  Daniel, er is wel degelijk een groot verschil. Steenfruit, zoals perziken is veel gevoeliger dan bijvoorbeeld appels en peren en mag je niet gelijk wanneer snoeien Dit valt ook niet allemaal zo maar uit te leggen op een A4-tje. Best eens een goed boek over snoeien lezen, of eens volgen bij een snoeier in actie. Het vroege voorjaar is sowieso niet het moment om te snoeien, want met de actieve sapstroom heb je veel kans op ‘bloeden’. Dus je hebt nog veel tijd om bij te studeren.

 9. Margot schreef:

  Bart, in de tuin van mijn grootouder’s huis staat een oude pruimenboom. Hij hangt momenteel bomvol kleine zoete geel/rode pruimpjes. Als ze overrijp zijn worden ze paars. Door een dreigende onteigening zou ik graag een manier hebben om deze boom op een of andere manier te behouden. Enten? Ik heb geen idee hoe het moet.
  Kan je eventueel uit de steen-pit nieuwe boompjes kweken, en hoe… eerst laten drogen of juist in water zetten?
  Ik heb er dus geen idee van, ben een leek hierin, maar zou het heel erg zonde vinden om de boom en zijn vruchtjes te moeten missen…

  Dank je voor elke info….

 10. bart schreef:

  @Margot: Enten is inderdaad de beste oplossing. Maar zeer moeilijk om succesvol zelf te doen. Een aantal boomkwekers is bereid om dit voor je te doen (bijvoorbeeld boomkwekerij De Bock in Oudenaarde) Afhankelijk van waar je woont zoek je best een goede boomkwekerij in de buurt en ga je daar te rade voor de nodige richtlijnen: meestal volstaat het om hen een paar verse stekjes aan te leveren die zij dan enten op geschikte onderstammen.

 11. houtklover schreef:

  Welke appelboom is aan te raden om te planten in een tuin van een peuterspeelzaal?

  Het zou leuk zijn als er snel al appeltjes aan groeien en op laagstam…

 12. Loko Tosh schreef:

  oogstappel, dan kunnen ze tijdens de vakantie komen plukken :)

 13. bart schreef:

  houtklover: alle laagstam draagt al na enkele jaren. welke je verkiest is geheel naar persoonlijke smaak. Je kan alle rassen in laagstam, hoogstam of halfstam krijgen. Best ‘in het seizoen’ (dus najaar) eens naar een grote kweker gaan waar je ook kan proeven. Enkele maanden daarna is ’t plantseizoen en kan je je boompje aanschaffen. Als je nu al wil planten, dan kan dat ook: een aantal soorten laagstam is ook in container te koop (maar dat zijn dan wel nog hele kleintjes).

 14. irma slegt heemskerk schreef:

  hoe kom ik achter de naam van onze appels van de boom uit onze tuin

 15. bart schreef:

  door naar een fruithappening / tuinbeurs / boomkweker te gaan, dit in het gezelschap van een vijftal appels. Met een beetje geluk is daar / kennen die een pomoloog die je verder kan helpen.

 16. Loko Tosh schreef:

  @irma: through the looking glass?

 17. Lotte schreef:

  awel deze vraag laag op het puntje van mijn tong, mijn vader heeft een appelboompje en daar groeien de lekkerste appels die ik ooit gegeten heb!
  Wel grappig een pomoloog :)

 18. bart schreef:

  Lotte, helaas, pomologen zijn hoogstzelden grappig. Ik verdenk ze er van verwant te zijn aan bosbouwingenieurs en andere humor-deficiënte minderheden.

 19. Loko Tosh schreef:

  van pomoloog naar oogappel is dan weer iets anders

 20. Lotte schreef:

  dat is van teveel zure appels te proeven, niet goed voor hun humor-gehalte :)

 21. kloofmachine schreef:

  Beste Bart, bedankt voor de info over de appelboom. het appelboompje is geplant. Nu wachten totdat we kunnen plukken

 22. Lode schreef:

  Wat doen jullie eigenlijk met het fruit dat vroegtijdig afvalt (en dus ook al minder geschikt is om te verwerken tot bv moes omwille van beestjes die al smakelijk gegeten hebben) en al weelderig onder de hoogstamfruitbomen ligt? Omdat ik het gras graag aan de kortere kant hou in de boomgaard haal ik het afgevallen fruit liever weg. Eerst dacht ik om het op de composthoop te doen, maar na een 5-tal kruiwagens fruit (en nog veel meer te rapen) dacht ik dat een overvloed aan appels misschien niet zo goed was voor de compost.

  Vandaar: heeft iemand enige suggesties voor wat er met zoveel (onbruikbaar?) fruit kan worden aangevangen?

 23. bart schreef:

  Lode, zelf laat ik dat liggen voor de beestjes. Op een maand tijd verdwijnt het. Ik maai er ook gewoon overheen met de grasmachine, dan is het wat in prut gedraaid en verdwijnt het nog sneller.

 24. Pingback: Voorjaarswerkjes « Onder de appelboom

 25. Tim schreef:

  Hallo,

  Wij hebben in onze tuin een Reine Claude (groen) pruimenboom. 6 jaar geleden heeft deze ongeveer zijn eerste vruchten gedragen met enkele tientallen / honderd pruimen als hoogtepunt 4 jaar geleden. Sindsdien gaat het met de pruimen niet goed. We bestuiven de boom niet (nooit gedaan) en er komen na de bloesem een boel vruchten aan te hangen. Dit gaat enkele weken / maanden goed totdat de vruchten (variërend van grootte tot max. 2 cm) ineens afvallen. De meeste zijn dan donker / zwart gekleurd. De boom krijgt alleen water bij (geen mest) en wordt ieder jaar rond april gesnoeid.

  Nu wilde ik graag weten of ik hier met een ziekte van de boom te maken heb of dat hij te weinig energie heeft om al die pruimen groot te krijgen. En hoe ik dit eventueel kan oplossen.

  Mvg,

  Tim

 26. Wim Matthijs schreef:

  Bartje, ‘k heb je advies én verlichte geest nodig!!! Ik zou heel graag “mijn doening” omtoveren tot een “eigenwijze” tuin, inclusief boomgaard! Kan jij eens ter plekke komen om mijn tuin aan een situationele studie te onderwerpen,kwestie dat ik mijn plantsoen tegen november door Natuurpunt geleverd krijg? Dit natuurlijk vergezeld van enige Quintines, kwestie van je op briljante ideeën te brengen…Dank bij voorblaat!

 27. Loko Tosh schreef:

  Situationisten en Quintine, yep, dat gaat goed samen.

 28. Mexican Blackbirds schreef:

  @Wim Matthijs: me dunkt dat je voor een echte “eigenwijze” tuin, vooral je EIGEN gedacht moet doen! ;-)

 29. bart schreef:

  @Wimpie: een eigenwijze tuin begint met vijf kiekes! Ik heb er just een hoop in de aanbieding. Voor nen bak quintine zijn ze van u :-)
  Een bezoekske aan uw erf sla ik natuurlijk niet af, temeer dat het maar een twee straten ver is. We spreken eens af aan de schoolpoort, nieuwe mannen gelijk wij zijn ;-) Maar ge gaat uw plantsoen toch niet bij de concurrentie kopen hé!?! :-) Bij RLVA hebben we veel beter en veel goedkoper gerief te koop (zie http://www.rlva.be ). Bovendien kan je in’t weekend van de 16e februari een hoop appel- en perenrassen komen proeven in Geraardsbergen op de fruithappening. Zeker de moeite om langs te komen als je een boomgaard wil aanplanten.

 30. Mexican Blackbirds schreef:

  @bart: je link naar de rlva werkt niet.

 31. bart schreef:

  @Mexican Blackbirds: aangepast! bedankt om te melden.

 32. Steven schreef:

  Beste, om enige privacy heb ik langs oprit 5putten gemaakt, echter blijft het water er nu in staan, wel zonder aarde. graag zou ik daar boomkes in planten echter bij fele rege,kunnen die mischien heel vochtig staan. Bestaat er een soort die daar tegen kan ? Bedankt, Steven

 33. Bart schreef:

  Steven, zoals het vannacht en vandaag geregend heeft staat er in elke put of putje water denk ik. Probleem is eerder stagnerend water, dus water dat langere tijd blijft staan. Hoe diep zijn die putten? Blijft het water langer dan een week staan of niet? Wat is de ondergrond? Allemaal zaken die een rol spelen.
  Bij mijn weten is langdurig natte voetjes voor alle fruitbomen rampzalig. Je kan wel kiezen voor zwarte els of wilg, die kunnen probleemloos nattigheid aan. Als het water op een paar dagen wegtrekt, dan is er geen enkel probleem om fruitbomen te planten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.