Framboos – Rubus idaeus

Framboos – Rubus idaeus (Rozenfamilie – Rosaceae)

De framboos is familie van de Braam, maar is minder stekelig. Van de wilde framboos (oorspronkelijk een bosplant) zijn heel wat gekweekte varianten afgeleid. De stengels dragen bij de meeste rassen geen vruchten in het eerste jaar, en verhouten gedeeltelijk om zo de winter door te komen. Pas in het tweede jaar bloeien ze. In onze tuin staat Autumn bliss. Een plant die elk jaar weer zeer overvloedig bloeit en veel vlinders, vliegen en zweefvliegen aantrekt. Voordeel van deze variant is ook dat ze al het eerste jaar draagt, dus aan nieuw uitgelopen takken. Als je het volgens de regeltjes wil doen moet je de frambozen op geregelde afstand planten/snoeien en opbinden aan steunpalen en -draden. Vanzelfsprekend doen wij dat niet en worden daarvoor elk jaar beloond met een gigantische oogst die we amper kunnen verwerken. En ziekten? Tot nu toe nog niets. Om te woekeren krijgt de plant geen kans want ze is volledig omringd door gazon dus alle ongewenste opstekers gaan er onvermijdelijk aan.

framboos Autumn bliss

zie ook deze post voor meer over deze frambozen.

2 reacties op Framboos – Rubus idaeus

  1. danielle schreef:

    Wij hebben zo een struik bramen in de tuin, hangt nu bomvol fruit. Ik zou echter ook graag frambozen planten, welk tijdstip is het best om te planten? Ik vind wat verschillende periodes terug.
    Alvast bedankt!

    • bart schreef:

      Als je een frambozenplant in pot koopt, dan kan het gelijk wanneer, gewoon zorgen dat de plant in het begin voldoende water krijgt. Met blote wortel kan dan weer als de plant in rust is, ongeveer vanaf november tot in maart.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.