Zwartbles

De ooien die ons elk jaar van nieuwe graasmachientjes voorzien behoren tot het Zwartbles (syn. Zwarte bles, Friese bles) ras. Het belangrijkste criterium bij de keuze van het ras was voor ons het gemakkelijk kunnen lammeren.
Maar daarnaast beschikken zwarte bles ooien over nog heel wat kwaliteiten:
het zijn goede moeders die voor talrijk nageslacht zorgen (meestal 2 lammeren,dikwijls 3 en soms zelfs 4) – zie ook papfleslammeren.
Melkproductie is overvloedig en de groeisnelheid van de lammeren is dan ook hoog. Dit ras is van nature ook vrij rustig en tam. Regelmatig een handje korrels* voeren doet ook wonderen, zodat ontwormen en hoefjes bijknippen
geen corvee wordt.


Ook niet onbelangrijk: Zwarte blessen kunnen iets verdragen. Het ras is afkomstig uit Friesland, waar het vooral eind 19e eeuw veel gekweekt werd. De weersomstandigheden in Friesland, hoog in het noorden van Nederland, kunnen in de winter nogal
tegenvallen. De zeer dikke vacht van fijne haartjes houdt hen probleemloos warm. Ze komen in de winter dan ook zelden in de stal binnen, ook al hebben ze de gelegenheid. Ook lammeren kan probleemloos buiten, maar softies als we zijn halen we ze dan toch doorgaans een weekje binnen tot de lammetjes tegen een (koude-)stootje kunnen.

Leuke bijkomstigheid: het zijn mooie beesten, vooral de lammetjes zijn door het contrast van de zwarte wol met de witte bles, witte sokjes en witte staartpunt leuk om naar te kijken. Naarmate ze ouder worden verkleurt de wol van pikzwart naar donkerbruin met uiteindelijk zelfs een grijzige tint. Kop en poten blijven echter zwart.
Het ras combineert zowel melk- als vleeskwaliteiten, maar heeft toch eerder het voorkomen van een melkschaap: hoog op de poten en een lange smalle kop (waardoor het lammeren makkelijker gaat dan bvb bij Texels die een heel brede kop hebben).

Bijzonder leuke bijkomstigheid: het vlees van Zwartbles schapen is mager en smaakt relatief zoet, helemaal niet het vettige gedoe dat door ‘leken’ met ‘schapenvlees’ geassocieerd wordt. De vleesopbrengst is bovendien zeer behoorlijk.

Update juli 2005:Onze vijf jaar oude Zwarte-Bles ram (Astma, aka Atilla) werd vanwege zijn agressief gedrag te onhandelbaar en een gevaar voor de kinderen. Daarom mocht hij in november vorig jaar de grote ‘merguez-truc’ doen.
Zijn opvolger (het Schaap van Moerbeke) is een kruising van een Rouge de l’Ouest ram met een Melkschaap ooi. Een vriendelijke jongen afkomstig van een biologische boerderij. Als hij zijn werk doet en vriendelijk blijft mag hij een paar jaar van de Woubrechtegemse
grasjes genieten.

Update maart 2007:

stamboom2007Op bovenstaand schema de kweek van 2007, telkens twee lammetjes, van de Witte (rechts op de foto) jammer genoeg ééntje dood geboren. In totaal op vijf lammetjes vier rammetjes en 1 ooitje (Pitou).
En vooraleer ge zenuwachtig wordt: ja ik ben geregistreerd, ja ik heb een beslagnummer en ja ik heb de nodige oormerken liggen (na ruim 10 maand wachten op enig teken van leven uit Drongen, dit geheel terzijde). Ze moeten alleen nog in de oren geraken, maar tegen dat ge dit leest zitten ze er zelfs al in.*: De korrels zijn afkomstig van Molens Dedobbeleer uit Halle. Ze worden gemaakt van: tarwezemelgrint, tarwe, bietenpulp, palmpitschilfers, luzernepellets, melasse, lijnzaadschilfers, getoast sojaschroot en gerst. En het zou moeten bevatten:
Ruw eiwit 16%, ruw vet 3%, ruwe as 9%, ruwe celstof 11%, fosfor 0.47%, magnesium 0.26%, Calcium 1.44%, suiker en zetmeel 24,74%, naast toegevoegde vitamine A (15000.03F/kg), vitamine D3 (2000 F/kg) en vitamine E (25F/kg).

2 reacties op Zwartbles

 1. Pingback: agressieve ram | De eigenwijze tuin

 2. Johan schreef:

  Fijn te vernemen dat je zwartblesfokker bent.
  Heb zelf ook een 5-tal zwartbles ooien en ben zeer tevreden van het ras (dit jaar 13 lammeren).
  Als hoofd van de veevoederafdeling van molens Dedobbeleer ben ik verheugd te vernemen dat je voeders van bij ons gebruikt.

  Vriendelijke groeten,

  Johan Meeus.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.