tuinslakken – Helicidae

De gewone tuinslak is in eerste instantie een opruimer van dood plantaardig en dierlijk materiaal. Vooral dode bladeren, maar ook
dode regenwormen en andere slakken staan op het menu. Verder staat ook
vers materiaal op het menu, vooral dan blaadjes van brandnetel en
boterbloemen. Ze eten door middel van de voor slakken typische
rasptong.

De streping op de schelp is tamelijk variabel, van geen tot vijf
overlangse strepen die de windingen volgen. Exemplaren met veel strepen
leven in meer begroeide plaatsen, minder gestreepte slakken leven
eerder in open stukken. Ze hebben twee paar voelsprieten, de bovenste
zijn de ogen, de onderste dienen om geuren mee te herkennen. De ogen
zijn niet zoveel soeps, en kunnen waarschijnlijk niet veel meer
waarnemen dan een verschil tussen licht en donker. Veel belangrijker
bij de oriëntatie en het voedselzoeken zijn de onderste
voelsprieten. Daarmee kunnen ze bijzonder goed ruiken. Ze zijn
ondermeer in staat om hun eigen geur terug te vinden in hun
achtergelaten slijmspoor. Op die manier kunnen ze gemakkelijk voedsel
en schuilplaatsen terugvinden. Het slijm wordt aangemaakt door een
klier vlakbij de mondopening.

Ondanks hun stevige schelp worden ze dikwijls gegeten door
lijsters, die voor het openbreken van de schelp meestal een steen
gebruiken als aambeeld. Ook kevers, mollen, egels en muizen lusten
slakken.

7 reacties op tuinslakken – Helicidae

  1. Dezutter Johan schreef:

    Ook heel lekker om klaar te maken! De segrijnslak, die hier meest voorkomt, is zeker even lekker als de Bourgondische wijngaardslak. Beter dan ze te verdelgen met allerlei korrels of ander gif, kun je ze ’s morgens vroeg plukken en in een bakje plaatsen met luchtgaatjes. Je oogst ze gemakkelijk onder de onderste bladeren van sla of andere planten waarvan de bladeren dicht tegen de grond aan groeien. Eens je er voldoende hebt(toch minstens een paar dozijn!) zet je hen op een dieet van aromatische planten zoals tijm, pepermunt,…gedurende een volle week. Dan laat je ze vijf dagen vasten en verwijder je dagelijks de uitwerpselen. Na die vastenperiode zijn hun darmen helemaal leeg en is het moment aangebroken om ze te bereiden.
    Bereiding: 5 minuten in kokend water, uit de schelp halen. De schelpen nog wat laten koken om volledig schoon en zuiver te krijgen. Het zwarte staartgedeelte van de slak verwijderen en de slakken 40 minuten laten koken op een zacht vuurtje met een kruidentuiltje(naar keuze) in het water. Ondertussen lookboter bereiden met verse geperste look, fijngehakte peterselie, zout en goeie roomboter. De slakken laten uitdruppen en afkoelen. Lookboter in de huisjes smeren, slak erin duwen en weer met wat lookboter afsluiten. Wat omslachtig, maar héél lekker! Smakelijk!

  2. bart schreef:

    Johan, dat segrijnslakken eetbaar zijn had ik inderdaad al gelezen. Maar wat ik nog nergens gevonden heb is of gewone tuinslakken dat ook zijn. Niet dat ik van plan ben om ze op te eten (twee poten is een minimum), maar ik heb het me wel al afgevraagd.

  3. Loko Tosh schreef:

    @Bart: wat, geen vis, geen mosselen?

  4. bart schreef:

    BWAAK, mosselen! D-E-G-O-U-T-A-N-T !!! En vissen hebben wel degelijk twee pelvische en twee pectorale extremiteiten, herr Tosh. Of daar nu echte poten of vinnen aan hangen maakt in wezen niks uit, het is het algemeen bouwplan dat van tel is. Vis is derhalve lekker. Let wel, vier poten is dan weer een maximum. Dus insecten, inktvissen en andere veelpotigaards vallen ook in de categorie ‘bwaakies!’ Enkel garnalen, krabben en kreeften zijn de uitzondering die de regel bevestigen. Ge ziet, de logica zelve!

  5. Sander schreef:

    Beste Johan, hoewel ik je kook kunsten lekker vind klinken wil ik je er op wijzen dat de wijngaardslak tot de beschermde diersoorten behoort hier in Nederland.
    Ps bart hoe zit het met slang? heeft geen poten maar smaakt als kip ^^

  6. bart schreef:

    @Sander: ik wil je er wel op wijzen dat slangen tot de beschermde diersoorten behoren in België :-)

  7. Eddie schreef:

    Ik ben en grote liefhebber van slakken.
    in alle soorten kruiden boter en in of uit het huis.
    Ooit heb ik een recept gehad van slakken op de grill.
    Weet iemand mischien meer? Of een link naar een pagina met meer over het grillen van slakken?
    bij voorbaat dank.
    Ed

Geef een reactie