Muurpeper – Sedum acre

Muurpeper – Sedum acre (Vetplantenfamilie – Crassulaceae)
Vetplanten zijn planten met vlezige bladeren die weinig water verdampen: ze hebben een dikke cuticula (buitenlaag), met daarop nog een waslaagje. Daardoor kunnen ze leven op droge plaatsen en zo concurrentie met andere planten uit de weg gaan.

Muurpeper gaat daarbij nog een stapje verder: door overdag zijn verdamping volledig stil te leggen (huidmondjes gesloten) verliest de plant maar heel weinig water. Probleem is dan wel dat de plant ook geen CO2 kan opnemen (iets wat overdag moet gebeuren). Muurpeper lost dit op door ’s nachts CO2 op te nemen en dit als appelzuur op te slaan in zijn bladeren. Vandaar ook de naam muurpeper: de plant smaakt pikant door het opgeslagen appelzuur (’s morgens meer dan ’s avonds, want dan is het appelzuur weer omgezet!).
Muurpeper bevat vrij veel gifstoffen en is dan ook niet echt eetbaar. Niettegenstaande het een wilde plant is wordt ze dikwijls in tuinen aangeplant, vooral als bodembedekker (vertakken gaat makkelijk en zo vormen ze kussens). Als ze in de zon staan kunnen ze overvloedig bloeien en zo veel insecten aantrekken. Ook vogels als merels en lijsters zoeken dikwijls voedsel tussen de Muurpeper plantjes. Ze kunnen hierbij de planten op het eerste zicht zwaar beschadigen, maar dat lijkt alleen maar zo: Muurpeper herstelt zich makkelijk, en uit alle afgebroken stukken en bladeren kunnen nieuwe plantjes ontstaan.

Muurpeper

3 reacties op Muurpeper – Sedum acre

 1. Beginner schreef:

  Of het bij deze sedum ook kan weet ik niet (je schrijft over gif), maar bij de klassieke, roodachtige sedums kan je de blaadjes ook inzetten tegen wondjes: je knijpt een blaadje af, peutert het bovenste laagje eraf en legt de binnenkant dan op de wond. Of het enige biologische verklaring heeft weet ik niet (maar je schrijft dat de blaadjes zichzelf ook snel herstellen?) maar ‘toetoezend’ werd dit al eens aangewend tegen kleine wondjes en bovenal brandwondjes. En omdat het zo toverachtig alwetend leek, hielp het bij mij ook veel beter dan flamazine :-)

 2. AnneTanne schreef:

  @Beginner: die sedum die jij bedoelt, wordt om die reden wel eens ‘pleisterplantje’ genoemd.

  @Bart: wat een foto alweer… deze had ik nog niet eerder gezien! (Goed dat af en toe iemand reageert op je ‘tuinsafari’, zo ontdek ik via je comment-stream nog heel wat moois…)

 3. bart schreef:

  @Annetanne: bedankt, ook voor het compliment! En meteen weer iets bijgeleerd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.