Olijfboompje – Olea europaea

Het geslacht Olea telt ongeveer 30 soorten met een groot spreidingsgebied, voornamelijk in de oude wereld.

Olijven zijn al duizenden jaren en ook vandaag de dag nog een belangrijk landbouwproduct rond de Middellandse zee. Waarschijnlijk zijn ze ook oorspronkelijk van daar afkomstig (Syrië/Turkije/Irak). Al rond 600 voor Christus werden ook in Griekenland en Noord Afrika olijfbomen geteeld. Tegenwoordig vind je ze bij warme klimaten wereldwijd verspreid, zelfs bij ons, waar ze als kuipplant gehouden kunnen worden.

Van de soort Olea europaea bestaan er door kruisingen meer dan 80 varianten, maar in feite zijn enkel de olijven van de ondersoort Olea europaea ssp. sylvestris eetbaar. Olijfbomen groeien traag en dragen pas na 5 jaar de eerste olijven. Ze kunnen echter honderden jaren oud worden. Aan de bodem worden niet te veel eisen gesteld, maar ze zijn wel zeer gevoelig voor te natte grond. Aan de andere kant mag de bodem echter ook nooit helemaal uitdrogen. In de zomer moet je dus geregeld water geven, maar laat de plant enkele dagen tijd tussen twee gietbeurten. Om de twee weken bijmesten wordt ook aangeraden. In de winter (nachtvorst) moet de olijfboom naar binnen, liefst in een kamer met direct zonlicht, niet te dicht bij de radiator of bij het raam. Niet te nat laten, maar ook niet volledig laten uitdrogen. Vanaf oktober ook niet meer bijmesten. Bij het terug buiten plaatsen in de lente moet je de boom tijd geven om weer te wennen: niet ineens in de volle zon en wind maar geleidelijk aan vanuit de schaduw naar de volle zon.

26 reacties op Olijfboompje – Olea europaea

 1. Isabelle schreef:

  ik had eigenlijk nog een vraagje: ik las dat de olijfboom het best naar het zuiden of zuidwest gericht wordt. Tot mijn schaamte ben ik daar wel een leek in. Zo wordt mijn pot op mijn terras geplaatst, tussen 2 muren met een afstand ertussen van 2,5 meter. Het zuiden ligt tegenover de rechtermuur. Moet ik mijn plant dan tegen die rechtermuur zetten (waar er vanaf ’s middags zon is tot rond 16u) of tegen de andere muur waar er zon is van +/- 14u tot in de late namiddag? Alvast bedankt!

 2. bart schreef:

  in het midden? :-)

 3. APOSTEL DIANA schreef:

  Ik heb mij in mei een olijboompje in grote pot aangeschaft. Wanneer moet ik deze binnen zetten en gaat hij zijn blad verliezen in de winter ?

 4. bart schreef:

  Diana, het olijfboompje plaats je best in binnen (in een koele maar lichte ruimte) van zodra het begint te vriezen. De aarde vochtig houden, maar niet te veel gieten. Als je dat goed doet (niet te weinig of te veel begieten, niet te warm of te koud en niet te donker plaatsen, dan zal de olijfboom zijn bladeren niet verliezen. Indien wel zo, niet panikeren: veel kans dat het boompje volgend seizoen nieuwe blaadjes maakt.

 5. Mexican Blackbirds schreef:

  Bestaan er geen olijfboomsoorten die bij ons in de volle grond kunnen overwinteren? In het Middellandse-Zeegebied kan het toch ook een serieus stuk vriezen in de winter?!

 6. bart schreef:

  ik zou het begot niet weten! Wellicht wel, zolang het niet al te koud wordt.

 7. bernard schreef:

  Is het noodzakelijk om olijfboompjes in een grote pot af en toe te snoeien? zoja, wanneer dan best en zijn er dingen waar je dan op moet letten??

 8. bart schreef:

  bernard, meeste kans op een zinnig antwoord bij : http://www.groeninfo.com/forum/25-snoeiforum.html

 9. christel Stalpaert schreef:

  Beste Bart, Beste Diana, Ik heb twee flink uit de kluiten gewassen olijfbomen in pot en zet die enkel binnen als het kouder is dan 5 graden onder nul. Tot zo ver kunnen ze de koude zeker aan. Van zodra de temperaturen weer boven min vijf gaan, laat ik ze weer buiten zetten. Na een koudeprik groeien ze zelfs uitbundiger in het voorjaar en zijn de ‘schadelijke’ schimmels en insecten op een natuurlijke wijze weggewerkt. Ik moet eerlijkheidshalve ook zeggen dat vooral het terechte gemopper van mijn man, die op den duur voortdurend met zware potten moest sleuren, ervoor gezorgd heeft dat de binnenzetgrens verschoof van nul naar min vijf. (je kent mijn man trouwens bart, het is steven van natuurpunt) Hoe dan ook, na vijf jaar heb ik nog geen schadelijke gevolgen ondervonden van de min-vijf-grens bij olijfboompjes. Ik zet ze wel tegen een zuidelijke muur, beschut tegen de wind. Oleanders en agapanthus daarentegen hebben al last van de vriesflirtgrens van min één. Groetjes,
  Christel

 10. bart schreef:

  Christel, leuk dat je hier ook komt lezen! :-)
  Mijn vorstgevoelige boompjes zijn dit najaar ook al twee keer in en weer uit hun overwinteringskot gemigreerd, ook het olijfboompje. Alleen de Oleander blijft voorlopig binnen staan, want die pot is schandalig zwaar en mijn plantenstaanderke-op-wielkes is z’n wielkes kwijt. Maar dat nen beer van ne vent als Steven klaagt als hij potten moet verzetten, daar verschiet ik nu van zie ;-)

 11. Hans schreef:

  Mijn olijfboompjes scheiden een kleverige stroopachtig vocht af. Wat doe ik fout.? Ze staan pal op het zuiden in een serre dus licht genoeg Vast bedankt

 12. Ria van Raay schreef:

  Ik heb 2 olijfboompjes gekocht de een zeg dat ze winterhard zijn ,tot-15 graden en de ander zeg dat ze s,winters met de vriesweer naar binnen moeten,wat is nu waar?

 13. ludwig schreef:

  Olijfbomen die goed afgehard zijn kunnen gedurende korte periode tot -12°c verdragen. Verse import uit Italië, die voor verkoop “opgeboost” zijn met stikstof, en dus lange en weinig afgeharde scheuten hebben, kunnen bij -5°c het loodje al leggen. Verder; hoe ouder, hoe meer vorst ze normaal gesproken kunnen hebben. Van de Olea europaea zou de “Lessini” variante uit de Pyreneeën tot -20 kunnen hebben zonder al te veel schade. Als je olijfbomen in de volle grond zou plaatsen; mest ze dan enkel in augustus bij met kalimest om de winterhardheid te vergroten. de eerste jaren geen of weinig stikstof… op een “droge”, zonnige en beschutte plaats. winterhardheid is een relatief begrip en is van veel factoren afhankelijk. veel succes

 14. de bruycker schreef:

  Ik heb sinds begin dit jaar een olea boom gekocht. Nu stel ik vast dat er de blaadjes
  aangetast zijn en precies opgegeten worden. Hoe kan ik dit behandelen?

  Wie heeft voor mij advies.
  Dank u bij voorbaat

 15. willem schreef:

  Ik heb al 10 jaar een olijfboompje in een pot en laat deze gewoon buiten op een overdekt terras staan. Ik pak het boompje in met vliesdoek, en geef hem 1x water in de maand (als het niet vriest). Als het echt gaat vriezen ( -10 en meer) dan leg ik er een oud gordijn over en dit alles gaat prima.

 16. p van den broek schreef:

  Ik heb zelf in zuid-frankrijk zo’n 120 olijfbomen, waarvan het merendeel nu zeven jaar oud. Ik heb gekweekt zonder water te geven. Wel wateren de eerste twee jaar geeft supersnelle groei maar zwakkere bomen en lange, slappe scheuten die overigens wel goed dragen. Gewaterde bomen kunnen minder vorst aan. In Ned. wordt doorgaans de oleo eur. aangeboden. Niet speciaal een goed productieras, maar wel met goede algemene kenmerken van groei en resistentie. Deze soort is behoorlijk winterhard. Strenge nachtvorst komt ook hier in de Aude regelmatig voor, maar gaat dan doorgaans gepaard met een heldere hemel en dus zon overdag waardoor het overdag bijna nooit vriest. Zet Uw boom dan ook zo dat hij de ochtendzon ontvangt en vooral windvrij. Wind bij vorst is veel kouder dan de luchttemperatuur en doet bij (alle) bomen de bast scheuren, wat ook het risico op infecties vergroot. Potten heel goed isoleren. Langdurige strenge vorst is fataal. Dat geldt ook voor oude bomen. Vochttransport vindt plaats aan de buitenzijde van de stam en als deze vaten bevriezen is het afgelopen. Als de kluit niet bevroren is loopt die overigens weer uit en kan een nieuwe boom geregenereerd worden uit het opschot. Geef nooit voortdurend water. Liever af en toe veel. Tegen de vorsttijd droog houden. Als langdurige vorst dreigt, inpakken of zo mogelijk binnenzetten. Succes.

 17. p van den broek schreef:

  Nog een aanvulling voor de bemesting.De ideale samenstelling van bemesting N14P7K24, magnesium (MgO) 2, sulfaat (SO3) 8 en een kleine hoeveelheid borium en zink (resp. 200 en gr. p. hect) De jaarhoeveelheid van deze NPK is 30 kg p. hect, dwz 15 kg voor de bloei, 15 kg tbv van groei na de bloei. Uitgaande van 200 bomen p. hect. kunt U voor de sierboompjes dus met heel weinig toe.

 18. Rob schreef:

  Mijn boompje (60 cm hoog) heb ik laten overwinteren in de schuur, die maar één raam heeft. Hij stond uiteraard direct naast het raam. Daar stond hij overigens alleen bij harde wind en temperatuur < 12 graden. Of bij weinig wind als het vroor. En sowieso als het kouder dan -5 graden was.
  Dus wel af en toe verplaatst van binnen naar buiten, maar altijd goed opgelet dat de boom dezelfde positie had t.o.v. het licht. Dus één kant van het boompje ten alle tijden richting het zuiden of richting het raam.
  En dat beviel de boom goed: Een maand geleden is het boompje (voor het eerst) werkelijk ontploft met bloesem en nu met knoppen. Ik had trouwens ook verpot met goed bemeste grond. Heb ruim de helft van de knoppen weggehaald en nog dreigen de takken helemaal te gaan hangen onder het gewicht van de groeiende knoppen. Dus dat wordt nog een keer uitdunnen!

 19. Alex Speijers schreef:

  Verleden jaar heb in Spanje bij een kweker een kleine olea europaea/olivo van ong 25cm hoog gekocht, het boompje doet het prima is ook de winter goed doorgekomen, dit voorjaar 4 mnd in spanje geweest, met de oliva, regelmatig gekort, maar nu zit het , aan de onderzijde van het blad, vol met witte stipjes, die je er wel voorzichtig af kunt wrijven, wat is het ,en wat kan ik er aan doen?, gaarne een reactie, alex.

 20. ewoud schreef:

  is de vrucht van de olea europaea nu ook werkelijk te eten? en zo ja, hoe moetje de vrucht dan behandelen? ben een serieuze niet tuinier, maar wil dit graag uit proberen om heel lieve vrienden dan te verrassen. zie met belangstelling het antwoord tegemoet

  • bart schreef:

   Nog nooit vruchten die naam waardig aan de plant gekomen Ewoud. Olijven uit de delhaize lijken me een waardig alternatief.

   • Chris schreef:

    Hallo Ewoud. Ik heb al enkele jaren vruchten, de grootte van knikkers. Ze zijn groen en durven al eens afvallen. De meeste worden een maandje later, zo eind september, begin oktober paars of zelfs zwart. Groen is onrijp, paars is rijp en zwart is overrijp. Ik zal dit jaar eens proberen met mijn paarse vruchten om deze te behandelen. Ik zal de instructies volgen van : “http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/65016-zelf-olijven-inmaken-een-koud-kunstje.html”.
    Ik laat het nog wel eens weten. Als het lukt bij jou, laat ook eens iets weten.

    groetjes en veel geluk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.