pruimenbomen – Prunus domestica

Anna Späth | Reine Claude d’Althan

Anna Späth prunus domestica

Anna Späth pruimenboomDeze pruimensoort werd in 1870 ‘ontdekt’ in Kodoszbeg in Hongarije en in cultuur gebracht door de Späth-kwekerij in Berlijn in 1874. Door de goede kwaliteiten van deze variant zijn ze heel snel populair geworden.
De boom draagt grote, ronde tot ovale pruimen met een blauwrode tot violette pel. Het vruchtvlees is stevig en geelgroen van kleur, zoet en sappig. De pruimen zijn rijp in september (vrij laat voor een pruim). Houdbaarheid is heel kort, maximaal een week. Kan zowel als dessertpruim gegeten worden als verwerkt worden in de keuken.
Bestuiving van de bloemen kan gebeuren door Reine Claude d’Althan en door Queen Victoria pruimelaars, maar de Anna Späth is ook gedeeltelijk zelffertiel. Zelf kan deze variant ook veel andere pruimenrassen bestuiven.
Zoals bij alle pruimen zijn de bloesems gevoelig voor vorst. Snoeien mag alleen gebeuren vanaf half april tot eind september, gebruikelijk is onmiddellijk na de oogst.

Anna späth bloesem anna späth anna spath bloemReine Claude d’Althann prunus domestica
reine claude d’Althann De Reine Claude d’Althann dankt zijn naam aan de Graaf Michaël d’Althann van Swoyschitz in het vroegere Bohemen (of het ook al wijlen Tsechoslowakijke).
De pruim werd daar rond 1850 veredeld door de hovenier Prochaska. De bomen worden niet zo groot, maar hebben lange dunne, recht opgaande takken. De boom draagt matig maar zeer constant. De pruimen zijn middelgroot en rond van vorm. De kleur kan variëren van geelroze tot paarsrood. Er is een duidelijke groef over de pruim afgetekend. Het vruchtvlees is geelachtig
en sappig. De steen zit lichtjes vast. Plukken kan in de tweede helft van augustus. De pruimen zijn zeer lekkere dessertpruimen maar zijn maar beperkt houdbaar.
Reine Claude d’Althann bloeit begin april en is geschikt als bestuivende boom. De bestuiving van de eigen bloemen kan gebeuren door Bleue de Belgique, Queen Victoria, Reine Claude d’Oullins of Anna Späth.
Synoniemen: Reine Claude Comte d’Althann, Comte Althann’s Gage, Graf Althann, Reneclode, Reine Claude Conducta, Conducta.


reine claude d’Althann reine claude d’Athann reine claude


onbekend
Midden in de boomgaard stond tot eind 2007 ook een halfgroot pruimenboompje van een onbekend ras. Hij was niet alleen halfgroot, maar ook halfdood. Twee hoofdtakken waren al afgestorven, een derde droeg nog jaarlijks bloempjes. Hij is in de loop van 2007 staande gestorven.


pruimenboom ras pruimenboom onbekende pruimensoort

9 reacties op pruimenbomen – Prunus domestica

 1. ankje schreef:

  There used to be a prune tree in our childhoodgarden. It bore very large sweet, darkblue fruit, flesh solid, sweet, light yellow colour, pip small and loose. What type would this be?
  Thank you. Ankje

 2. bart schreef:

  Zeer moeilijk te zeggen, Ankje. Stond die boom in België of Nederland of nog ergens anders? Zonder foto wordt het heel moeilijk denk ik. (And if you don’t understand the dutch, just let me know then i’ll give it a shot in english :-) )

 3. Loko Tosh schreef:

  perhaps un Monsieur Hatif?

 4. ruben schreef:

  Hoi Bart,
  Hebben vorig jaar een mei-sleedoornhaag geplant. Nu vertelden ze mij onlangs dat dit gemakkelijk ziektes kan opdoen (perenvuur). Nu grenst ons perceel naast dat van een fruitboer. Kan dit inderdaad voor problemen zorgen en kan hij mij verplichten om die haag te verwijderen?
  Groeten,
  Ruben

 5. bart schreef:

  Ruben: verwijderen niet, voor zover ik weet. (tenzij je haag de ziekte zou hebben , dan moet je ze zo snel mogelijk verwijderen en verbranden)
  Wettelijk ben je wel verplicht op je haag jaarlijks tijdig te scheren zodat ze niet kan bloeien. De overdracht van perenvuur naar fruitbomen is overigens niet zo eenduidig, zoals je bij Annetanne kan lezen.

 6. Ingrid schreef:

  Wij hebben net een prunus domestica gekocht, wij hebben gelijk gevraagd of deze ook bevrucht kan worden door een appel/stoofperen/abrikozen boom, deze staan zo’n 4 meter van de pruimen boom af. Hierop vertelden ze dat dit gewoon kan. Nu lees ik hier dat het eigenlijk niet kan. Wat moeten wij nu doen?? Er staat ook in de buurt van de pruimenboom een kleine kiwi boompje( ook net geplant)
  Hopelijk kunt U ons vertelllen of we op de goede weg zijn.

  MVG Ingrid

 7. bart schreef:

  Gelukkig vliegen bijen en co veel verder dan vier meter, Ingrid. Meerdere kilometers ver zelfs. Dus je hoeft je nog geen grote zorgen te maken, even afwachten en veel kans dat er wel bestuivers dicht genoeg in de buurt staan.

 8. Yvan schreef:

  @Ankje Maybe Czar?

 9. Yvan schreef:

  Bestaat er een zelfbestuivend ras met mooi rood (of bruin) blad en toch een lekkere smaak?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.