Vlaanderse koekoek (Hoen van de Dender)

vlaanderse koekoek

De Vlaanderse koekoek (Hoen van de Dender) is een zeer oud streekras waarbij de vlag de lading dekt: het kwam voor in Vlaanderen in de ruime zin, dus ook het (vroeger) Vlaams sprekend deel van Noord Frankrijk. Daar is het ook nu nog wijder verspreid dan in (Belgisch) Vlaanderen, waar het nog steeds een zeer zeldzaam ras is.
Het is een kippenras zonder franjes: middelgroot, slechts 1 kleurvariëteit, makkelijk om te houden, goede leg en goede voortplanting, en daarenboven nog een redelijke vleesopbrengst.

Al van bij het kippen van de eitjes kan je zien of je met een haantje of een hen te maken hebt. De basiskleur bij deze soorten is in feite zwart, maar door een bepaald gen wordt er een bleek patroon over gelegd, waardoor ze dat typisch gestreept voorkomen hebben.
En laat dat gen nu toch juist op de geslachtschromosomen, meerbepaald op het X-chromosoom liggen zekers! Hennen hebben een XY-cromosoom combinatie, dus 1x het koekoekpatroon. Haantjes daarentegen hebben XX, dus dubbele portie chromosoom en derhalve een hele klets bleker. Hieronder: links een hen, rechts een haan.

vlaanderse koekoek hen vlaanderse koekoek haan


bron: Vereniging ter Promotie van Belgische Neerhofdieren (achtung: website met vervelende popups!)

4 reacties op Vlaanderse koekoek (Hoen van de Dender)

 1. Lanssens Patrick schreef:

  Ik ben wel geïnteresseerd om dit hoen in stand te houden. Waar kan ik terecht ?

  Vriendelijke dank,

 2. bart schreef:

  Patrick,
  Het beste wat je kan doen is de zoekertjes op http://www.sle.be in de gaten houden, daar zijn er regelmatig dieren te koop, rechtstreeks van de kwekers. Al is het nu nog vroeg op het seizoen, binnen een paar maand heb je meer kans op succes.

 3. Tyrr schreef:

  Ik kan mij vergissen, maar is een mannelijk gen niet XY en vrouwtjes XX.
  groensels

 4. bart schreef:

  Tyr, genen zijn zijn niet hetzelfde als chromosomen.
  Los daarvan : bij mensen (zoogdieren) heeft de man inderdaad een X en een Y chromosoom, en een vrouw twee X chromosomen. Maar bij vogels is het net andersom: man XX, vrouwtje XY.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.