slakken

 • Gewone tuinslak (Cepaea nemoralis) – meer over de Gewone tuinslak

 • Grote wegslak (Arion rufus)

 • Gewone haarslak (Trichia hispida)

 • Heesterslak (Grote boomslak) (Arianta arbustorum)

 • Boerenknoopje (Discus rotundatus )

 • Poelslak – Lymnaea stagnalis


12 reacties op slakken

 1. Ann schreef:

  Beste Bart, wat ben jij een talent zeg. Stomme beestjes ? Niks van, supermooie beestjes, kleurige beestjes, schattige beestjes, allemaal verschillende beestjes en dat alles meesterlijk gefotografeerd. Waarvoor dank !

 2. bart schreef:

  met veel plezier :-)

 3. Victor schreef:

  Die poelslak blijft wel intrigerend blauw….ben je er ooit achter gekomen waar deze kleur vandaan komt?

  Victor

 4. bart schreef:

  @Victor: geen idee vanwaar de blauwe kleur afkomstig was. De poelslakken die nu in de drinkbak liggen winterslapen hebben de klassieke grijzige kleur. Beniewd of er volgende zomer weer blauwige exemplaren opduiken. Zou het met hun dieet te maken kunnen hebben (bepaalde wiertjes of zo?)

 5. myriam schreef:

  Nu er de laatste jaren zoveel slakken te vinden zijn ,observeer ik ze meer en meer. Waarom laten ze toch dat slijm achter?
  Nu lees ik dat ze er hun voedsel en schuilplaats door terugvinden?
  Zou er nog een andere reden zijn?
  En.. mijn brievenbus daar zitten ook al zoveel slakken met als gevolg dat mijn brieven gedeeltelijk zijn opgegeten?
  Hoe pak ik dit aan?

 6. Willy schreef:

  Hallo, hier de Willy. Prrrachtig beeldmateriaal Bart…. maar. Gewone tuinslak- Cepaea hortensis, hier hebben we te maken met de duinslak Cepaea nemoralis. Huiskleur en/of ringen kunnen voor verwarring zorgen. Het verschil zit bij de mondrand, tuinslak “wit”, duislak kleur van de ringen. Er bestaan kruisingen van die twee. Grote wegslak moet rode zijn welliswaar met twee kleurvarianten steenrode of zwarte exemplaren. En als laatste in de rij, zag ik daar geen melkslak?
  Natuurlijke groeten,
  Willy

 7. bart schreef:

  @Willy: ik begrijp je mail niet zo goed. De tuinslakken zijn inderdaad (zoals bij de foto staat Cepaea nemoralis, met als nederlandse naam de Gewone tuinslak, en als minder gekende naam de Duinslak. (De witgerande tuinslak (Cepaea hortensis) heeft inderdaad, zoals de naam het zegt, een witte randring. Maar dat is hier niet het geval). De naam die er bij staat is m.a.w. juist. Ook voor de Grote wegslak (Arion rufus) is ‘Rode wegslak’ en ‘Gewone wegslak’ gewoon een andere naam voor één en dezelfde soort. Er bestaan bovendien nog heel wat meer kleurvarianten dan steenrode of zwarte, maar het is allemaal één en dezelfde soort.
  De laatste foto in de rij van de naaktslakken is er een van een jonge Gote wegslak (Arion rufus). Een melkslak (beter gekend als Gevlekte akkerslak) heeft doorgaans een gevlekt patroon.

 8. Astrid schreef:

  Hallo Myriam, wij vonden onze brieven ook altijd half opgegeten door de slakken (die vliegensvlug onze brievenbus inklauterden als de postbode geweest was, alsof ze roken dat er wel of niet brieven in lagen). Ze waren ons altijd te snel af. We hebben alles geprobeerd om hun eetlust af te remmen. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd toen we hebben ondervonden dat slakken blijkbaar een afkeer hebben voor knoflookcapsules van Céréal. We hadden een flesje capsules(bloedzuiverend,cholesterolverlagend) die over datum waren en hebben daarvan steeds een viertal pilletjes in de brievenbus gelegd. Vanaf dan geen slakje meer in de bus gezien en er was ook geen enkele brief meer beschadigd.

 9. bart schreef:

  @Astrid: prachtig! Hier word ik vrolijk van! :-)

 10. Astrid schreef:

  aan Bart en Miryam….
  Lange tijd hebben de slakken in mijn brievenbus (met lookpilletjes!) alle brieven onaangeroerd gelaten. Ze zaten er wel naast maar aten er niet van. Dus ik dacht dat hun reukzin werd verstoord door die lookgeur en ze daardoor ook hun favoriete voedsel ( omslag+electriciteitsrekening) niet herkenden en lieten liggen. Deze week hadden wij voor een test speciaal oude Electrabel-omslagen in de bus gelegd.
  Drie dagen heeft één grote slak op 10cm ervan gezeten zonder er één hapje van te eten (dus dat bleek in orde), maar….deze nacht heeft haar hongergevoel blijkbaar de bovenhand gekregen. De briefomslag zit vol knabbelgaatjes… dus ik durf U nu niet meer garanderen dat het door mij hier aangebrachte middel altijd helpt tegen slakken. Maar wij zoeken verder……

 11. Monique schreef:

  Mooie foto’s hebt u. Zo’n blauwe heb ik nog nooit waargenomen!
  In mijn tuin heb ik erg veel gewone tuinslakken. Ik gooi ze altijd over de heg. Nu vroeg ik me af, hebben ze genoeg richtinggevoel en reukzin dat ze weer terugkomen om mijn lupines op te eten of blijven die ik een gooi heb gegeven ook weg en zijn het steeds andere familieleden?

 12. eddy schreef:

  ik ben op zoek na zo poelslak ik heb aqaruim met hydra plaag .
  en poelslak pak dat aan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.