Citroenboompje – Citrus x limon

citroenboompjeCitrussen staan graag in volle zon, in voldoende vochtige grond. In zijn natuurlijke omgeving kan het een boompje van zes meter hoog worden. Onze citroenboompjes zijn een kruising van de Wilde citroen (Citrus medica) en de Mandarijn (Citrus reticulata). Waar en wanneer ze voor het eerst in cultuur kwamen is niet helemaal duidelijk, al wordt Centraal India (Deccan plateau) als mogelijke oorsprong genoemd.Omdat ze niet vorstbestendig zijn worden ze hier als potplant gehouden. Gevolg daarvan is dat ze regelmatig mogen bemest worden (tot eind augustus), al overleeft een citroenplant ook op armere grond. Belangrijker is om voldoende (in warme perioden dagelijks) te gieten. Geef de kluit echter wel de nodige tijd om overtollig water kwijt te raken.

Omdat het een plant van tropische en subtropische streken is moet een citroenboompje naar binnen als de temperatuur onder de 5º C komt. Zorg ervoor dat de planten dan op een koele, lichte en tochtvrije plek staan. De potgrond moet vochtig blijven maar zeker niet te nat. Vanaf maart wordt de plant weer actief en mag het gieten hervat worden.

37 reacties op Citroenboompje – Citrus x limon

 1. c.Rijken schreef:

  ik heb een citroenplant maar er zitten groene blaadjes aan met lichte vlekken er op.Is dat een ziekte of komt hij iets tekort

 2. Liliane Geerts schreef:

  wij hebben ook een citroenenboompje maar hoe wordt die bestuifd? Er komen wel bloempjes aan, maar geen vruchtjes deze zomer. Weet jij dat Bart?

 3. bart schreef:

  Normaal gebeurt de bestuiving door insecten Liliane, maar je kan ze een handje helpen door zelf bijtje te spelen met een penseeltje.

 4. Loko Tosh schreef:

  … het penseel van de liefde, daar kan ik me wat bij voorstellen :)

 5. Els schreef:

  Dank voor je uitgebreide site!
  Ik heb een vraag over mijn citroenboompje. Hij staat binnen en verliest alle blad,hij staat niet te droog. Hij heeft nog wel zijn vruchten hangen en 2 bloesems. Heeft hij voeding nodig en zo ja wat voor voeding of is er iets anders aan de hand? Graag zou ik jouw advies willen. alvast mijn hartelijke dank. Els

 6. bart schreef:

  Els, ik denk dat hij vooral licht nodig heeft. Kun je hem op een lichte maar niet te warme plaats zetten? Dat is ideaal om te overwinteren.

 7. Hans schreef:

  ik heb onlangs een citroenboompje aangekocht,nu ben ik weekje weggeweest,had hem ervoor nog water & messtof gegeven,maar toen ik thuiskwam was grond vrij droog,en er lagen blaadjes op de grond,heb hem direct water gegeven,komen de blaadjes er weer aan,en hoeveel water mag ik hem juist geven

 8. bart schreef:

  Vooral niet te veel denk ik Hans. Gewoon vochtig houden.Volgens mij zijn de afgevallen blaadjes eerder een gevolg van (veel?) meststof dan van droogte (of van de combinatie van beiden?). Maar ik ben verre van een expert hoor!

 9. Hans schreef:

  Okee,thx,had overal wat gelezen & gehoord,wekelijks messtof,dan ga ik het aanpassen en het eens maandelijks doen

 10. alessio schreef:

  Mag ik de bladeren van de citroenboom nat maken ?
  En om de hoeveel dagen moet ik de citroenboom water geven ?
  Hij is 50 cm groot .

 11. P schreef:

  Kan je de blaadjes in een gerecht verwerken?

 12. MC schreef:

  In meststoffen zitten zouten. Dit onttrekt vocht uit de grond waardoor de citrus zijn blad laat vallen. Met te veel meststoffen kan de citrus uitdrogen en dood gaan. Kijk dus uit met mesten.

 13. Ada schreef:

  Sinds 10 jaar heb ik een mandarijnen en citroenboompje, elke winter binnen gezet en voorjaar naar buiten toe. Soms zagen ze er niet uit het werden altijd weer mooie boompjes. Afgelopen winter is er iets misgegaan mijn citroenboompje het zit onder de witte pikkels is dat een soort schimmel? Ik heb er al twee keer van geoogst en een keer van het mandarijnen boompje. Wat moet ik met mijn citroenboompje doen?

 14. Rita schreef:

  M’n citroenplant heeft vlekkerige bladeren, uit foto’s op internet blijkt dat t om zinktekort gaat. Weet iemand welk merk bemesting ik moet hebben waar zink voldoende in zit. Bedankt!

  • Rik Geens schreef:

   Ijzer in poedervorm,( een koffielepeltje) en begieten met water zodat het poeder in de grond gaat! Niet te dicht tegen de stam !!!

 15. Loko Tosh schreef:

  de meeste grijs-metalen dakgoten zijn uit zink, dus misschien je plantje naar de dakgoot verhuizen, of omgekeerd?

 16. Coby Berends schreef:

  Ik heb een citroenboompje maar mijn citroentjes worden zwart en vallen af.weet je hoe dat komt?

 17. van sterkenburg schreef:

  ik heb een citroenboompje dat mooie groene blaadjes geeft, hij heeft ook rijkelijk gebloeid in de zomer hij staat binnen want buiten is te koud nu, is het ook een kasplantje?

  • bart schreef:

   het is een plant die niet tegen vorst kan, dus in dat opzicht is het inderdaad een ‘kasplant’. Let er wel op dat hij tijdens de winter niet te warm staat. Een koele, lichte en vooral vorstvrije ruimte is het beste.

  • Loko Tosh schreef:

   als ie geen citroenen geeft is het geen citroenboompje.
   als ie mooie groene blaadjes geeft is het een gewoon mooi groen boompje
   allez, een Arbor parvus caerulus pulcher Lt (euh gewoon de vertaling gegoogeld)

 18. Carmen schreef:

  Hoe lang duurt het dat een manderijnenboompje die uit pitjes is gekweekt om vruchten te geven? In de tropen hebben we die geplant.

 19. Marie Claire Van de Velde schreef:

  Ik woon in Heist o/d Berg en er is een straat met alleen maar citroenbomen in , ze zijn ongeveer 3 à 4 meter hoog. Er hangen veel prachtige citroenen in. Als ze geen vorst verdragen, hoe komt het dat ze dan zo goed groeien?

  • rebecca schreef:

   Waar is die straat want ik kom dikwijls door jouw dorp en dat is dan toch eens de moeite om die straat te bekijken citrusvruchten in ons koud landje heb ik alleen nog maar in de serres van Meise gezien.

  • bart schreef:

   Omdat het geen echte citroenbomen zijn, zou ik vermoeden.

   • Marie Claire Van de Velde schreef:

    Rebecca, ik heb op google maps gekeken want ik ken die straatnaam niet. Het is tussen de Kringwinkel en de markt van Heist o/d Berg. Ik heb al een paar straten daar nagekeken maar zonder citroenboompjes. Ik heb ze zeker en vast gezien toen ik met mijn dochter daar reed. Een kennis van mij had ze ook gezien, ik zal eens vragen hoe de straatnaam heet.
    Bart, het leek me inderdaad te mooi om waar te zijn. Ik vroeg me zelf af of ze echt waren. Nu ik sinds verleden week zelf een citroenboom heb vermoed ik toch dat ze niet van plastiek waren.

 20. thomas schreef:

  HeY, Bart ik heb 2 Citroën bomen maar de blaadjes vallen groen af moeten ze voe ding krijgen

 21. Nienke schreef:

  Ik heb een citroen plant gekregen gisteren. Er hangen zes bijna rijpe citroenen aan en er zit bloesem in. Hoe ga ik die verzorgen? In de huiskamer? Nu al koeler wegzetten? (Slaapkamer bijvoorbeeld). Woon in een gewoon rijtjeshuis heb dus niet een lichte garage, kas of wat dan ook. Ik heb em gekregen als kamerplant. Graag advies.

  • bart schreef:

   Volgens mij mag die gerust nog eventjes in de woonkamer, en dan vanaf half november richting (onverwarmde liefst) slaapkamer verhuizen. Maar ik ben geen expert :-)

 22. gonda clinckaert schreef:

  Welke potgrond gebruik ik best bij het verplanten? alvast bedank voor het advies

 23. lowiek schreef:

  Mijn citroenboompje staat nu buiten te chillen tussen de oleanders. maar heeft ook lelijke bladeren want heeft luis gehad. spuiten met water/zeepsop vond ie ook niet fijn. De vruchten blijven hardnekkig zitten. Wat een geluk!

 24. marcelina schreef:

  waar kan ik een citroenplantje kopen met eetbare citroenen regio rupelstreek zelf ben ik van aartselaar

 25. dave schreef:

  hallo,
  ik heb een sinaasappelboom gekregen na 3 weken begon hij plots zijn bladeren af te gooien heb hem verplaats naar een warme plaats en meer licht, ondertussen heb ik ook al een kweeklamp geplaatst. In het tuincentrum zeiden ze om 1 x per week water te geven.
  De boom blijft nu al 2 weken zijn bladeren afgooien en de takken drogen uit, ik weet me geen raad kan iemand mij helpen? Ik heb wel wat ervaring met citrusplanten want heb ook een mandarijn boom, citroen boom en limoen boom en die doen het zeer goed en staan ook op de plaats waar de sinaasappel staat, dus weet niet wat ik nog kan doen.

 26. meersschaert pierre schreef:

  kan je van een citoenboompje stekjes nemen ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.